Лъч надежда: Ваксината срещу COVID-19 на Оксфорд готова тази година?

В изследванията участва и българка
Обновена: 31 авг 2020 13:06 | 31 авг 2020 12:36, Нели Христова
81
Лъч надежда: Ваксината срещу COVID-19 на Оксфорд готова тази година?
Снимка: БГНЕС

Ваксината за новия коронавирус, разработена от учени от Оксфордския университет, може да подаде искане за сертифициране още тази година, в зависимост от броя на заболелите хора, съобщи ТАСС, като цитира изказване пред Би Би Си на директора на Оксфордската група по ваксините Андрю Полард.

Още по темата

"Ако броят на заразени расте с бързи темпове в момента на провеждането на клиничните изпитания, е възможно да получим достатъчен обем данни, за да представим на регулатора още тази година искане за сертифициране, след което ще започне процес, който е задължително да бъде проведен, за пълен анализ на тези данни", каза той.

Полард уточни, че в клинични изпитания на ваксината във Великобритания, Бразилия и Република Южна Африка участват двадесет хиляди души и изрази надежда, че скоро броят им може да се увеличи до петдесет хиляди души.

Серумният институт на Индия обяви, че пристъпва към втора фаза на клиничните изпитания на ваксината, разработена съвместно от университета Оксфорд и компания "АстраЗенека".

България ще получи 2,3 млн. броя ваксини срещу COVID-19. Това стана ясно, след като Европейската комисия подписа договор за производство на 300 милиона дози от препарата, който тества Университетът в Оксфорд.

В клинични проучвания във Великобритания, Бразилия и Република Южна Африка участват 20 хил. души. Сред участниците е и живеещата в Оксфорд българка Мария Спирова.

"Това, което ми се случи на мен, беше най-обичайният страничен ефект - около 2 дни подържах 38 градуса температура, след което, като с нож се пресече това и се почувствах добре, и не съм преживявала други странични ефекти. Очаквам през септември и втората доза", разказа тя пред bTV.

"Ваксината е мускулна. Всички доброволци са "заслепени" и не знаят коя ваксина им се дава. За да бъде експериментът и това изпитание научно издържано, половината от нас получават друга ваксина. Тоест вече лицензирана ваксина срещу менингит. И ние няма да знаем дали сме получили експерименталната ваксина или вече лицензираната ваксина срещу менингит още 10 месеца", разказа Спирова.

Не съм преживявали никакви други странични ефекти до момента. Очаквам през септември втората доза. Самата аз се намирам в групата, която ще получи най-висока доза от ваксината, с надежда тази двойна доза да предпази останалите, за да може да предпази околните - тоест аз да имам толкова висока степен на защита, че да не се превръщам в заразоносител и да не предавам вируса на други хора", разкри Мария.

Участниците в тестванията не се познават помежду си, а участието става след сериозна медицинска преценка. Данните от първата и втората фаза на тестовете са обнадеждаващи и показват, че пациентите са създали "здрав" имунен отговор.

В момента екипите провеждат третата фаза от тестването, където се очаква над 50 души в най-различни локации по света да получат ваксината, за да демонстрират сигурността ѝ в голям мащаб, както и възможността не само да провокира реакция от имунната система, но и да защитава от коронавируса.

Целият свят е в очакване да бъде създадена ваксина срещу коронавируса. Хиляди лекари по цял свят от месеци работят неуморно в лаборатории, за да стигнат до ефикасно решение срещу смъртоносната заплаха от COVID-19.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво. Успех в тестовете. Северняците комунисти да си продават тяхната ваксина и или каквото е там, към Македония от където им идвал езика :) Лицемери.
74
0
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Ужас!Руската вече е готова и изпитана,поне едната от разработените.
73
0
 
1
 
! Отговори
Гневен преди 3 години
До славянин ДА, зомбиране е и твърдението,че българка участва в изследванията. А тя просто е в ролята на опитно мишле,на което са подхвърлили някакви трохички. Категорично НЕ на Гей Билската ваксина!!! С нея да имунизират всички "ЕЛИТИ"на Европа и ФАЩ!!! Останалите хора задължително трябва да имат право на избор!!!
72
0
 
5
 
! Отговори
Митко-любопитко преди 3 години
Лъчът от корабен прожектор ли е или от запалка с фенерче ?
71
2
 
7
 
! Отговори
Има за всички преди 3 години
Ваксината за да раята ще бъде с повече тежки метали,живак и кадмий,както и генетичен материал от маймунски ембриони,жаби и торни червеи в комбинация разбира се с наночип за по сигурно.Който откаже да се ваксинира значи не е на себе си!
70
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Професор Андрю Полард пред Би Би Си: ваксината хубава, скоро ще стане! Пак професор Ричард Пето пред "Гардиан" се изявява - с ваксината не трябва да се избързва! И двамата са от Оксфорд! Оксфорд е малък град - не може да не са се виждали! Защо не са се разбрали да говорят едно и също!А ние простосмъртните накъде!Най-накрая като ще им теглим една, че и още една по нашенски, ама тъй , че да им пламтят ушите поне два дни!
69
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До Анонимен 69Защото и там са назначени на принципа : който плаща - той казва коя певица да пее! Защо чичко Дони им резна паричките!?
68
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До ПенисионерБАН с френските пари дето им дадоха от института "Пастьор" каквото направиха - направиха и го изпратиха във Франция! Държавно българско финансиране няма! Така, че ще чакаш френската ваксина от института"Пастьор" когато дойде!
67
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо с разработването на ваксината не се заела Световната Здравна Организация,а всяка държава си прави нейните си опити с хората? Нали пандемията е световна? Не би ли трябвало всички лекари и лаборанти да работят заедно по един проект? Нали става дума за спешно изнамиране на точната ваксина която е за една и съща болест/вирус/ ??? Защо всеки играе сам за себе си? Защо Русия вади втора ваксина за две недели? Първата не ефикасна ли е била? Тази която е сложена на дъщерята на Путин?Къде е щерката
66
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Друг професор от Оксфорд в друго интервю казва, че бързането с непроверена ваксина може да навреди много! И сега какво?!Най-добре ще е да се съберат всички говорещи по темата Оксфордски професори на едно място, както кардиналите когато избират папа, да се разберат и да говорят едно и също!
65
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мен по ме интересува когато ще има ваксина срещу чумата ГЕРБ.
64
4
 
8
 
! Отговори
Тони преди 3 години
Руснаците вече забравиха, че направиха ваксина, а британските миш.ки още не са готови....
63
0
 
12
 
! Отговори
Пенисионер преди 3 години
Аз пък съм върл фен на БАН и чакам тяхната ваксина, отказвам всякакви други. Знам че може да не я дочакам в тоз живот, ама пък ще си остана върл фен на БАН
62
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Четете заглавието - завършва на ?Четете статията : ТАСС съобщава, обаче цитира Би БИ Си които били правили интервю с не знам кой от Оксфорд! За АСТРА-ЗЕНЕКА разбрахме, че каквото тяхно ни боцнат са свободни от съдебна отговорност в ЕС!Една статия в стил ЕЖК/една жена каза/ и над 60 коментара под нея! УЖАСТ!!! Ако някой познава тази ваксинирана българка Мария Спирова да пише!
61
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз се чудя защо точно на тази фирма поръчаха ваксините, при положение, че още няма готова такава. Не е нормално.
60
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И защо участието на хората в изпитванията става " след сериозна медицинска преценка"? За по-добри резултати на хартия ли? Защото после ще я бият на куцо и сакато и най-вече на рисковите групи, които съвсем не са в цветущо здраве...
59
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Хиляди лекари по цял свят от месеци работят неуморно в лаборатории, за да стигнат до ефикасно решение срещу смъртоносната заплаха от COVID-19Ч"--------------------И за финал научавам, че ваксината се създава от лекари.... Потрес и шок с тази статия отвякъде!
58
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"В момента екипите провеждат третата фаза от тестването, където се очаква над 50 души в най-различни локации по света да получат ваксината, за да демонстрират сигурността ѝ..."------И цели 50 човека ще тестват сигурността й?!? Малиииии, големи изпитания, голямо чудо!!!
57
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"За да бъде експериментът и това изпитание научно издържано, половината от нас получават друга ваксина."-----------------Забележете, не получават физиологичен разтвор, а друга ваксина!!! Така се правят клиничните изпитания на ваксините. Никога срещу плацебо. Защото става доста неприятно с данните. Освен това разбираме, че ще трябва и втора доза.... отваряйте пуканките.
56
1
 
4
 
! Отговори
Простотии преди 3 години
Лъч какво? Що за идиотщини? Лъч простотии да ме направите ***?