Учени установиха какъв въздух ни пази от коронавируса

Всичко зависи от скоростта на изпаряване на влагата
23 сеп 2020 17:07, Петя Славова
21
Учени установиха какъв въздух ни пази от коронавируса
Снимка: БГНЕС

Учените откриха, че скоростта на изпаряване на влагата във въздуха е ключов фактор за предаването на коронавируса SARS-CoV-2, според "EurekAlert!".

Още по темата
С помощта на теоретично моделиране и хидродинамични експерименти, специалистите са изследвали влиянието на влажността, околната температура и скоростта на вятъра върху разпространението на най-малките капчици слюнка, които съдържат вирусни частици.

Установено е, че жизнеспособността на вируса е значително намалена при високи температури и ниска относителна влажност поради високата скорост на изпаряване. При горещо време с висока влажност вероятността от предаване на коронавирус остава висока, предава БГНЕС.

Учените посочват, че откритията обясняват защо пандемията се е засилила през юли в различни населени градове по света с горещ и влажен климат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
2
 
! Отговори
Феминистът преди 3 години
До Анонимен 16Вие нали носите маска, тя не ви ли пази? Какво повече искате? Тези без маска не ви дишат в устата от 10 сантиметра все пак. А Вие ще ме предпазите ли с маската? Как ще спрете капчици с големина около 20 микрона например?
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все повече неща научаваме за този коронавирус, само ковидиoтите не носят маски, заразяват околните и се мислят за умни.
15
2
 
2
 
! Отговори
Феминистът преди 3 години
Хайде сега още една теория. Тя обяснявала повишеното заразяване през юли. За повишените контакти в сравнение с март и април нито дума, за митингите и масовите събирания също нищо не се казва. Някакви анонимни учени излагат поредното шменти-капели за народонаселението. А за сухия септември какво ще кажат?
14
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един живот имам. Няма да го прекарам с маска на устата.
13
13
 
6
 
! Отговори
Оффффф! преди 3 години
До 10Пич, може да си я завреш тая маска там, де слънце не огрява.Маска не нося и ей ме на! Жив и здрав.Носиш маска и се пазиш. Защо тогава и аз да те пазя?Не носиш маска и не се пазиш. Тогава от какъв зор аз да те пазя?Дерзай или се крий, щом искаш! Твоя си работа. Аз маска не слагам.
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Установено е, че жизнеспособността на вируса е значително намалена при високи температури и ниска относителна влажност"ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ !!!Затова ли Катар и останалите емирства "пламнаха" при 40 градуса по целзий и относителна влажност от 40%?!?!Що слушате *** дето се правят на учЕни?!
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във въздуха могат да се хванат вируси за изследване в атмосферата за отворени и затворени пространства в специални установки с изследване за количествено съдържание в процент от насъбрания въздух със съдържанието на въздуха по елементи-кислород,азот и др,що замърсители за норми замърсители допустими,също може чрез таквиз установки да се установи щом казват,че вируса се предава по въздушно-капков път за разпространение да се докаже количественото съдържание на вируса за въздуха,елементи,вещества.
10
6
 
18
 
! Отговори
До 6 преди 3 години
Ако искаш чист въздух без парцали ходи в гората ама сам... Тия така наречени парцали са да се предпазваш от околните в населените места където понякога е трудно да се спазва дистанция. Маските предпазват ако се натъкнеш на болен и той издиша насреща ти .....В този случай маската ще ти помогне да не получиш голямо количество от вируса, а с това и товара върху тялото ти да е по-малък (съответно може и да ти се размине разболяването) без маската ще получиш цялото всичко и разболяването е сигурно..
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много важно откритие. Ще спя спокойно. Майтап бе Уили!
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кои са тези учени ?И какво са учили?Такива нарицателни майстор и учен абсолютно нищо не означават.Някой си направил експеримент или заключение без експеримент и всички трябва да сме съгласни.Не забравяйте ,че има много по разумни и логични хора без титли и много невежи с титли.А въздуха който пари от този вирус е този лишен от новини и пропаганди може и да е в близост до химичен завод.
7
1
 
18
 
! Отговори
факт 7 преди 3 години
Накратко: сух и горещ въздух... Пустинята сахара... Господи, помилуй.
6
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Местиииим....
5
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един е въздухът, който ни пази от болести - чист въздух, който не се поема през пар цали.
4
5
 
9
 
! Отговори
ДивоК преди 3 години
Това сериозно ли е новина? След всекидневно десетки подобни "новини" трябва да си или умствено изостанал или от това да ти зависи хляба та още да вярваш на тези нелепици
3
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирусът е въздух под налягане, а как ме бяха стреирали в началото, че е много страшен.
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има логика.
1
6
 
16
 
! Отговори
ммда преди 3 години
Учени били открили.Хахах.Фалшиви новини и пропаганда за аxмаци.