Коронавирусът с нови рекорди в страните. Факт ли е "втората вълна"?

Словакия четвърти ден с антирекорд, Полша и Чехия близо до максимума
110
Коронавирусът с нови рекорди в страните. Факт ли е "втората вълна"?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Словакия за четвърти пореден ден отчита антирекорд на случаите на коронавирус за едно денонощие. Това сочат данни на словашкото здравно министерство, цитирани от световните агенции. Потвърдените нови инфекции са 522. Увеличението е най-голямото от началото на епидемията в Словакия през март.

От вторник, когато бяха регистрирани 338 нови случая, всеки ден се поставят нови антирекорди. Според официалната статистика заразените в Словакия са общо 8600, а 44 души са починали.

Поради влошаването на епидемичната обстановка премиерът Игор Матович обяви, че ще бъдат затегнати социалните ограничения - от октомври ще бъде намален разрешеният брой участници в обществени прояви, включително и в сватби. На събирания на открито няма дасе допускат над 200 души, а на закрито - повече от 100.

Близо до максимумите са и отчетените показатели в съседните Полша и Чехия. В Полша новите случаи са 1584 след рекордните 1587 само ден по-рано. Общият брой на заразените с новия коронавирус там от началото на пандемията е 85 980, а свързаните с вируса смъртни случаи са 2424.

Полското министерство на здравеопазването заяви, че вероятно ще обяви нови ограничителни мерки, тъй като очаква броят на новите случаи на коронавирус да продължи да расте.

В Германия потвърдените инфекции се увеличават с 2507 до 282 730 според данните на Института "Роберт Кох". Това е и най-голямото нарастване по този показател от края на април. Жертвите са с девет повече и са общо 9452.

Гражданите на Германия, които пристигат в Литва, ще бъдат поставяни под двуседмична карантина, съобщи литовското министерство на здравеопазването. Мярката ще остане в сила в обозримото бъдеще.

Ограниченията важат и за пристигащите от Естония, Исландия, Полша и Сан Марино заради високите равнища на разпространение на коронавируса в тези страни. Пътуващите от тях ще трябва да се регистрират, след като пристигнат. В Литва днес бяха отчетени 111 случая на заразяване с коронавируса и така за трето поредно денонощие те са над 100. Заразените там от началото на пандемията са общо 2319, а починалите - 89.

В тази статистика насмалко да попаднат президентът на Литва Гитанас Науседа и премиерът Саулюс Сквернелис, след като двамата участваха в проява за откриване на паметник заедно с кмет, диагностициран вчера с коронавирус, но тестовете им са отрицателни.

Русия отчете 7523 нови случая на коронавирус, което е най-високата стойност на този показател от 22 юни. С това общият брой на заразените там вече е 1 143 571, съобщи руският оперативен щаб за борба с коронавируса. Смъртните случаи са 169 и така официалният общ брой на жертвите на коронавируса в Русия е 20 225. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-добре е да се организира една седмица когато няма да се пишат новини за кораната.
14
6
 
7
 
! Отговори
До ужасена преди 3 години
Ами те разчитат на слабоуммието на такива като тебе обясняват паника .
13
13
 
4
 
! Отговори
Ужасена преди 3 години
Всеки трябва да има спестени поне две хиляди лева и ще изкара с тях два месеца ако няма дават кредити!Всичко се прави за да оцелее нацията!Така че много пари не ви трябват за два месеца, ще се стегнем и ще изкараме!
12
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А в Китай си спазваха карантината и вече забравиха
11
11
 
7
 
! Отговори
Ужасена преди 3 години
В момента пак сме в ПИК заради тези 80% за които говореше професора, тези прости хора!А в София това голямо число е заради протестите дето викат и крякат като луди!Призовавам Щаба да забрани тези протести и да глоби и осъди организаторите!Спазвайте правилата и мерките на НОЩ!
10
7
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
90% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО ГО ПРЕКАРВА КАТО ЛЕКА НАСТИНКА А ПРИ ДЕЦАТА ПОЧТИ НЕ ЗАБЕЛЯЗВАТ , ЧЕ СА ГО КАРАЛИ!!!ВРЕМЕ Е ДА СЕ ПРОЧИСТИМ ОТ СПИНОЗНОБОЛНИТЕ
9
17
 
9
 
! Отговори
Ужасена преди 3 години
Два месеца трябва да продължи карантината в България, пълна карантина като се излиза със СМС или декларация, иначе простия българин не разбира! В Била всеки ден се карам с тези дето не носят маски, заразяват хората така!Пълна карантина това е спасението за да можем да изкараме зимата!Спазвайте мерките и правилата на НОЩ!
8
3
 
8
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Имам чувството,че скоро пак ще ни затворят .
7
11
 
5
 
! Отговори
муспи преди 3 години
Само две атомни бомби, една върху изсраел и една в Конгреса на САЩ, и коронвируса ще ицчезне, както и мафията под кодовото название Бойко Борисофф. Но няма как - те държат всичките атомни бомби за свои цели. Тогава природосъобразно - видиш ли евреин, те имат характерни свински муцуни, тряс нож в гърба. Влизат партизани в йешивата, и всички свинчета на кървава каша.
6
24
 
10
 
! Отговори
Ужасена преди 3 години
На кого разправях аз ама никой не слушаше! Това се очакваше защото никой не спазва мерките и заповедите на НОЩ!Апелирам към Щаба да вземе бързи и радикални мерки а именно: Затваряне на паркове, градини и алеи, забрана за разходки по улиците без уважителна причина, КПП та на всеки град, полицейски час от 20.30 до 06.00, излизане само до магазин и аптека със СМС или декларация, маски на открито и закрито!Високи глоби по 5000лв и затвор за неносене на маска и безцелно шляене по улиците!
5
9
 
6
 
! Отговори
Анономен преди 3 години
Нагласена работа.
4
7
 
13
 
! Отговори
да знаете преди 3 години
За Неподаващия Оставка, е най-добре да има и ТРЕТА вълна...............понеже това го държи на гребена на вълната.
3
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя данни са лъжливи,нашите депутати са без маски,значи вирус ковид няма,а обикновен грип
2
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, свърши сезона и вече не криете случаите. След месец ще е сеир!
1
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вируса е по команда застана начело по новини по радио, насякъде, съвсем ни зеха за балъци