Земеделците кандидатстват за помощи в кризата

Общият бюджет на двете мерки за тях е близо 100 млн. лева
12
Земеделците кандидатстват за помощи в кризата
Снимка: Pixabay

Земеделските стопани могат да подават заявления за подпомагане по извънредните Covid мерки от днес.
Общият бюджет на двете мерки е близо 100 млн. лева, с които ще бъдат субсидирани земеделци, силно засегнати от кризата.

Още по темата

Мярка "COVID-1" е с бюджет близо 94 млн. лева и обхваща секторите "плодове и зеленчуци", "маслодайна роза", "винени лозя", "декоративни растения", "животновъдство" и "пчеларство".

Допустими за подпомагане са фермери, получавали директни плащания или държавна помощ "de minimis", както и земеделци с договор по мерките на селската програма.

Финансовата помощ по “COVID-1“ще се изплаща под формата на еднократна сума, като производителите на плодове, например, ще получат по 755 лв. за площ до хектар и половина и 13 500 лв за над 30 хектара, а производителите на оранжерийни зеленчуци - 2 700 лева за площ до половин хектар, и 13 500 за над 2 хектара.
Овцевъдите с под 50 животни ще получат 500 лв., същата сума се полага и на фермерите с под 10 крави, допълва БНР.

Един земеделец може да получи подпомагане за повече от един вид дейност, но не повече от левовата равностойност на 7 хиляди евро.

Мярка "COVID-2"  е с бюджет 5 млн. и половина лева. Тук финансовата помощ ще се предоставя еднократно за наето лице в стопанство, като напр. 30 лева за работещ на полето, 245 лв. за зает в свиневъдството и 430 лв. за заетите в птицевъдството.

Фермерите имат месец да кандидатстват за парите, след което ще има проверка на предоставените документи и ще започне изплащането на сумите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 7 ИсторичкаИ аз Аз ги мразя още повече, защото от времето на социализма им работехме студенти, ученици и войници като принудителен труд!Имаше едно единствено преимущество, че се опознавахме интимно! Ама сега е вече отрицателно минало! Исках да кажа още нещо но ще си го запазя за себе си......!
9
1
 
2
 
! Отговори
Ха ха преди 3 години
Тва са тия "земеделци" с Поршетата и автопарковете, дето не са стъпвали и един ден на село. Ама иначе милиарди за субсидии.
8
1
 
6
 
! Отговори
До дядо от село преди 3 години
Дедо дедо,аз работех 60 декара ниви,от джоба си плащах, като почне,оране,,чизеловане,сеитба, копане два пъти копане,бране пребиране, плащане на хора,на превоз,и какво стана аз съм 100 пъти вътре.сега е субсидии им дават и пак недоволни.тези субсидии са излишни,нека се докажат като земеделци,така и баба знае.
7
5
 
1
 
! Отговори
Дядо от село преди 3 години
Ако не са субсидиите , то земеделците ,няма да ни плащат високите ренти ! Няма как да изкарва 40 лв , а да ти дава 60лв ! Но със субсидията, то може ! Тоест парите влизат директно в икономиката ни ,като ние пазаруваме с тях ! Няма място за завист! Елате и работете вие на село земята ,където няма вече и птици
6
3
 
5
 
! Отговори
Историчка преди 3 години
Аз ги мразя още повече, защото от времето на социализма им работехме студенти, ученици и войници като принудителен труд!
5
2
 
5
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 3 години
АКО ГИ НЯМА ГЕРБ---НЯМА И ЕВРОСУБСИДИИ...ХА,ХА,ХАААААААААЗАМИСЛЕТЕ СЕ ДОБРЕ!БКП--ПАРИ НЕ ДАВА, САМО ВЗИМА И ФАЛИРА БАНКИТЕ С ВАШИТЕ ПАРИ!
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мраза евросубсидираните от мойте европейски данъци Бге земеделци.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радават се пари,като за последно и то предизборно,брз да се има предвид инфлацията.А инфлацията подкопава покупателната способност на хората.За миналия месец семействата харчат със 100 лева по малко от същия месец през миналата година.Това официално го потвърждава статистиката.А икономистите си траят.
2
1
 
6
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Кое е общото между пшеницата и ковида например?! Алчността ли, що ли, далаверката ли?! Мошеници.
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радават се пари,като за последно и то предизборно,брз да се има предвид инфлацията.А инфлацията подкупава покупателната способност на хората.За миналия месец семействата харчат със 100 лева по малко от същия месец през миналата година.Това официално го потвърждава статистиката.А икономистите си траят.