Венецуела – единствената страна, където да си болен от коронавирус е престъпление

Заразените биват арестувани и пращани в наказателни лагери
19 авг 2020 21:20, Нели Христова
81
Венецуела – единствената страна, където да си болен от коронавирус е престъпление
Снимка: БГНЕС

Във Венецуела лидерът Николас Мадуро се справя с коронавируса по начина, по който потушава преврат срещу режима си - като разположи целия репресивен апарат за сигурност срещу него. По този начин Венецуела се превръща в първата страна, в която да си болен от COVID-19 всъщност е престъпление.

Правителството в страната приема всеки, който е имал контакт с вируса, за "биотерорист" и призовават съседите им да ги докладват. След това следва арест от страна на полицията. Задържани са и лекарите и експертите, които поставят под въпрос странния метод на Мадуро за справяне със здравната криза, съобщават от The New York Times.

Най-силно засегнати от тези мерки са хората, които са работили в чужбина, но заради кризата са загубили работното си място. Те се връщат обратно във Венецуела, а властите веднага ги пращат в наказателни лагери от страх, че може да са заразени. Тези центрове се намират в изоставени хотели, училища и отделни части на гарите. Завърналите се у дома са принудени да стоят в претъпкани стаи, с минимално количество храна и вода, без маски. В тях прекарват седмици, понякога и месеци, докато не бъдат тествани за COVID-19. През това време се "лекуват" с непроверени лекарства.

"Казаха ни, че ако сме заразени, ние сме виновни за разпространяването на заразата в страната", разказва Хавиер Аристизабал, медицинска сестра от столицата Каракас. След като се завръща от Колумбия през март, той прекарва 70 дни в центъра.

В друг голям град - Сан Кристобал, домовете на семействата, за които се подозира, че са заразени, се маркират, а полицията ги заплашва с арест. В Маракайбо полицията патрулира по улиците в търсене на венецуелци, които отново са влезли в страната без официално одобрение. Членове на опозицията пък твърдят, че ако някой от тях започне да говори за появата на нови огнища, веднага е заплашван със съд.

"Това е единствената държава, в която да имаш COVID-19 е престъпление", казва опозиционерът Серхио Идалго. Той разказва, че един ден почувствал част от симптомите на коронавируса, а малко по-късно полицията стояла на вратата му и го обвинявала, че е виновен за заразата сред обществото.

Според политическите експерти, Мадуро приема пандемията като заплаха за властта си. За това той не се интересува от благото на народа, а просто да оцелее като лидер на Венецуела. А докторите в страната са притеснени - докато този краен метод може и да държи хората у дома и те да се заразяват по-малко, онези, които вече имат симптоми, може би никога няма да потърсят лекарска помощ. По този начин борбата с пандемията става по-трудна.

Трудно е да се каже колко силно COVID-19 е ударил Венецуела, тъй като статистики така и не се публикуват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така става, когато шофьорите на автобуси вземат да стават президенти.Изисква се огромен талант да докараш държавата с най-големите залежи на петрол в света до просешка тояга...даже и в условията на комунизъм. Истински гений!
62
1
 
1
 
! Отговори
Некъф преди 3 години
Така се справи
61
5
 
18
 
! Отговори
Така е .. преди 3 години
И Венецуела като Северна Корея. Какви ли извращения прави човеконенавистническата идеология.
60
14
 
8
 
! Отговори
КРАЛИ МАРКО преди 3 години
Врели некипели. Кой ли пък им вярва.
59
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А, ако знаете в С.Корея ги разстрелват със зенитни оръдия, в Иран ги набиват на кол, в Русия ги дават на белите мечки, в Беларус хранят с тях пингвините....Само в България, ЕС и САЩ на заболелите се дава награда за проявено старание в изпълнението на общественото задължение да се разболееш, нали така?Даже в България, МинПреда бърка в личните си сметки, за да допълни наградите и да "даде" на полицаи, учители, пенсионери, безработни, малограмотни...по 50лв на месец (усещат се като 500)!
58
9
 
11
 
! Отговори
ЧЕРВЕН КАСКЕТ преди 3 години
АРЕСТУВАТ ТЕ АМА В ИМЕТО НА ПАРТИЯТА! ВЕНСЕРЕМОС!МЕЧТАЯ ЕДИН ДЕН ДА ЦЕЛУНА МАДУРО!
57
5
 
7
 
! Отговори
Мюмюн преди 3 години
А нас ни язди един султан-100 милиона овце.
56
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДаНе забравя никога как влачиха Кадафи по улиците.......същата съдба го очаква ако блатная не го приеме.
55
10
 
11
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Според политическите експерти, Мадуро приема пандемията като заплаха за властта си. За това той не се интересува от благото на народа, а просто да оцелее като лидер на ВенецуелаЗа момент изпитах паника, че става въпрос за България, но после ми олекна като прочетох че е за Венецуеският демократично избран диктатор.
54
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В САЩ не е престъпление, но ако знаят, че си болен могат и да те разстрелят...
53
12
 
9
 
! Отговори
Чукундур преди 3 години
Спете бре гайди! Какво ви интересува какво става на г,за на географията?ВЕНАЦУЕЛА БИЛА ЕДИНСТВЕНАТА СТРАНА КЪДЕТО ДА СИ БОЛЕН ОТ КОРОНАВИРУС Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ. ТО И БГ-Я Е СТРАНА В КОЯТО ДА СЕ РОДИШ И ДА СИ *** Е ПРОКЛЯТИЕ.ЗАТОВА ВСЕКИ БЯГА ОТ НЕЯ.3милиона гитти(избягаха) Никой не иска да е прокълнат.Спете че утре ще ви изкарат душата за 800-1000 лева месеч.заплата .Тикви с тикви!!!
52
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато месечната заплата ти е пет долара,няма как животът ти да струва повече от торба естествена говежда тор.
51
3
 
8
 
! Отговори
Otoplitel преди 3 години
В Индия ги бият с пръчки.
50
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Покрай тоя коронавирус лъсна цялата световна шизoфpeния!
49
10
 
14
 
! Отговори
Киро Х преди 3 години
До Румен РадевНяма отново да те изберем, др. Радев! Ти си едномандатник, а щом ти изтече мандатчето, Гешев ще си свърши работата и ще те обвини и вкара в пандиза за държавна измяна и колаборация с криминално проявени типове.
48
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Между другото Турция не пропусна и да прави сделки с Венецуела,като им извозваха турска стока срещу венецуалско злато.Хич не им пука от разните санкции и други интриги и печелят злато и пари!
47
3
 
7
 
! Отговори
Простестър преди 3 години
Браво , да живей другаря Мъдуро !
46
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Европа да си бял е бреме все едно си чужденец на собствения си континент въпреки, че си построил и измислил всичко.
45
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да живее социализма,само той ще спаси света
44
0
 
3
 
! Отговори
До 50 преди 3 години
Изпрати ни статия, публикация иши официална информация за това от юинистерството на образованието на Венецуела.