Как QAnon и конспирациите срещу COVID-19 взаимно се подхранват?

Почитателите им вече не са само онлайн, те излизат и на улицата
8 сеп 2020 19:00, Нели Христова
54
Как QAnon и конспирациите срещу COVID-19 взаимно се подхранват?
Снимка: БГНЕС

Онлайн, а и на улицата, две конспиративни теории събират все повече привърженици и взаимно се подхранват. На пръв поглед те нямат нищо общо помежду си освен факта, че и двете са изключително отдалечени от реалността.

Според QAnon, президентът Доналд Тръмп води война с тайно общество на педофили сатанисти. А от другата страна са онези хора, които не вярват, че коронавирусът съществува, не вярват, че е толкова фатален, нито пък на статистиките.

Още по темата

Някак си обаче тези две конспирации се обединиха

Преди няколко седмици огромни протести срещу мерките за ограничаване на коронавируса се състояха както в Берлин, така и в Лондон. На сцените към обществото се обърнаха много хора, които се възпротивиха срещу маските, затварянето на градовете, но и адресираха множество конспиративни теории, както и QAnon. Разбира се, вярванията на тези хора се подхранват и от факта, че самият Доналд Тръмп разпространява дезинформация.

В своя Twitter акаунт той сподели твърдение, че реалният брой на починалите от коронавирус в САЩ е само малка фракция от цифрите, които се представят от правителството. По-късно постът беше изтрит заради политиката на Twitter срещу разпространяване на фалшиви новини. Но акаунтът Mel Q, който публикува невярната информация, е все още активен и продължава да разпространява идеите на QAnon.

Главната идея на QAnon е, че Доналд Тръмп води война срещу трафика на деца, която един ден ще приключи с ареста и екзекуцията на множество политически фигури и журналисти. Mel Q е един от многото QAnon инфлуенсъри, които също така разпространяват и дезинформация за коронавируса. А връзката между тази конспиративна теория и липсата на вяра, че COVID-19 съществува, се вижда и в читателските имейли на BBC.

"Коронавирусът е прикритие за трафика на деца - сериозен проблем на нашето общество, за който никой не иска да говори", гласи един типичен имейл.

Педофили сатанисти, антиваксъри, 5-G

Протестите в Берлин и в Лондон бяха най-голямата офлайн проява на онези, които вярват в теориите на конспирациите за COVID-19 и QAnon.

"Привържениците на конспирациите за COVID-19 са намерили готова публика сред поддръжниците на QAnon и обратно", казва Клои Коливър, старши директор по политиките в Института за стратегически диалог (ISD), мозъчен тръст, фокусиран върху екстремизма.

"В лицето на пандемията конспиративните теории рисуват свят, който е подреден и контролируем. Те процъфтяват, когато социалната машина се разпада и наличните начини за осмисляне на света се оказват неадекватни за случващото се", обяснява психологът от Отворения университет Йован Байфорд. А докато пандемията увеличава аудиторията за подобни идеи, QAnon и COVID-скептиците са свързани и по още един начин - с манията да предпазят децата си.

Това обяснява защо най-често тези теории се разпространяват в групи във Facebook, в които се дискутира кои кафенета са подходящи за бебета и кои са добрите училища за децата.

"Злоупотребата с деца е олицетворение на сексуалната и морална развратеност и нещо, което е безспорно зло - казва Йован Байфорд, - така че включването й в теорията помага да се представи идеята за чудовищността и беззаконието на заговорниците до абсолютната, безспорна крайност."

Потокът на конспирациите

Както на протестите в Германия, така и във Великобритания, имаше хора, които бяха притеснени от иконимическите и здравните последствия от пандемията. Но говорителите по трибуните ги заливаха с фалшива информация, грешни статистики, спекулации за насилие над деца и опасни ваксини, както и твърденията, че пандемията е измислена от правителствата или "тъмните, тайни сили".

"По-голямата част от съдържанието бе за конспирации. Много малка част от информацията наистина беше конструктивна, например - нямаше никой, който да говори за това как се отразява карантината на малкия бизнес", казва Джо Мълхал, старши изследовател в Hope Not Hate, застъпническа група, която проследява крайнодесни и конспиративни движения. Той присъства на протеста в Лондон.

Семейни скандали

Мъж, който пише до BBC, разказва как майка му отишла на протеста в Лондон носейки два плаката. На единия пишело: "Арестувайте Бил Гейтс за престъпления срещу човечеството", а другият бил с хаштага на QAnon -  #SavetheChildren. Синът й, който иска да запази своята анонимност, за да не изгуби семейството си, споделя, че възрастната жена станала част от движението, след като започнала непрестанно да гледа YouTube видеата на част от говорителите от протеста.

"Тя толкова много се обсеби от тези различни конспиративни теории, че вече е трудно да определиш точно в какво вярва. Всички те си противоречат", разказва той и обяснява, че връзката му с майка му се е влошила откакто тя е започнала да вярва в QAnon.

А това, което притеснява експертите е, че тази теория на конспирацията се разпространява прекалено бързо

"Това, което ни тревожи, е, че множество теории се свързват в една супер конспирация - QAnon. Тя е техен гръбнак", казва Джо Мълхал от „Надеждата не омраза".

"Q ви позволява да обедините точките между всички различни конспирации - има тайна кабала, която дирижира неща зад кулисите. И щом говорим за супер-конспирации и тайни общества, в много случаи тези "други общества" са свързани с евреите. Антисемитизмът никога не е далеч от повърхността на тези теории на конспирацията", добавя той.

"Потенциалната аудитория, която вярва и разпространява тази опасна дезинфорация нараства и е по-трудно да се изолира и да се ограничи“, казва Клои Коливър от ISD. "Те стават толкова взаимосвързани, че е трудно за технологичните платформи на този късен етап да се справят с ограничаването на обхвата на потенциално опасната дезинформация."

През последните седмици Twitter предприе действия за премахване на редица големи акаунти на QAnon последователи. Facebook затвори големи QAnon групи, а хиляди страници на QAnon в Instagram са премахнати. TikTok също блокира хаштагове, свързани с конспиративната теория.

В отговор конспираторите се насочиха към нови лозунги и хаштагове - например #SaveTheChildren.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
23
 
! Отговори
Додо преди 3 години
обяснява психологът от Отворения университет Йован Байфорд=================Ясно е какво може да ни каже един служител на заплата при Джордж Сорос.
18
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЧипирането беше конспирация, а се оказа, че Мъск е вече готов да ги имплантира. Да видим дали и с тези теории няма да стане така.--------Чипирането е само една микрочастица от това което се извършва срещу хората и човечеството,нямате си идея какви модерни технологии има,които дори могат да контролират мозъка и тялото на човека,лампи излъчващи лъчения,че всеки човек е следен не само през нета ,но чрез МПС,телевизора и т.н. Изобщо ,създава се един уродлив свят с ограничена свобода
17
1
 
8
 
! Отговори
посмали Mango преди 3 години
Eeeeee тея сложиха антиваксърите до педофилите, ще ме извиняват този път...
16
3
 
23
 
! Отговори
Как ANTIFA, BLM преди 3 години
и юдо-масонския нов световен ред взаимно се подхранват - това как ви харесва като заглавие Сороски поддлоги от днес бг !?гнусните ви планове до 2030 да осъмнем с глобално световно правителство отидоха на бунището на историята, при другата ви евреиска лъдост - комунизма
15
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви конспиративни теории? Вижте видеата в Тубата,те сами си говорят какво ще правят или се прави и то не от кой да е ,а от световноизвестни фигури в политиката и технологиите,а Бил Гейтс сам си изнася в лекциите за съкращаване на населението, приятел на Рокфелер пък си говори за микрочиповете в телата на хората,друг пък държавен служител си говори как гигантските корпорации предизвикват бедност и убийства в света,а той е бил техен адвокат и знае повече.Те сами си казват нещата.
14
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Онова което се разкрива като пъклен план (най-често подклаждано и създадено от демоНкратите) се нарича удобно "конспирация" за да се откъсне обществения фокус от него и да не се задават въпроси. След като фейк медиите го нарекат конспирация, престъпниците от суратефтеря и туатъра веднага блокират хиляди акаунти, само и само да не се повдигнат въпроси от обществото.Това е една много добре смазана машина, демоНкратската терористина партия с техните фейк медии и с промитите мозъчета на феновете им
13
2
 
7
 
! Отговори
АЙ СИ ДИ СИ преди 3 години
запад-няшката култура има всичко,всичко за да разврати човека,нема за чу ден-е
12
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това не е ковид, това е китайски вирус или китайска чyма. Съществува, но не е толкова страшен колкото твърдят комунистите по света. Затвор за Борисов и Меркел! Доналд Тръмп е най-адекватния американски президент от времето на Рейгън. След Рейгън се изредиха поредица от некадърници, които докараха Америка до сегашното й състояние, на прага на партизанска революция.
11
2
 
14
 
! Отговори
Агитпроп до 5 преди 3 години
Чакай сега! Нали педофилските мрежи сред елита бяха конспиративни теории? Тези примери доказват, че са истина.
10
3
 
6
 
! Отговори
Знайко преди 3 години
Тия всички служат на тъмния елит по един или друг начин, карат ви да мразите разни тайни общества и не знам какви си. Във крайна сметка обществото започва да не разбира нищо и вече нищо няма значение, а когато няма значение се появава вакуум, този накуум се попълва от емоции. Вече всички почитат собствените си чувства и преживявания и захвърлят обктивната истина. Всеки вече проповядва своята собствена истина, въпреки фактите, които го провергават.
9
3
 
5
 
! Отговори
ХЕЙ-ТО преди 3 години
Кофти-19 е змислен проек-т на бъхливи реп-ти-лии,трябва да ги прогоним на друга план-ета
8
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чипирането беше конспирация, а се оказа, че Мъск е вече готов да ги имплантира. Да видим дали и с тези теории няма да стане така.
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дядо ми вика едно време eдно време на грипа викаха грип а сега викат на грипа коронавирус.
6
3
 
8
 
! Отговори
Пунда Мента преди 3 години
Ковид19 е като всички други.Разликата е че:Китай бяха принудени да спрат държавата,Всички други прецениха да ги последват.Причината е че:Световната икономика е в колапс. Всички пари отиват в имотни спекулации в рекреационния и туристическия сектор, в промяна на статута на земеделски земи и превръщането им в призрачни курорти, призрачни градове, призрачни индустриални паркове. Световният фалит ще произведе революция.Спасението на реда е Ковид19 да се крепи поне 5 години - колкото ПСВ и ВСВ.
5
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АгитпропНа кой му пука за Ангола, Мозамбик, Афганистан Виетнам, Сирия, Либия, Сърбия и подобни ? А кажи на кой му пука за Епстийн, айде не издребнявай чак толкова.
4
3
 
13
 
! Отговори
Паро от Париж преди 3 години
Ясно е, че хората лудват, най-зле са уплашените доверчиви хорица, вярващи стопроцентово на власти и лекари.Тези екзотики в статията не ги виждам в реалния живот, виждам обаче нещо по-г.а. дно, приличащо на медицински фашизъм спрямо хората.
3
1
 
15
 
! Отговори
Агитпроп преди 3 години
Нима случаят с Джефри Епстийн не е истина?Ами Пицагейт години по-рано?Педофилските скандали в Холивуд какво са? Роман Полански, Уди Алън, Майкъл Джексън в какво бяха обвинявани?
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На 100% е вярно че Тръмп се бори с педофилска група, трафиканти на деца. Това е една от причините демоНкратите да го мразят толкова много. Подпарило им е под опашките на извергите от либерастичната терористична организация. Особено на отявления педофил байдъната и престъпния педофилски клан клинтън.Следващите 4 години жалките платени джурналя ще има да реват с крокодилски сълзи.
1
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ковид-19 е тест за човечеството. Много от вас знаят, че е започнала смяна на полюсите и отслабване на магнитното поле на Земята, но това което не ви казват е, че това влияе на Шумановата честота и на алфа вълните и процеси протичащи във мозъчната ***. Лявото и дясното полукълбо при човека също ще сменят ролите се. Погледнете колко народи почнаха да се пробуждат и какво става по всички държави - бунтове и въстания. Стария световен ред си отива.