Д-р Симидчиев: Трудно ще различим температурата от грип и от COVID-19

Пулмологът заяви, че от поведението на хората ще зависи броят на заразените
31 авг 2020 11:26, Нели Христова
39
Д-р Симидчиев: Трудно ще различим температурата от грип и от COVID-19
Снимка: БГНЕС

„Поведението ни може да промени хода на тази пандемия. Ако си кажем, че няма такъв проблем и се държим все едно вируса го няма, ще имаме доста фибрилни хора. Ще бъде много по-трудно да разграничим кой е с температура от грип и кой с температура от COVID. Съответно ще има по-голям разход на ресурси и много повече болни хора”, заяви пред NOVA пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Още по темата

Той е на мнение, че от поведението на хората ще зависи броят на новозаразените с коронавирус. Според него то обаче се е променило през лятото и това е довело до предпазването на туристите не само от COVID-19, но и от други вируси, каквито са – гастроинтестинални заболявания, типични за летните месеци.

„Поведението на хората има отношение към това, колко ще се заразят. Новооткритите случаи зависят от поведението на хората, а смъртността и хоспитализациите зависят от поведението на медицинските кадри. Смъртността у нас е около 2%”, заяви д-р Симидчиев.

Той съветва да се спазва социална дистанция и да се прилага т.нар. поведенческа ваксина. Такова поведение трябва да се дава за пример и на децата.

„Училищата могат да се превърнат в центъра на разпространение на заразата, но не и в огнище, тъй като децата по принцип боледуват много леко или асимптомно”, смята пулмологът.

Според него децата ще разпространяват заразата, когато се приберат вкъщи, при своите възрастни родители. Относно носенето на маските, той е на мнение, че тя е необходима, ако не може да се спазва социална дистанция. А постоянното й носене било въпрос на навик, смята д-р Симидчиев.

„Съвсем наскоро открих сайт, направен от българин, който използва данни на Единната информационна система, но представени като графики. Те са разделени в различни групи, такава например е тази за смъртността. От тези графики става ясно какво се случва – смъртността в болници се увеличава, но тази от открити случаи намалява. Това показва, че в болници влизат по-тежки случаи. По-голяма част от хората се лекуват в домашни условия успешно”, обясни пулмологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
6
 
13
 
! Отговори
Стига вече терор! преди 3 години
Не може на база на тест да се поставя диагноза за която и да е болест.Диагноза се поставя САМО И ЕДИНСТВЕНО от лекар, който установява симптоми и квалифицира заболяването на пациента си.Не може да вадите някакви бройки положителни тестове и по това да броите заболяваемостта от Кови-деветнайси! Нема логика!И другото - викате "еди колко си излекувани" ... ми те не са били диагностицирани с болест, изведнъж са "излекувани" ... Отрицателната проба дадена от някакъв тест НЕ Е ИЗЛЕКУВАНЕ!
17
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С една дума идеята е да накарат хората да се тестват и така да печелят лабораториите и производителите на тестове.
16
1
 
5
 
! Отговори
До16 преди 3 години
Миналият сезон противогрипните ваксини в България бяха неоткриваеми,това го изпита на собствен гръб търсейки ваксина за близките ми,тая година ми се струва,че въобще няма да ги видим.
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До13Ами да! Те управляващите по света затова са притеснени, защото не можеш всички да ги смяташ с Ковид - карантинираните лица бързо ще достигнат половината от активното население. Затова и препоръчват ваксини срещу грип, за да не се налага толкова да се чудят. А тук само плахо констатират близкия до акъла факт, че няма да могат да се различават ... Аме сега .. ко праим?
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен "Та когато дойде сезона на гриповете,просто нещата ще станат страшни, кое е КОВИД кое е Грип?"Ами няма да е много приятно. Дори подозирам, че няма да има физическа възможност да се тестват всички. Затова - стоиш вкъщи и боледуваш. Ако до седмица оздравееш - пишеш го грип. Ако не оздравееш - някой друг впоследствие го пише Ковид.
13
2
 
4
 
! Отговори
До13 преди 3 години
Никакъв реален ефект няма да има от цялата тая психоза която насадиха в населението,есенно - зимният сезон всеки болен ще бъде третиран като потенциален вирусо- носител на COVID-19!
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Реалният ефект е, че ще има по-малка заболеваемост от грип и други простудни заболявания защото от една страна хората станаха малко по-хигиенични, от друга по-наплашени, от трета не искат да ходят от страх в самите болници.
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От доста години насам средно хората прекарвали грип и грипоподобни заболявания годишно в България са над 120 хиляди за сезон,според СЗО когато имаме епидемия от грип,цифрата скача между 5-15% от населението! Та когато дойде сезона на гриповете,просто нещата ще станат страшни, кое е КОВИД кое е Грип?
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 8Грипа по принцип много обичат да го подценяват, да не би да пострада икономиката. А с ковида наистина се изплашиха. Времето ще покаже, дали е имало за какво.
9
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знаех че може да има различна температура за различни болести, голям смях
8
7
 
7
 
! Отговори
Диктаторът преди 3 години
Лукашенко не е въвеждал в Белорусия задължителни мерки срещу ковид-19. Диктаторът Лукашенко не би и помислил да прави такива извращения с белорусите като насилствена принуда за носена на лигавници-намордници.
7
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Механизмът за стимулиране на търсенето изграден върху печатането на долари без покритие вече не работи. Затова се всява страх от поредния грип (принципно който и да е грип не бива са е подценява, но всяка година е имало и ще има нови грипове), въвеждат се мерки и се слагат намордници-лигавчeта на населението за да свиква с мизерията, униженията и да се учи на подчинение при диктатурата която се задава.
6
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
е що трябва да разграничавате ? температурата си е температура
5
8
 
1
 
! Отговори
Демократ преди 3 години
Приятели, насилствената принуда за носене на маски не е нарушение на демократичните права на гражданите. Напротив приятели, чрез насилствената принуда за носене на маски при демокрацията се гарантира ефективно правото на всеки гражданин да носи маска, а който откаже да изпълнява демократична мярка значи е против демокрацията и полицията и силовите органи трябва да вземат съответните мерки, защото демокрацията е най-висшето благо дадено на човека, приятели!
4
4
 
2
 
! Отговори
леле смешко преди 3 години
за да станат тежки случай в болница значи някой не се е погрижил за тях преди това ои този е пулмолог????????????
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами няма да се различи. А почти никой няма да си прави тест при всяка настинка. То няма и толкова тестове и лаборатории. Затова ако има пик есента, той ще е най-вече заради такива болни и полуболни хора, които ще заразяват колегите си на работното място, а не заради присъственото обучение.
2
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докторче не се коси...то ръката дари гипсират ,ще си болен от вируса)
1
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще бъде много по-трудно да разграничим кой е с температура от грип и кой с температура от COVID.--------Да, наистина. Нали и едното, и другото, е грип...