Вирусът се побеждава като се живее отговорно, обясни Скендер Сила

За началото на учебната година и ще има ли втора вълна, коментира специалистът
13 сеп 2020 09:45, Петя Славова
58
Вирусът се побеждава като се живее отговорно, обясни Скендер Сила
Снимка: БГНЕС

В очакване на втората вълна от COVID-19, все повече изникват въпросите как ще се състои учебната година, какво ще стане със световната икономика, ще се намери ли бързо сигурна ваксина. За пандемичната обстановка говори д-р Скендер Сила, представител на СЗО в България.

"COVID-19 наруши учебния процес в световен мащаб. 1,6 милиарда деца не влязоха в клас по време на карантината. И това предизвика огромни странични ефекти. Сега е времето да осигурим безопасното завръщане на децата в училище. Всяка страна трябва да прецени внимателно епидемиологичната обстановка и да направи необходимата подготовка заедно с учителите, родителите, учениците.", коментира специалистът пред Нова тв.

По думите му, учебната година ще е различна от всички останали досега, но все пак е възможна с добра координация на всички нива. "Важно е насоките и протоколите, съставени от Министерството на образованието, Министерството на здравеопазването и останалите власти, да бъдат много ясно разяснени на родителите, учениците и училищните ръководства, за да се намали риска от разпространението на инфекцията", обясни той.

Представителят на СЗО обясни, че училищата не са изолирани от обществото. "И в България разпространението на заразата е същото, както по света. В някои общини, в някои региони броят на заразените е по-висок, в други – по-нисък. Затова трябва да сме готови да дадем и крачка назад. Ако ситуацията се влоши, обучението трябва да премине в друга форма – онлайн, за да намалим риска от разпространението на заразата."  

А на въпрос как да се действа, ако ученик или учител се заразява в училище, той каза: "Преди всичко трябва да се изясни дали има симптоми. Независимо дали се е заразил ученик, учител, технически персонал. Независимо дали е Ковид или не, не бива да ходи в училището. Първата стъпка е консултация със семейния лекар, с джипито, за да се изясни дали става дума за COVID, грип или друга зараза.  А координаторът на училището трябва да се свърже с местните власти и да им съобщи. Те ще решат какво да направят –дали да изолират класа или определена група."

Още по темата

Специалистът  обясни, че е важно децата над 12 години да носят маски в училище, защото данните, с които се разполага до момента, показват, че децата над 12 годишна възраст могат да се заразят и да разпространят вируса. Но и могат да носят маските правилно, дори и без зоркия контрол на възрастните. Защото са подрастващи и разбират.

По думите му, децата трябва да спазват у дома дистанция от бабите и дядовците си.

Д-р Сила сподели, че единият от синовете му се е заразил с COVID това лято: "За съжаление се случи в началото на юли, бяхме в България със съпругата ми, а двамата ми сина бяха в Косово, където живеят с баща ми. Единият ми се обади по телефона и разбрах, че не се чувства добре. Искаше да омаловажи ситуацията и каза, че не е нищо особено, просто тялото го боли. Настоях да си направи тест. И ако е положителен, да се изолира, за да не рискува дядо си, а и колегите си на работа. Направи си тест на следващия ден и се оказа COVID-положителен. Не беше лесна ситуация. Самият аз, който съм ангажиран с проблема, знам, че по-младите хора, по-здравите лесно преборват заразата, но никога няма 100 процентова гаранция. Виждаме и млади хора в интензивни отделения с респиратори. И в главата ми изплува тази картина. Върнахме се със съпругата ми в родината. Бяхме близо до него, но го изолирахме на единия етаж. Имаше си отделна баня, храна му подавахме през терасата, нямахме никакъв пряк контакт. Щастлив съм, че му мина без странични ефекти. Но най-важното е, че не зарази околните."

Симптомите били леки - загуба на вкус и болки в тялото. "Само един ден беше с висока температура, но нямаше други респираторни симптоми. Краката го боляха 3-4 дни. След петия, шестия ден започна да се чувства добре. Но искахме да сме сигурни, затова го изолирахме за 14 дни . След това повтори теста, беше отрицателен. Що се отнася до лечението, взимаше само лекарства срещу болката, Парацетамол, нищо друго. Имаше апетит, въпреки че нямаше вкус. И го преодоля.", коментира специалистът.

Той допълни, че е парадоксално, че в държавите от Западните Балкани през лятото има увеличение на случаите, особено през юли и август. А когато заразените се увеличават, можем да очакваме и увеличение на смъртните случаи. "Но ако анализираме общият брой на смъртните случаи, и бих искал да използвам възможността да изразя моите най-искрени съболезнования към онези, които загубиха любими хора заради COVID-19, България е  в диапазона с другите европейски държави.  Но е твърде рано да правим изводи. Защото пандемията още не е приключила.", заключи Сила и завърши, че един ден ще има и ваксина, тъй като учените по света работят усилено за намирането й.


 


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
5
 
7
 
! Отговори
сезеото преди 3 години
Бъдете отговорни, живейте отговорно, подчинявайте се на разпорежданията правителството, бъдете покорни, иначе ковид-19 ще ви покоси!
28
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирусът може да се победи ако Западът разработи отговор на хипер звиковите ракети на Русия. Русия разполага с изобилие от суровини, докато Запатът изчерпа суровините си, а механизмът за стимулиране на търсенето изграден върху печатането на долари без покритие вече не работи. Затова се всява страх от поредния грип, въвеждат се мерки и се слагат намордници-лигавчeта на населението за да свиква с мизерията, униженията и да се учи на подчинение при диктатурата която се задава.
27
8
 
21
 
! Отговори
Росен Плевнелиев преди 3 години
Ковидлъжата все повече бива разобличавана.
26
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обективно, заминавай у Китай. Учи и работи и току виж от соррроссоид си станал човек.
25
3
 
12
 
! Отговори
КОРОНАВИРУС НЯМА! преди 3 години
Кой е тоя Сила? Фанатикът албинос от Шифърът на Леонардо? Акъл да дава на туземните сороссолумпеняци. И те са фанатици като него. Предани до смъъърт на Дьорд и 30-те шекела грант.
24
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не съществува "грип"Това е годишното чистене на организма от токсините. Колко са тъжни овцете които си бият ваксини ...все едно да ваксинираме жените против менструация ха-хаЗа ковидтъпнята няма да говорим, трябваше да кръстят измамата Химера или Енигма, защото никой не е виждал болен все ощеТова мнение ще бъде изтрито след 3,2,1 ...
23
9
 
12
 
! Отговори
Фин преди 3 години
ДО сега няма нито една ваксина срещу вируси, а запознатите смятат, че няма и да има. Никой не е успя да победи грипните вируси и вируса на спин. Вируса е екскремент на отровена клетка и се заражда в самия човек, а не идва отвън. Маските и изолацията ще задълбочат проблема, да не говорим за страха и други тъмни емоции.
22
4
 
8
 
! Отговори
23 преди 3 години
До Обективно Ти *** ли си? От година не съм носил никви маски и ми няма нищо, идиотче. Когато си сложа само тогава ми става лошо!
21
1
 
11
 
! Отговори
До 21 преди 3 години
Бе не знам, обаче се нарушават законите на страната ЯКО! Конституционалните закони се нарушават от собственото ни правителство! Някога до сега такова нещо случвало ли се е?
20
11
 
4
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
КИТАЙ ПОБЕДИХА ВИРУСА И БЕЗ ВАКСИНА, А САМО С МАСКИ И ДИСЦИПЛИНА. ВЗЕМАЙТЕ ПРИМЕР ОТТАМ КАК УЧАТ, КАК РАБОТЯТ. ВАКСИНАТА - КОЙТО Я ЖЕЛАЕ.
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай немое си изхрани населението 1.5 море нямат изхранване.
18
2
 
4
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Работата в света малко стана българска като вица ," Пожелай си нещо и на съседа ще дадем двойно, и той казал извадете ми едното око"!Сега търябва да си намалим растежа ,стандарта на живот и БВП в целия свят, ако искаме да сринем Китайския Всемогъщ и Мъдър Дракон, който ще стане непобедим!!!Агент Франки Дрискоу!ЦРУ!!!
17
8
 
11
 
! Отговори
111 преди 3 години
Вируса се побеждава като се забрави.Искат да ни внушат че вируса е реален чрез измислени мерки. Платени специалисти, медии, политици. Жалки ***.
16
5
 
7
 
! Отговори
Ч.Дарвин преди 3 години
Русия бори вируса с Ваксина САЩ с белина.Еволюционно развитие му се вика на това.
15
11
 
3
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Отговорно означава , да не се ходи на протести , защото може да пламне цялата страна!Агент Алъм Купър!ЦРУ!!!
14
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Освен от СЗО да допишат десетте Божи заповеди за това как да се живее.
13
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Септември и октомври ще пеете друга песен тук.Да не говорим за зимата, когато няма да се знае грип ли е или коронавирус. Сега давайте в същото темпо да нехаете за проблема с covid-19.
12
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вируса се побеждава с ваксина.Ама за нея трябва акъл а САЩ с тия нгри го нямат.
11
4
 
8
 
! Отговори
До 11 преди 3 години
До АнонименВаксина си слагай ти, мошеник грозен
10
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маските те заразяват с коронавирус понеже те са кирливи и покрити с *** от мухи и ти го вдишваш това!