Коронавирусът с нови рекорди в страните. Факт ли е "втората вълна"?

Словакия четвърти ден с антирекорд, Полша и Чехия близо до максимума
110
Коронавирусът с нови рекорди в страните. Факт ли е "втората вълна"?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Словакия за четвърти пореден ден отчита антирекорд на случаите на коронавирус за едно денонощие. Това сочат данни на словашкото здравно министерство, цитирани от световните агенции. Потвърдените нови инфекции са 522. Увеличението е най-голямото от началото на епидемията в Словакия през март.

От вторник, когато бяха регистрирани 338 нови случая, всеки ден се поставят нови антирекорди. Според официалната статистика заразените в Словакия са общо 8600, а 44 души са починали.

Поради влошаването на епидемичната обстановка премиерът Игор Матович обяви, че ще бъдат затегнати социалните ограничения - от октомври ще бъде намален разрешеният брой участници в обществени прояви, включително и в сватби. На събирания на открито няма дасе допускат над 200 души, а на закрито - повече от 100.

Близо до максимумите са и отчетените показатели в съседните Полша и Чехия. В Полша новите случаи са 1584 след рекордните 1587 само ден по-рано. Общият брой на заразените с новия коронавирус там от началото на пандемията е 85 980, а свързаните с вируса смъртни случаи са 2424.

Полското министерство на здравеопазването заяви, че вероятно ще обяви нови ограничителни мерки, тъй като очаква броят на новите случаи на коронавирус да продължи да расте.

В Германия потвърдените инфекции се увеличават с 2507 до 282 730 според данните на Института "Роберт Кох". Това е и най-голямото нарастване по този показател от края на април. Жертвите са с девет повече и са общо 9452.

Гражданите на Германия, които пристигат в Литва, ще бъдат поставяни под двуседмична карантина, съобщи литовското министерство на здравеопазването. Мярката ще остане в сила в обозримото бъдеще.

Ограниченията важат и за пристигащите от Естония, Исландия, Полша и Сан Марино заради високите равнища на разпространение на коронавируса в тези страни. Пътуващите от тях ще трябва да се регистрират, след като пристигнат. В Литва днес бяха отчетени 111 случая на заразяване с коронавируса и така за трето поредно денонощие те са над 100. Заразените там от началото на пандемията са общо 2319, а починалите - 89.

В тази статистика насмалко да попаднат президентът на Литва Гитанас Науседа и премиерът Саулюс Сквернелис, след като двамата участваха в проява за откриване на паметник заедно с кмет, диагностициран вчера с коронавирус, но тестовете им са отрицателни.

Русия отчете 7523 нови случая на коронавирус, което е най-високата стойност на този показател от 22 юни. С това общият брой на заразените там вече е 1 143 571, съобщи руският оперативен щаб за борба с коронавируса. Смъртните случаи са 169 и така официалният общ брой на жертвите на коронавируса в Русия е 20 225. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ОФФФ КРАЙ ВЕЧЕ С ТОВА НЕЩО СТИГА ГЛУПОСТИ ЛЪЖИ
34
4
 
5
 
! Отговори
незнайко преди 3 години
До АнонименНЕ СЕДМИЦА А---3 МЕСЕЦА И---КОРОНОВИРУСА ЩЕ ОТЛЕТИ НОО--СЗО И ДРУГИТЕ УЧАСТНИЦИ В РАЗИГРАВАНЕТО НА ИМА ГО --НЯМА ГО НЕМА ДА РАЗРЕШАТ ТОВА СВОЕВОЛИЕ НА МЗ И ЩЕ ИМА НАКАЗАНИЯЯЯЯ
33
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виваком пуснаха 5Г-то и се почна.
32
3
 
5
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
25Не се безпокоя,просто и аз съм против всички тези глупости,които мислят световните кукловоди относно К19.Просто констатирам какво се очаква отново.Дано да греша!
31
3
 
9
 
! Отговори
Швестер Велко преди 3 години
Да идват тировете с чувалите...!!!Стига с тези манипулации, *** прости!Образовайте се малко...
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
izvineti az sam 3 klasi da pitam shtaba towa simptomi li sa za kovid19sunuvam shevkata na parlamentai gashtiti mi otesnqvat
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 22Във форума на бгмама ако напишеш такова животно няма до 1 час ще те баннат.
28
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време е народа да се надигне и да откаже да спазва мерките.Само така ще строшим оковите на коранаробството.
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако тестовете струваха 15 лева както реално са (8$) а не 120 лева щях да тествам себе си и семейството защото изкарахме нещо като настинка преди месец. И всеки в семейството имаше различни симптоми. Аз умора, слаба треска, запушен нос и след седмица кашлица и лек задух. Друг в семейството само с болки в гърлото и кашлица впоследствие а трети с кашлица и 38 температура. Беше по леко от грипа не поваля изведнъж но е по продължително. Около 10-дни и после олеква.
26
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние на балканите не се страхуваме от вируси. Имаме чесън, лук и ракия.
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква паника ви всяват? Снаха ми е испанка.В момента цялата и фамилия са положителни заради една кръщенка, но която само брат ми и снаха ми не са присъствали.Всичко живо, където е било на кръщенката в ресторанта сега е с положителен тест за Covid19.Нали спазваха мерките и в Испания?И какво като ги спазваха?Един път отидоха на празник, а за тях това е голям празник кръщенката-те са католици.Та язък за барута където се казва-окапаха като круши.Нямало места в болниците.Носят им пред вратата храна.
24
0
 
21
 
! Отговори
Извод преди 3 години
Видяхме, че и със стоене вкъщи, и без него, вирусът продължава да върлува. Просто спазвайте елементарни мерки по отношение на хигиената и не се стресирайте от някакви си 10-15 новини на ден за Короната.Живи и здрави да сте!
23
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-добре е властта да я вземе някой като Лукашенко в България и да затвори щаба в затворите.
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чета днес,че в Украйна също има пки на болните,и в същото време чета,че в БГ имало резервации за целия октомври за украинци. Изобщо на правителството пука ли му за здравето на бг народ,или всичко е измама? Спирайте го този туризъм,че ръси вируса.Училищата ръсят вируса от 10 дни,а морето не. Цяло лято един тест не се напарви на туристите. Има нещо гнило в цялата работа.
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До УжасенаКупи си златна маска.
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ямболски цървулНикой няма да ни затвори понеже вече никой не вярва че вируса ще изчезне ако има нов локдаун.През март хората вярваха че ще изчезне и се сърдеха на тези които излизат
19
16
 
7
 
! Отговори
Ужасена преди 3 години
Защо всички жълти държави се отърваха от вируса?Защото има дисциплина и носят маски на открито и закрито, спазват мерките и правилата! Като им кажат да се затворят се затварят без много да коментират!Затова се спасиха! Ако носим маски и влезем в карантина два месеца, януари ще сме с нула заразени!Спазвайте правилата и мерките на НОЩ прости българи!!!!!!!!
18
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонимеНКоронавируса не е нещо по-различно от останалите остро респираторни заболявания.Няма място за паника
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бг мамите на какво мнение са ....хахахахаах
16
1
 
2
 
! Отговори
ХФ преди 3 години
До Ямболски цървулСпоко бе човек, тука при нас всичко е под контрол.