Заразата в дома в Русе вероятно от близки на хората в него

Прокуратурата смята, че няма основания за намесата й
7
Заразата в дома в Русе вероятно от близки на хората в него
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Вероятната причина за разпространението на коронавирусната инфекция в дом "Възраждане" в Русе се дължи на контакти между домуващите и техните близки.

Още по темата
Това важи особено в случаите, когато близките им не ползват лични предпазни средства, според доклад на Регионалната здравна инспекция, изпратен до Окръжната прокуратура, съобщават от прокуратурата.

Огнище на заразата в социалното заведение бе обявено на 23 юли тази година, като до момента 96 са диагностицираните с коронавирус. От тях 86 са възрастни потребители, като осем починаха, а 66 вече са излекувани. Десет души бяха заразени от персонала на дома. От тях шестима са излекувани, а други четирима са под домашна изолация.

Приключила е проверката в социалното заведение по прокурорската преписка, образувана на 3 август т. г. по указание на Върховната административна прокуратура.

Инспекторите от РЗИ в Русе са дали предписания да се извършва редовно проветряване на стаите в дома за възрастни хора "Възраждане" и да се спазват стриктно противоепидемичните мерки на министъра на здравеопазването. Проведен е и инструктаж на директора на дома, съобразен с индивидуалните условия в социалното заведение.

При последващите проверки инспекторите от РЗИ са установили, че дадените предписания се спазват стриктно и ситуацията е овладяна. Извършва се щателна дезинфекция, носят се лични предпазни средства от персонала.
Прокуратурата е преценила, че не са налице основания за намеса от нейна страна и е прекратила преписката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** и тук са налазили.Само интензивното за вас, доброволци.Доживот!
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1 Как? ОРГАНИЗМА СЕ СПРАВЯ.
5
1
 
0
 
! Отговори
Охобо преди 3 години
Браво на РЗИ ,оправдаха си 30% увеличение на заплатите:казали да се проветрява и да се носят маски,това вече всяко 5 годишно дете го знае.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен8 от 86 малко ли ти се струват умрелите?
3
0
 
7
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Когато пораснеш и станеш поне медицински брат, сам ще си отговориш. А до тогава залягай на учебниците.Може и да ти светне как така хем няма лекарство против вирус, хем има болни от Ковид, и ги лекуват.Все пак, ако всички карат срещу теб, по вероятно е да си влязал в насрещното, отколкото всички да са не умни.
2
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това говори колко е несмъртоносен този вирус, когато видиш броят на излекуваните.
1
5
 
2
 
! Отговори
NJD преди 3 години
Интересно с какво ги лекуват и как са ИЗЛЕКУВАНИ като в цял свят се знае, че няма лекарство!?