Коронакризата ударила 35% от фирмите, 8% са съкратили служители

Отчитат спад на приходите през юли , 23% са пуснали наети в отпуск
29
Коронакризата ударила 35% от фирмите, 8% са съкратили служители
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

34.7% от фирмите са имали намаление в приходите от продажби на стоки или услуги пред юли в сравнение с юни.

Това показват данните от кратко бизнес изследване на НСИ, проведено през август. Целта му е да предостави информация за ефекта на извънредното положение и последвалата епидемична обстановка, свързана с COVID-19, върху засегнатите сектори на икономиката в страната.

Още по темата
46.5% от нефинансовите предприятия са посочили, че не е имало промяна в приходите от продажби, а за 18.4% е имало увеличение

Разпределението по икономически дейности показва, че 44.6% от фирмите в икономически дейности „Култура, спорт и развлечения, ремонт на домакински вещи и други дейности“ са регистрирали намаление в приходите от продажби на стоки или услуги.

За индустрията този относителен дял е 37.6%, а за дейностите „Търговия, транспорт и ресторантьорство“ и „Строителството“ - съответно по 32.8%


По отношение на наетия персонал 23.4% от нефинансовите предприятия са направили стъпки за ползване на „платен отпуск“, следват „неплатен отпуск“ - 12.7%, и „дистанционна форма на работа“ - 10.7%. Освобождаване/съкращаване на наети лица са извършили 7.9% от участвалите в анкетата предприятия

За следващия месец 93.4% от анкетираните нефинансови предприятия прогнозират, че ще продължат настоящата си дейност, 3.4% - че ще преустановят временно дейността си, а 1.4% - че ще прекратят дейността си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми ние сме в индустрията (електроника - хардуер) и имаме неописуем глад за кадри въпреки кризи, мризи и други оправдания.
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
23, Супер за тях. Храната си се продава. Това не пречи да се закриват заведения, хотели, заводи, магазини и т.н. поради никакви или спаднали обороти. Напротив, масово през април бизнеси затвориха, съкратиха хора или намалиха заплати с 10 до 30% на работниците.
21
4
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Моята любовница е с 2 мандри и е в хранителния бизнес. Каза ми, че с мъжа и са отчели невероятни обороти, не само в БГ, а и в Испания, Турция и UK, където изнасят от тяхната продукция. До такава степен, че чак ще си купуват огромен склад тук в София и ще се махат от този, който години държали под наем, ще сменят склада в Мадрид с по-голям и си купиха нова машина за 350 000 евро за вакуумиране на сирене, кашкавал, ролета и какво ли не още. Дори опаковат вече на ишлеме на по-бедни колеги от бранша
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Turkiye, тюрк ийе. Не знам древен турски от времето на основаване на държавата и избора на думата, но по близки източни езици ми звучи като земята/страната на тюрките.
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Психично болен? Английски тълкувания на име на държава с друг език?Turkey идва от турското Turkiye и начина на поизнасяне на англичаните на думата. Няма английски произход.Написаното от теб е все едно България да идва от Bulgaria, т.е. Bull- бик и Garia и това да е повод за затриване на българите, защото са последователи на бог Мамон, който е оприличаван на Бивол от зороастрийците в Австралия по времето на потопа. Garia идва от G - aria или ария в G(нотата сол). Т.е. биците, пеещи арии в сол
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
9,Преди 30г 1 дискета 360К или 0.36МБ приблизително се копираше за около 10 минути. Хард 40МБ се копираше към няколко часа, да речем 6, че не помня, или 360 минути/60х60х6 = 21600 секунди секунди. Днес по сериен(побитов интерфейс) честотите и електрониката са такива, че диск копира с 100МБ и нагоре в секунда, т.е. 21600*100/40=54000 пъти по-бързо. SSD нямат механика, а са чипове памет като RAM, но без загуба на данни при спиране на тока. Там са до 500МБ.и нагоре, т.е. 220000 пъти по-бързи.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Процес на четене е запис от механичен диск:- главата отива на пътечка от диска, който се върти- изчаква се да се намери маркировка за начало на пътечка в маркировката, т.е. да превърти до начало на данните- чете се до намиране на конкретния сектор(логически отделени блокове с фоксирана дължина)- данните на блока се изчитат или записват бит по бит от магнитната глава, която просто няма повече от 2 състояния 0 и 1Тук ИТта с 0 знания смениха размера на мерната единица по СИ байт...
16
2
 
6
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
само заради това трябва да се търкалят герберастки глави!Толкова хора остнаха без работа заради мерките им!
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аууу. Дискусията всъщност направо била за сериен и паралелен интерфейс на шината, това оплетено в глупости за размер на байта. Да, днес интерфейсите са серийни, а не паралелни, т.е. предават побитово, а не много битове накуп(поради шината на самия процесор- 8 бита/1 байт, 16 бита/2 байта и т.н.). Днес, обаче, шините са стотици пъти по-бързи, както и електрониката на хардовете.Главата на механичен диск винаги чете като при плоча или касетофон- БИТ ПО БИТ и електрониката на събира байтовете.
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
12, Що пишеш, като нямаш грам понятие?Бит 1/0 Основна единица.Байт 8 битаКилобайт 1024 байтаМегабайт 1024 килобайтаГигабайт 1024 мегабайтаНяма байт, който да е с различен размер. Просто 16 битов процесор обработва едновременно 2 байта в регистрите си при четене е запис, за операции с 1 са правят врътки в чиповете да запазят останалите съседни на нужния. При 32 и 64 битови шини ш процесори се работи с 4 или 8 байта накуп.Това е. А защо изобщо намесвате байтове в дискусия за икономика?
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сухите съчки трябва да се съкращават отвреме-навреме!
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е конспирацията на века. Целта е да зарибят хората с кредити и да изкупят фалирали бизнеси и акции за без пари. Поне още 2 години ще е този цирк
11
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименТрай бе паллячо! Преди хардовете са имали един байт осем бита че и повече и 16 битови хардове, сега най-новите не са ли двубитови? Битът е частицата информация не байта и гигабайта и терабайта, кво ще ми лъжеш че сегашните хард дискове били по-големи в комбинация с 64 битовия процесор, и колко са бавни отделно, за нищо не стават, като нищо не разбираш от техника по-добре си трай или тебе те е яд че в твойто дуппе има куррове в момента!
10
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Незнам за бизнеса, ама тролския бизнес добре върви. Триото уличници плаща:)))))))))))
9
1
 
2
 
! Отговори
f преди 3 години
Новата техника не струва, един терабайт имало хардове, но важно е колко бита има а не гигабайти и терабайти, защото новите хардове макар и терабайти, нищо не побират, май че е така, отделно колко са бавни, за това вече съм сигурен че са много бавни и за нищо не стават.
8
1
 
13
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 3 години
Моят внук-средният от сина бе, отишъл на морето в една кръчма да пита за работа де и оня чорбаджията го питал-Ти, рекъл, можеш ли да свириш на пиано бе...Пък внука му рекъл-На пиано най-мога, инак на трезво хич *** няма...И оня вместо да го вземе, го пратил да си върви...*** човек бе, ей за туй нема прокопсат тия кръчми...
7
4
 
8
 
! Отговори
Инфлация преди 3 години
Защо не пишете за това, с колко е ударила корона кризата бюджетните служители и организации. Просто не ви изнася да е така, нали ? Скоро частните фирми ще се приберат печалбите, а за бюджетниците гласяващи за Герб просто няма да има заплати. Облигационният заем на третото му правителство свърши. А той беше за 16 милиарда лева.
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
3,да имаш стаж за още робуване?
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
скоро всечки ще напуснем бг и ще се обезлюди напълно,вижте на Екватора какво става
4
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все пак руския камшик боли повече от турския....