Лежа в тъмното и се моля за глътка въздух... Болни от коронавирус със симптоми с месеци

Въпреки че целият им живот е провален, лекарите не отчитат проблем
16 сеп 2020 21:23, Нели Христова
134
Лежа в тъмното и се моля за глътка въздух... Болни от коронавирус със симптоми с месеци
Снимка: БГНЕС

Пет месеца, след като се заразява с коронавируса, животът на Луси Греъм не може да се върне обратно към нормалното. Майката на две деца е клиничен психолог. Преди да се разболее от COVID-19, тя бягала по три пъти седмично и имала редовна йога програма.

Но днес, пет месеца по-късно, състоянието на Луси все още е тежко. Тя не се е върнала на работа, тъй като често получава пристъпи на задух и изтръпване на ръцете и краката, а дори и при най-малката физическа активност сърдечният й ритъм се покачва. Дори взимането на душ представлява огромна трудност за нея.

"През май и юни почти не можех да говоря, толкова бях болна. Сега едва мога да стигна до ъгъла на улицата. А що се отнася до бягането - не съм сигурна, че някога отново ще съм способна на това", казва Луси пред CNN.

Тя е една от хилядите хора по света, за които COVID-19 се е превърнал в хронично заболяване. Според нея пациентите, които се борят с вируса толкова дълго, не получават нужното признание и помощ за болест, която ги е инвалидизирала за месеци.

"Аз съм клиничен психолог и това, което изпитвам, не е тревожност. Ако лекарите ми кажат "нямаме идея защо се случва това", ще е по-добре от това да продължават да твърдят, че симптомите на COVID-19 продължават само две седмици", казва Луси.

Според статия, качена на медицинския сървър за предпечат medRxiv на 14 август, която още не е проверена от външни експерти или приета за публикуване, около 3/4 от хоспитализираните пациенти с COVID-19 биха били "дълги преносители на болестта". Изследователи от Академичното дихателно отделение на Северен Бристол във Великобритания разглеждат 110 пациенти с коронавирус, чиято клинична картина изисква престой в болница със средна продължителност от пет дни между 30 март и 3 юни.

12 седмици след като те са били изписани от болницата, 74% от тях все още са имали симптоми като задух и екстремна умора. Въпреки това 104 от 110 пациенти имат нормална кръвна картина, а между 10 и 12% от тях имат увредени бели дробове.

Заради подобни резултати Британският медицински журнал издаде ново ръководство, според което трябва да се лекуват хората с продължителни симптоми. Според експертите те ще са 10% от всички, които са дали положителна проба за коронавирус.

В началото на пандемията се вярваше, че болните от COVID-19 ще са извън строя едва няколко седмици, след което ще се възстановят напълно. Но по-късно се оказа, че не е точно така. Според британските лекари сред продължителните симптоми са слаб или липсващ отговор на антитела, рецидив или реинфекция, възпалителни и други имунни реакции, декондициониране и психични фактори като посттравматичен стрес". Подобни симптоми са се наблюдавали и при SARS, и MERS.

За повечето пациенти увреждането на белите дробове не е най-сериозният проблем, а фактът, че лекарите продължават да им казват, че са добре, въпреки че целият им живот е бил провален от COVID-19.

Кори Купърсмит, 36-годишен фитнес консултант в Лас Вегас, не е в състояние да работи от края на февруари, когато се заразява с коронавируса. Той страда от постоянни приливи и отливи на симптоми и въпреки това посещение след посещение на медицински специалисти, лабораторните му тестове винаги излизат нормални.

"Преди месец бях на белодробен преглед и получих 120% на теста за обмен на газ“, каза Купърсмит, отбелязвайки, че лекарят му казал: "Белодробната ви функция е невероятна". След месеци на обикаляне той най-накрая получава бегъл отговор. При преглед при имунолог тестовете му показват необичайно ниска функция на имунните клетки, включително Т-клетки и В-клетки.

"Тествали ли сте за ХИВ? Кръвната ни картина изглежда като някой, който ще се разболее от СПИН", допълнил той. Но Купърсмит не е болен от СПИН, а COVID-19 продължава да го тормози. За да спи спокойно, той си е купил кислороден апарат, който да му помага да диша.

"Лежа в тъмното и се моля за глътка въздух", оплаква се той.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДивоКЗатова си умен и вещ в тези неща. ТНдявам се, че не си медицинско лице. Остави ни, че се парим от твоята интелигентност и познания, о медицински титане.
28
6
 
3
 
! Отговори
ДивоК преди 3 години
Слушам, само ще ти кажа, че работя с мед. маска от 20 години и медицинските неща не са ми чужди за разлика от теб, щатния трoль.Форумчето е за теб, продължавай!
27
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"като не вярвате разкарайте се и си живейге живота."Аз си го живея, но все се намират разни *** да ми се навират със сектантските си разбирания за живота. Примерно не се сещам да съм направил на някого забележка, че е с маска на обществено място, но пък винаги ще се намери някой нахалник да ме пита защо съм без маска в магазина или рейса. Айде да не ни се навирате и няма никой да ви отразява. Благодаря!
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДивоКЧу се т$ъ$п е ясно. Хайде хапчетата и в леглото.
25
2
 
0
 
! Отговори
ДивоК преди 3 години
Ко каза?
24
4
 
6
 
! Отговори
ДивоК преди 3 години
Който вярва да спре изобщо да пише, да се крие под маската и да не ни плаши тука!
23
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кайто не вярва да спре да пише тука. Писна ми от конспирации, от български всезнайковци. като не вярвате разкарайте се и си живейге живота. Нали е измама и защо се тормозете. Яжте, пийте и се веселете. Оставета заблудените и тъпите на техните си демони. Стига сте ни убеждавали, че сме *** и ***. вие не сте и не си тормозете слънчевото си бъдеще. Оставете ни на мира. Ставате като веганите и джендърите - досадни и ***. Моля ви се - вярвайте, че вирус няма и млъкнете. Знам, че сте безсмъртни.
22
3
 
0
 
! Отговори
ДивоК преди 3 години
Вече и аз си слагам минуси сам, ще има ли и за мен подаяния?
21
4
 
2
 
! Отговори
ДивоК преди 3 години
Да, едни го карат леко, а други е болницата, т.е. като всяка настинка. А с Ебола така ли е или с Коронката нищо не може да се сравни
20
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Чичо НАЛИ ЗНАЕШ ,ЧЕ СТРАХЛИВЦИТЕ УМИРАТЕ ВСЕКИ ДЕН....
19
12
 
5
 
! Отговори
ДивоК преди 3 години
Как да спрем да се интересуваме от Ковида като животът ни се обърква от тая глупост. На ден по 10 безмислени и измислени новини за коронката. И за капак във всеки сайт по 2 трoлa на хонорар
18
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Четете невярващиТъпаци...За всеки заразяването и боледуването са различни и индивидуални процеси... Едни го карат леко, а други не. 6 различни щама има... Всичко е на късмет и никой не е застрахован. Колкото повече заразени има толкова повече са и жертвите.Покрай сухото гори и мокрото.
17
3
 
6
 
! Отговори
Духът на Вятъра преди 3 години
Седя в тъмното и се моля! Моля се ! За млада, готова на всичко девойка! Но няма, няма, о боже!
16
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирус има и не е грипче! Обаче нужни ли са тези писания, всяващи страх и паника, тц, тц, тцццц, ей *** сте си!
15
4
 
5
 
! Отговори
... преди 3 години
До ДрагоОтиди и си плати мястото на края на града. И мрамор си вземи - метър на метър и лягай и чакай да умреш от коронавирус. Ти пр0ст ли си къв си????
14
5
 
9
 
! Отговори
... преди 3 години
Значи - тая не е болна от коронката, тая я е лепнала неква болест на белите дробове. Може и туберколоза да е. И ако вие медиите не се спрете, да знаете че и вие ще минете под нoжа. Всички. До всеки, който вярва в тая глупoст, наречена коронавирус - това дето със страшна сила идвало при нас, ама с много голяма ярост - маските на пожарникарите, на бояджиийте и на още други ги потърсете в нета. И вижте какво ви предлагат, за нещо дето идва с невиждана ярост. Мацки от 10 стотинки. Аре не, м?
13
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЗАЩО?Има една българска майка,а съм сигурна че са много,която е публикувала молба във фейсбук хората просто ДА СЕ МОЛЯТ за умиращото й от рак дете.Та, питам защо не спрете с тоя терор с ковид? В света всеки ден умират хиляди хора от болести и злопулуки. Това е пропаганда,зле прикрита зад съчувствие. Повръща ми се от всичко това,което правите...
12
17
 
4
 
! Отговори
Драго преди 3 години
Единственото разумно нещо, което Бащицата на народа може да направи сега е да върне Извънредното положение и КПП-тата на изходите на града. Иначе здравната система (която и в момента е на изкуствено дишане) скорострелно ще умре, а след нея - и доста от народа.
11
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има ли някой, който да познава болен от коронавирус?Аз да! Жената го прекара леко, беше в къщи под карантина 14 дни, и пак е на работа. Жива, здрава, диша, не се оплаква и бачка яко.Изкачва стълбите със завидна бързина за пенсионерка с редица "придружаващи заболявания", които за сега са под контрол.И работи, щото пенсията не стига.
10
7
 
8
 
! Отговори
Сата Н преди 3 години
Това са отчаяни от живота хора, неврастеници, които се борят да им се признае трайна инвалидност (по нашему ТЕЛК) и да си лежат на инвалидната пенсия.