Шлемовете и маските с филтър не спират коронавируса

Капчиците преминават безпрепятствено под долния край на шлема
2 сеп 2020 08:16, Нели Христова
34
Шлемовете и маските с филтър не спират коронавируса
Снимка: БГНЕС

Американски учени установиха, че защитните маски за лице с филтър и предпазните шлемове за лице не предотвратяват разпространението на коронавируса, съобщиха АФП и ТАСС.

Агенциите цитират прессъобщение на Атлантическия университет във Флорида и публикация на изследователския екип в списание "Физикс ъв флуидс".

Симулационен модел доказва, че при кихане и кашляне капчици с вируса се разпространяват наоколо, ако болният носи само едно от тези защитни средства, предаде БТА.

"Експериментът ни показа, че защитните шлемове пречат на капчиците и аерозолите да си придвижват напред, но се оказа, че те могат да преминат безпрепятствено под долния край на шлема. Така те се разпространяват постепенно в околната среда, макар и в не така концентриран вид, в какъвто са първоначално", казва проф. Манхара Дханака от университета в Бока Ратон.

За маските с филтри се установило, че голям брой аерозоли излизат през клапата нефилтрирани, което прави тази маска неефективна, ако се носи от човек, който е заразен.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде пак драми сега, скафандър няма да сложа
8
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това, което прави шлемът, е да попречи да вдишаш концентриран поток издишан от някой заразен близо до теб. Но ако във въздуха около теб концентрацията на вирус е по-голяма така или иначе вдишваш вируса. А ако ти си заразен, с шлем просто отлоняваш въздушната струя и се насочва около главата ти и надолу. Да, разбира се, че капчиците минават под и около шлема. Тия "учени" можеха да си спестят малко работа по установяването на това очевидно нещо.
7
6
 
24
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
РЕШЕНИЕТО Е ВОДОЛАЗЕН КОСТЮМ И НА ГЪРБА НОСИТЕ БУТИЛКАТА С КИСЛОРОДА !
6
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"при кашляне и кихане"Дето се вика, дотук със сензациите.
5
3
 
9
 
! Отговори
(-_-) преди 3 години
Ай сига бе!
4
3
 
16
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
Е то това се знае от Март месец. Що се излагате и вие с тия новини? Още веднъж маската се носи за да не разхвърляш вируса и да пазиш другите, а не от страх както твърдеше един ***!
3
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много точно го е казал 1, 100% сигурност няма, но се намалява. 2 и 3 няма какво да ехидничат.
2
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Божее.. Установили го били! Капчиците преминавали под долния край на шлема... До сега са си мислели, че капчиците ще видят шлем и ще си кажат "аа, от кук не може да минем!" и ще се спрат и ще стоят неизвестно къде?? Ама сега изведнъж са установили, че все пак минавали.... И това са учени... Добре...
1
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално... Но все ,пак се намалява вероятността да се разнася безконтролно вируса.