СЗО: Нивото на разпространение на COVID-19 в Европа е притеснително

Намаляването на карантината щяло да влоши ситуацията
9
СЗО: Нивото на разпространение на COVID-19 в Европа е притеснително
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Световната здравна организация (СЗО) определя като притеснително равнището на предаване на коронавируса в Европа, заяви директорът на европейския й клон Ханс Клуге, цитиран от Франс прес. Той добави, че организацията се опасява и от скъсяването на карантината, планирано в няколко страни.

"Числата за септември би трябвало да предизвикат тревога у всички ни" в цяла Европа, където броят на новите случаи вече надхвърля този на случаите през март и април, подчерта Клуге.

Освен това СЗО изключи възможността да скъси препоръката си за 14-дневна карантина за всички, които са били в контакт с вируса. "Нашата препоръка за14-дневна карантина се основава на нашето разбиране на инкубационния период и предаването на болестта, ще я променим само ако се промени разбирането ни за науката, което за момента не се е случило", заяви Катерин Смолууд, отговаряща за извънредните ситуации в европейския клон на СЗО.

Във Франция продължителността на карантината при контакт беше намалена до 7 дни, във Великобритания и Ирландия карантината е 10-дневна. Няколко европейски страни, като Португалия и Хърватия, обмислят да я намалят.

Предвид огромното отражение, което дори минимално намаляване на карантината може да окаже върху инидивиди и обществото, "призовавам страните от региона да следват редовна научна процедура с техните експерти и да проучват сигурни варианти за намаляване" на срока на карантината, подчерта Клуге.

В зоната Европа на СЗО, която включва 53 страни, включително Русия, са регистрирани близо пет милиона потвърдени случаи и над 227 000 жертви на вируса, по данни на организацията. Поради завръщането на епидемията, както и по-големия капацитет за тестове, отколкото през март и април, броят на регистрираните всеки ден случаи на заразяване в момента е около 40-50 хиляди, спрямо дневния връх от 43 000, отбелязан на 1 април. Новият рекорд беше отбелязан на 11 септември с 54 000 случая за 24 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: сзоЕвропакоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
5
 
! Отговори
kkkkk преди 3 години
Чиста пародия са тези от СЗО все повече хора го разбират
7
1
 
7
 
! Отговори
доктор преди 3 години
СВЕТОВНИТЕ ЛЪЖЦИ СА ПРИТЕСНЕНИ ЧЕ ИДВА КРАЯ НА ТЯХНАТА ЛЪЖА И ЧЕ ЩЕ ТРЯБВА ДА ОТГОВАРЯТ ЗА ЗАГУБИТЕ НАНЕСЕНИ НА ОБИКНОВЕННИТЕ ХОРА НЕ НА ИКОНОМИКИТЕ НА Д ЪРЖАВИТЕ А НА ПСИХОЗАТА И ПАНИКАТА
6
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СЗО да вземат да го кажат това на смотания Вълчев!
5
0
 
15
 
! Отговори
Батко преди 3 години
Мошениците и крадците от СЗО пак бият тревога! Вече и бебетата разбраха лъжите и измамите на тази организация! И бебетата разбраха ковид измамата, вирус има и той не е това, което се опитват да го изкарат и да ни го внушават! Световен заговор, който ще вкара в един момент доста хора в затвора!
4
0
 
12
 
! Отговори
Еврочешит преди 3 години
Нивото е притеснително ниско, а ни трябват бройки...
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стадото трябва да се тества, изолира, ваксинира... дере... коли.
2
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората масово, ако имат симптоми те се тестват, защото е скъпо. Ходят така на работа и заразяват колегите си. Благодарим ти, Тикво!
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В коя държава, освен нашата, тестовете се плащат от хората?