Рано ли е да се каже, че руската ваксина е успешна?

Ще се ваксинира ли Владимир Путин?
Обновена: 10 сеп 2020 18:53 | 10 сеп 2020 18:48, Нели Христова
68
Рано ли е да се каже, че руската ваксина е успешна?
Снимка: БГНЕС

Критичната трета фаза на тестове на руската ваксина започна. "Спутник V" вече бе одобрена, изпратена по болниците и пусната на пазара, но тепърва предстои да разберем, дали тя не предизвиква странични ефекти.

"Чаках с нетърпение тази Трета фаза. Искам ваксината да започне да се разпространява масово възможно най-бързо за да бъдат всички граждани на нашата голяма държава в безопасност", казва пред CNN един от доброволците - Андрей Олшевски.

Русия има добра причина да иска да спечели войната срещу коронавируса. В страната има около милион потвърдени инфекции, което я превръща в една от най-сериозно засегнатите държави в света. Москва многократно бе обвинявана, че крие информация относно разпространението на COVID-19. По-късно бе обвинена и в това, че се опитва да открадне разработката на ваксина от Запада чрез хакери. Последното обвинение към Русия идва от това, че препаратът й бе одобрен още преди да е преминал най-важния тест. 

"Това, което можем да кажем за тази ваксина е, че резултатите са оптимистични, но е прекалено глупаво да се вярва, че това е достатъчно за да се обяви препарата за успешен и да се пусне за обществено използване", казва Ричърд Хортон от медицинския журнал "Лансет".

Но лекарите в една от болниците, в която над 4000 доброволци си слагат ваксината, са оптимистични настроени.

"Това е мой дълг. Не само заради самата мен, но и заради народа на Русия", казва началната учителка Катерина, която въпреки рисковете, също става доброволец.

Близо 40 хил. руснаци ще бъдат ваксинирани в Третата фаза на тестовете. 35 хил. московчани вече са подали документи, а първите две групи са били имунизирани. Няколко високопостовени политици в Русия също са се ваксинирали. Говорителят на Путин Димитрий Песков заяви, че президентът сам ще информира обществото, ако реши да се подложи на имунизация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
3
 
2
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Ще чакаме оксфордската, след 2 години ! На цена от 40 Евро !
56
1
 
4
 
! Отговори
А бе преди 3 години
Като се ваксинират стотина хиляди и ще се разбере работи ли или не.Нали ще ваксинират руснаци,а не вас,какъв е проблемът?Или непременно държите на ваксина с чипче?
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 57 АнонименОт рано си отваряш начервените устни но всичко може да се случи тъй като животът е пълен с изненади ...
54
2
 
1
 
! Отговори
Доктор Хаус преди 3 години
Щом Путин се е ваксинирал е ясно че ваксината е перфектна
53
6
 
10
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
Целият свят купува масово руска ваксина, освен ФАЩ и Педеропа. Нито един умрял или със странични ефести няма от руската ваксина. Западът просто завижда, злобее и манипулира.
52
6
 
3
 
! Отговори
Off преди 3 години
Отговор на заглавието - рано е да се каже, не е минала 3 фаза на изпитанията.Може да им странични ефекти, и всякакви други проблеми - има си причина за всеки от тези фази на изпитания да се правят. Сега, руснаците са решили, че знаят всичко. Ами ако не е така? Ако стане като с оксфордската и някой се разболее?Това си е традиция при тях - човешкият живот няма особена стойност - още от феодализма, от който мах още не са излезли. Успех им желая, доста късмет им трябва разбира се.
51
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искам да видя Жужана ваксинирана на live TV! Но...няма да стане. Тая т.нар. ваксина е само за простосмъртните.
50
15
 
5
 
! Отговори
ха ха преди 3 години
ДО БЪЛГАРИНАми разправят, защото знаят как се прави ваксина, колко време отнема това и отчитайки всички рискове. Руснаците както винаги го дават смело и бодряшко когато се отнася до човешки животи, защото там те нямат никакво значение. Това си е политика още от великата отктомрийска революция и Сталин....То е видно от изказването на детската учителка-все едно прочетох-за родину, за Сталину, ама в 21 век.....Тъжно.
49
16
 
8
 
! Отговори
Руска ваксина-смех преди 3 години
А бе хора вие вервате ли на ***, те шевна машина не могат да направят като хората, та ваксина ли ще направят...
48
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДобреРазбрахмеРуската не ставаДайте някаква немска ваксинаФренскаЯпонскаАмериканскаА...няма ли?!Как така?!
47
7
 
22
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Колко дружно всички наши продажни медии преписват кой каквото каже срещу руската ваксина. Ама така е другари - гроздето е кисело. Като не са успели другите, сега ще разправят как руската може да е първа, ама highly likely може да е лоша.
46
4
 
4
 
! Отговори
Американ преди 3 години
До Майна:Китай се справи с глобалното разпространение на вируса, с нищо друго.А нещастници от твоя вид ще има докато образованието не стане национален приоритет .
45
8
 
19
 
! Отговори
До Майна преди 3 години
Пък Астра Зенека и Оксфорд май се поосраха , мсйна))))
44
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Майна,Принципно си прав, обаче другото е, жените да раждат по 5-7 деца, от които до зряла възраст, да дотикат 2-4.Освен това, от тези 2-4, преживялите определени болести имат поражения, които им скъсяват качеството и продължителността на живота, а с това и полезността по отношение на обществото.Не случайно общественото здраве е било приоритет за всички организирани форми на човешкото общество, като целта е минимизиране на загубите в популацията, като гарант за успешно развитие на общността.
43
8
 
12
 
! Отговори
Майна преди 3 години
Ще се разбере дали е успешна след най- малко половин година ПРИ ВЯРНА СТАТИСТИКА. Възможно е. Ще видим. Но китайците се справиха и без ваксина. Факт. Дългосрочните вреди от ваксините се наричат Аутизъм, Автоимунни болести и Намалена репродуктивна способност. Всички тези проблеми не ваксинираните Роми ги НЯМАТ.
42
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Петракиев,Ако си мислиш, че изпращането на военни контингенти по Африка, Близкия изток, Кавказките републики, Виетнам, Камбоджа, не е било съпроводено с поставянето на собствени ваксини, много се заблуждаваш.Русия поради климата си е предразположена към по честа проява на туберколоза в по предни времена. БЦЖ щама им е един от най ефективните, поне по отношение на тяхното население, ако не друго.
41
9
 
11
 
! Отговори
О хо хо преди 3 години
ЗАЩО ПРЕЗИДЕНТЪТ ИМ НЕЩО СЕ ДЪРПА И НЕ СИ СЛАГА ВАКСИНАТА???
40
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руска работа....Нормалните хора няма да се боцкат с тази измислица.
39
10
 
9
 
! Отговори
Петракиев преди 3 години
Много моля разбирачите да назоват една добра и работеща Съветска/руска/ ваксина в последните 80 години.
38
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълното икономическо възстановяване на държавите без ваксина е немислимо."Спутник В" гарантира, че Русия ще излезе на "+" още до края на тази година.Още повече, че "Спутник В" не е единствената руска ваксина. Разработват се още 3.Русия има реална възможност чрез ваксините си да стане остров на благоденствието.Обетована земя.