Вирусът се побеждава като се живее отговорно, обясни Скендер Сила

За началото на учебната година и ще има ли втора вълна, коментира специалистът
13 сеп 2020 09:45, Петя Славова
58
Вирусът се побеждава като се живее отговорно, обясни Скендер Сила
Снимка: БГНЕС

В очакване на втората вълна от COVID-19, все повече изникват въпросите как ще се състои учебната година, какво ще стане със световната икономика, ще се намери ли бързо сигурна ваксина. За пандемичната обстановка говори д-р Скендер Сила, представител на СЗО в България.

"COVID-19 наруши учебния процес в световен мащаб. 1,6 милиарда деца не влязоха в клас по време на карантината. И това предизвика огромни странични ефекти. Сега е времето да осигурим безопасното завръщане на децата в училище. Всяка страна трябва да прецени внимателно епидемиологичната обстановка и да направи необходимата подготовка заедно с учителите, родителите, учениците.", коментира специалистът пред Нова тв.

По думите му, учебната година ще е различна от всички останали досега, но все пак е възможна с добра координация на всички нива. "Важно е насоките и протоколите, съставени от Министерството на образованието, Министерството на здравеопазването и останалите власти, да бъдат много ясно разяснени на родителите, учениците и училищните ръководства, за да се намали риска от разпространението на инфекцията", обясни той.

Представителят на СЗО обясни, че училищата не са изолирани от обществото. "И в България разпространението на заразата е същото, както по света. В някои общини, в някои региони броят на заразените е по-висок, в други – по-нисък. Затова трябва да сме готови да дадем и крачка назад. Ако ситуацията се влоши, обучението трябва да премине в друга форма – онлайн, за да намалим риска от разпространението на заразата."  

А на въпрос как да се действа, ако ученик или учител се заразява в училище, той каза: "Преди всичко трябва да се изясни дали има симптоми. Независимо дали се е заразил ученик, учител, технически персонал. Независимо дали е Ковид или не, не бива да ходи в училището. Първата стъпка е консултация със семейния лекар, с джипито, за да се изясни дали става дума за COVID, грип или друга зараза.  А координаторът на училището трябва да се свърже с местните власти и да им съобщи. Те ще решат какво да направят –дали да изолират класа или определена група."

Още по темата

Специалистът  обясни, че е важно децата над 12 години да носят маски в училище, защото данните, с които се разполага до момента, показват, че децата над 12 годишна възраст могат да се заразят и да разпространят вируса. Но и могат да носят маските правилно, дори и без зоркия контрол на възрастните. Защото са подрастващи и разбират.

По думите му, децата трябва да спазват у дома дистанция от бабите и дядовците си.

Д-р Сила сподели, че единият от синовете му се е заразил с COVID това лято: "За съжаление се случи в началото на юли, бяхме в България със съпругата ми, а двамата ми сина бяха в Косово, където живеят с баща ми. Единият ми се обади по телефона и разбрах, че не се чувства добре. Искаше да омаловажи ситуацията и каза, че не е нищо особено, просто тялото го боли. Настоях да си направи тест. И ако е положителен, да се изолира, за да не рискува дядо си, а и колегите си на работа. Направи си тест на следващия ден и се оказа COVID-положителен. Не беше лесна ситуация. Самият аз, който съм ангажиран с проблема, знам, че по-младите хора, по-здравите лесно преборват заразата, но никога няма 100 процентова гаранция. Виждаме и млади хора в интензивни отделения с респиратори. И в главата ми изплува тази картина. Върнахме се със съпругата ми в родината. Бяхме близо до него, но го изолирахме на единия етаж. Имаше си отделна баня, храна му подавахме през терасата, нямахме никакъв пряк контакт. Щастлив съм, че му мина без странични ефекти. Но най-важното е, че не зарази околните."

Симптомите били леки - загуба на вкус и болки в тялото. "Само един ден беше с висока температура, но нямаше други респираторни симптоми. Краката го боляха 3-4 дни. След петия, шестия ден започна да се чувства добре. Но искахме да сме сигурни, затова го изолирахме за 14 дни . След това повтори теста, беше отрицателен. Що се отнася до лечението, взимаше само лекарства срещу болката, Парацетамол, нищо друго. Имаше апетит, въпреки че нямаше вкус. И го преодоля.", коментира специалистът.

Той допълни, че е парадоксално, че в държавите от Западните Балкани през лятото има увеличение на случаите, особено през юли и август. А когато заразените се увеличават, можем да очакваме и увеличение на смъртните случаи. "Но ако анализираме общият брой на смъртните случаи, и бих искал да използвам възможността да изразя моите най-искрени съболезнования към онези, които загубиха любими хора заради COVID-19, България е  в диапазона с другите европейски държави.  Но е твърде рано да правим изводи. Защото пандемията още не е приключила.", заключи Сила и завърши, че един ден ще има и ваксина, тъй като учените по света работят усилено за намирането й.


 


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вируса се побеждава с ваксина и с нищо друго. Вируса е икономическо оръжие на Китай за надмощие над останалия свят.Дали това оръжие щеше да бъде пуснато ако САЩ не бяха наложили санкции над Китай?
8
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксинирането с ваксината "Спутник В" многократно намалява риска от разпространението на инфекцията. "Спутник В" дава свободата на бабите и дядовците спокойно да общуват и да прегръщат любимите си внучета.
7
2
 
3
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Хахаха аааааа.Голям извод!
6
12
 
12
 
! Отговори
x преди 3 години
Ковид Измамата
5
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не му вярвам. Значи за децата под 12 години няма опасност, така ли? Част от ехото. И до кога така ще ни обучават нас простосмъртните? Време е за световен протест!!! Като в Германия.
4
5
 
8
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Отговорно, означава деглобализация и недопускане на страним от Третия и Втория свят заедно с Китай, да не се индустриализират, защото после страните от Първия свят ще изгубят своите пазари ,суровини и работна сила!Вие в кои страни живете, на герберската крадлива държавна администрация и мафията!!!Животът е жесток селяни прости!!!Агент Боби Франкити!ЦРУ!!!
3
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирусът се побеждава като се купува и прилага руската ваксина "Спутник В".
2
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е целта на мерките... да се ограничава броя на заразените...Колкото повече са... толкова повече хора има вероятност да умрат... Особено хронично болни и възрастни.
1
20
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво значи да се живее отговорно шлемове, маски , ръкавици и от къщи на работа и после право дома ли??? Съжалявам, но това не е живот, това е съществуване.