Ще продължи ли COVID-19 да тормози световната икономика?

В следващите месеци може да има отново потребителски страх и ограничения върху цели индустрии
Обновена: 12 сеп 2020 19:14 | 12 сеп 2020 17:20, Красимир Ангелов
40
Ще продължи ли COVID-19 да тормози световната икономика?
Снимка: БГНЕС

Не разчитайте на ваксина за спасението на световната икономика. В първите месеци на коронавирусната криза политиците се надяваха на V-образно възстановяване, че пандемията може да бъде победена или поне потисната, което да позволи на икономическата активност да отскочи бързо.

Днес страните по света са изправени пред нов прилив на инфекции и обмислят възможността за нови, вероятно локализирани блокировки, заради което много икономисти очакват нещата да се влошат преди да започне подобряване, пише в свой анализ Investor.bg, базирайки се на онлайн изданието Politico.eu.

Още по темата
"Това със сигурност ще се почувства като депресия", казва Албърт Едуардс, известният мечи стратег в подразделението за инвестиционно банкиране на Société Générale, който предвиди световната финансова криза от 2008 г.

Глобалната икономика засега може и да помръдва напред, защото страните премахнаха повечето ограничителни мерки. Без бързо решение обаче - широкото внедряване на успешна ваксина, коронавирусът ще продължи да затруднява икономиките, бизнеси ще затварят, работници ще губят работата си, а банките се изправят пред ръст на лошите заеми.

Брутният вътрешен продукт в световен мащаб се е понижил с 15,6% през първите шест месеца на годината, което е спад четири пъти по-голям от този през 2008 г., според американската инвестиционна банка JPMorgan Chase. Част от този спад вече е възстановен, но Международният валутен фонд прогнозира, че световната икономика ще се свие с 4,9% през цялата 2020 г., дори когато правителствата започнат да намаляват програмите за подкрепа. БВП в еврозоната и Обединеното кралство се очаква да спадне с 10,2 процента тази година, докато американската икономика се смята, че ще се свие с 8%.

Ако първият етап от коронавирусната криза беше ускорен от държавното блокиране, следващите месеци вероятно ще се характеризират от потребителски страх и правителствени ограничения върху цели индустрии, като пътувания, туризъм, развлечения, хотелиерство и търговия на дребно.

Повечето експерти, включително тези в британската централна банка и Европейската централна банка, не очакват глобалната продукция да се възстанови до нивата си отпреди кризата до края на 2021 г., освен ако тази зима няма голяма втора вълна на вируса, което ще забави още повече процеса по възстановяване.

В сряда регулаторите на пазара в ЕС предупредиха, че инвеститорите може да подценяват риска от икономическо разочарование. Изглежда, че цените на акциите не са свързани с икономическата реалност, коментира Европейският орган за ценни книжа и пазари. Органът подчертава, че европейските акции покъпват с повече от 40 процента от срива им през март, въпреки че някои прогнози показват, че икономиката на континента може да не се възстанови напълно до 2023 г.

Ефектът на доминото

Да вземем за пример летищата като илюстрация как спадът на търсенето в една област въздейства по-широко. Докато предпазливите пътници отменят ваканциите си, трафикът на летищата се забавя. Това срива бизнеса там до такава степен, че фирмите не успяват да покрият разходите си. След няколко месеца търговците по летищата може и да затворят, защото не могат да си позволят да чакат завръщането на пътниците. Бизнесът обявява фалит, служителите му са уволнени и доставчиците му се оказват с един клиент по-малко. Летището се бори да отдаде под наем търговско пространство, а надолу по веригата на стойността дистрибуторите и другите производители приходите намаляват и те също трябва да правят съкращения.

Истории като тази се разиграват по целия свят в страни, където туризмът е ключов източник на приходи. Данните показват, че авиокомпаниите през август са продали по-малко от една пета от самолетните пътувания, регистрирани през август 2019 г. Пристигащите в Япония например намаляват с 99,9%.

С всеки засегнат бизнес - хотели, ресторанти, спортни зали, йога студия, концертни зали, кина, круизи, филмови студия, таксиметрови компании, конгресни центрове, спортни заведения, тематични паркове, този модел се възпроизвежда и оказва допълнителен натиск върху икономиката, промяна на лицата на цели квартали и принуждава индустриите да се адаптират или да умрат.

Следващите няколко месеца вероятно ще нанесат особено големи щети на малкия бизнес, тъй като схемите за държавна подкрепа намаляват или приключват. Делът на фалитите на малките фирми може да се утрои до 12% през 2020 г. от средно 4% преди пандемията, според анализ на Международния валутен фонд.

Целият анализ прочетете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Война или вирус? Фируса е по евтиния ваиант.
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Световната не чак толкова но българската със сигурност.
25
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ИЗМИСЛИЦАТА Ковид не тормози световната икономика, тормозят я тези, които го измислиха
24
5
 
10
 
! Отговори
ха ха ха преди 3 години
ИЗМИСЛИЦАТА Ковид не тормози световната икономика, тормозят я тези, които го измислиха.
23
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ковид тормози световната икономика а корупмирани политици, главно либерасти. Те са големия тормоз, а не вируса.
22
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доло Мотафчйиски доло доло
21
2
 
13
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Май световната икономика я тормозят тези,които държат банките.А не ковид 19.
20
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ковид, а промоутърите му тормозят икономиката.
19
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако Тръмп спечели изборите ноември приключва всико, ако марксистите спечелят може пак да затворят сичко
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А КАК МОЖЕ ДА СЕ КУПИ РУСКА ВАКСИНА,ПЛАЩАМ ДОБРЕ АКО НЯКОЙ МИ Я ДОСТАВИ
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Германия ще затъва все повече
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вируса наречен ГЛАД ще продължи да тормози хората,така е във въ-лясалата капиталистическа система...
15
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Адмирации за г-н Борисов,който успя перфектно да балансира СВЕТОВНАТА нужда от пандемия с нрава и манталитета на българина с типичното за България "ЗАБРАНЕНО Е ,НО МОЖЕ " К19 НЕ Е ПАТЕНТ НА ГЕРБ! Запомнете го един път за винаги! Един Бог знае истината и подклатката на тази пандемия.Като всеки друг ние направихме същото.Спрете да блеете и да политизирате проблема,защото тук бяха едни от най-либералните мерки.А зрители по стадионите има само и в Беларус!Време е обаче да заживеем нормално без страх
14
5
 
7
 
! Отговори
kory преди 3 години
Аз лично бих си сложил руска ваксина без проблем.а ще може ли да се закупува на свободно,някой знае ли,искам да си купя като пуснат
13
9
 
9
 
! Отговори
STAKI преди 3 години
Не искат да ползват Руската ваксина защото вируса ще угасне и лапането спира.Този вирус е искуствено пуснат стази цел
12
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма ли най-сетне да се появи ИСТИНСКИ ВИРУС да изчисти 80 % от просто гяурско население ?!?
11
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** разбира се са по-умни... от бизнесмените ,които губят милиарди заради този вирус. Ха-ха-ха. Т'ъпанариСмотани...
10
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само руснаците имат ваксина другите не знаят къде се намират.
9
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашата икономика Боци я тормози повече от ковид
8
8
 
15
 
! Отговори
депресията иде преди 3 години
Всеки мислещ човек знае,че този ковид цирк е само димна завеса за прикритие на реалните и ужасни проблеми в икономиката.И този цирк ще продължи да тогава,до когато има нужда от него.Това за мислещите хора.За останалите - моля веднага маски,ръкавици и шлемове,че смъртта дебне от телевизора.