Прекалено стриктни ли са правилата за предпазване от коронавирус в Европа?

В много държави има протести против тях
27 сеп 2020 21:10, Нели Христова
82
Прекалено стриктни ли са правилата за предпазване от коронавирус в Европа?
Снимка: БГНЕС

За да сложат под контрол разпространението на коронавирус в Европа много държави въведоха мерки за ограничение на движението и социална дистанция. Но според някои хора тези мерки са прекалени. Те показват своето недоволство както онлайн, така и на улицата. Протести има в цяла Европа – в Рим, Берлин, Мадрид, Париж и Лондон.
Някои протестиращи разпространяват конспиративни теории. Други са просто объркани от множеството противоречиви мерки.

„Знаем, че има коронавирус, но аз лично не познавам никой, който да се е разболял от него или някой, който е починал. Къде са мъртвите и онези, които са много болни?“, пита Сюзън, която посещава протестите в Берлин. Пациентите, които се лекуват от COVID-19 в германските болници са около 500. Повече от 9400 души са починали в страната от началото на пандемията.

„За около три седмици носихме маски в училище, дори в час. Но сега не го правим и всичко се промени само за една вечер. Никой вече не разбира какво се случва“, казва обърканият Лука.

В Белгия онези, чиято работа е да поставят под контрол епидемията, постоянно получават заплахи. Сред тях е и професор Ерика Влиеге, която сега е охранявана от полицията. „Напълно разбирам поставянето под въпрос на някои мерки, но ние казваме истината на хората – случаите в обществото нарастват, както и броят на тези, които се лекуват в болница. Това трябва да ни послужи като алармен сигнал“, казва тя.

Професор Жан-Люк Гала е експерт по инфекциозни болести в Брюксел: „Важно е да адаптираме мерките към ситуацията. Но не и да взимаме брутални мерки, които да правим по-строги и по-строги, и по-строги, без да има някаква причина за това.“ Той също се заразява с коронавируса и дори е хоспитализиран. Проф. Гала подкрепя повечето мерки, но според него някои отиват прекалено далеч.

„Имаме предупредителни съобщения от експертите постоянно. Ако нямаме чиста комуникация и ясно послание към обществото, ние подхранваме протестите, подхранваме фалшивите новини, а ефектът от това е да намалиш доверието на хората в мерките“, обяснява той.

Ясно е, че случаите в цяла Европа се увеличават, но според някои, прекалено много внимание се отделя на този факт. „Броят на заразените вече не отразява напълно ефекта на пандемията, тъй като само 4-5% от заболелите се озовават в болница“, казва проф. Хендрик Стрийк, вирусолог от Университета в Бон.

„Това, което наистина трябва да знаем, не е броят на позитивните тестове, а какво може да се случи ако се разболееш“, подкрепя проф. Жан-Люк Гала. Но проф. Ерика Влиеге не е съгласна: „Броят на заразените също има своето значение. Това не са случайни числа. Те често предхождат хоспитализацията. Вярно е, че младите, здрави хора, имат леки симптоми. Това не е толкова притеснително, но притеснителното е, че тези млади и здрави хора също така са в близост до по-уязвими членове на обществото. За това ние се опитваме да държим нивото на предаване на вируса ниско, за да не стигне до групите от хора, които са в опасност“, казва тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правилният въпрос е: "Прекалено безумни ли са мерките или да".
62
1
 
6
 
! Отговори
м,да преди 3 години
м, да така е устроен света. Хората умират. Мерките се невиждано безумни и неефективни! СЗО си гледа пачалбата от истерията к19!!
61
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Просто са безсмислени.
60
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оппааа, днеска станаха вече 1 милион умрели по света от вируса . Тея 1 милион не са разбрали че вирус няма и на, починали. Не са ммного - 0,014% от населението . Само да не си ти от тях.
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Сериозно - 53Те в Швеция те чакат с хляб и сол.
58
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** всезнаещ след 3 ракии не разбра, че това не е грип и не може просто ей така да се пусне всички да го минават. При обикновения сезонен грип, смъртността е ~0.1%, при ковид 19 е 3-4% в развитите страни (при нас е по-висока). *** разбира се не си прави сметка, какво ще стане, ако милиони в БГ се заразят, той след 2 шльокавици може и да реши проблема за произхода на Вселената, кво ли разбират ония мити прости учени сравнени с *** на 3 ракии...
57
1
 
6
 
! Отговори
-10 преди 3 години
До Анонимен с еболатаТи си типичния пример за онези "доктори", които страхуват населението, че ще мрът яко. Та тези "доктори", като теб не правят разлика между компютри и компоти. Сравнението ти с еболата е уникално неадекватно. Поинтересувай се за процента смъртност при ебола и при корона вирус. Но дори и да направим както ти казваш, да оставим еболата да се вихти, тя пак ще утихме без да изчезне човечетвото, точно заради високия процент смъртност, който не позволява силно разпространение.
56
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рук един умник е написал: Когато задържаш нивото на предаване на вируса ниско, не постигаш нищо, освен да удължаваш процеса. Обратно- при високо и бързо разпространяване, вируса изчезва. *Казано по друг начин пускаш еболата да се разпространява бързо и тя изчезваа, хората също изчезват. Или пускаш чумата, за да изчезне. Няма хора, няма вирус.
55
0
 
6
 
! Отговори
митя преди 3 години
ееей, какво добро момче бях.и дойдох тука уж да коментирам да водя трезви аргументи.и почнах и аз да обиждам, да заплашвам.с къвто се събереш....нааалъ...туй не е българия, тука си има някакви оборотни, и няколко трола, няколко резака платени и някой *** като мен да се вързва.
54
0
 
4
 
! Отговори
Починал преди 3 години
Кат си умрях сея горе ме пита- ти за къде си бре ***? За казаня ,или за рахатя? Викам е ония с каскета питайте ,че нищо съм не направил . Ама им рекох де,ако има как зимата в казаня, а летоска нейде де потдува.
53
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
PCR тестовете осакатяват децата ни. Само турбомалоумници и бездетни яловци продължават да поддържат ковидлъжата.https://trud.bg/%D1%81-%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-covid-19-%D0%BE%D1%81%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%82%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0/
52
2
 
7
 
! Отговори
Починал преди 3 години
Лятото си умрях ,ама не разбрах дали от вируса ,или де паднах пиян и си ударих главата. Патолога нищо не ми каза. Ся плющим карти докато спите с Парцаля ,Тошко Колев и Ламбо. Ония де го нарани с колата на кръстовището наркомана не го пускаме в играта щото не пие и не разбира картата. Общо взето тва е. Чакаме соя от Банкя.
51
1
 
0
 
! Отговори
епидемиолог преди 3 години
61 е мой коментар
50
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И престанете с тези мантри за 'конспиративни теории'Всеки с малко познания за вируси знае, че с такива 'мерки', дори обикновен грип ще се влачи с години. Единствено стари и болни хора трябва да бъдат предпазени с карантини и мерки. А за тях е по-добре това чудо да приключи за мрсец и да заживеят пак нормално- вместо да бъдат изолирани с години. Да не говорим за съсипани икономики и животи на всички хора. Кой имаше нужда от това???
49
1
 
8
 
! Отговори
епидемиолог преди 3 години
'За това ние се опитваме да държим нивото на предаване на вируса ниско, за да не стигне до групите от хора, които са в опасност, казва тя.' (БШ):)Когато задържаш нивото на предаване на вируса ниско, не постигаш нищо, освен да удължаваш процеса. Обратно- при високо и бързо разпространяване, вируса изчезва. Само безсимптомно заразените и тези с леки усложнение спират вируса. Точно на тази база се разработват и ваксините. Споменали сте Белгия но сте пропуснали писмото на епидемиолозите им
48
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** нямат край.Светът ше свърши, те, не.
47
3
 
20
 
! Отговори
Да ви кажа тайна преди 3 години
Дори обикновената настинка се причинява от коронавирус.Първият щам е открит много отдавна, но никой не знае за него нали?Този е просто нов щам.Е, някои умират. Повечето не.Аз познавам много умрели от други болести без коронавирус.Или поне навремето нямаше тестове за коронавирус.Гледал съм снимки от пандемията с испанския грип. Претъпкани полеви болници.Това сега е едно голямо нищо!Балон със въздух!
46
1
 
12
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: Сериозно (номер 53)Подкрепям те напълно!Швеция е любимата ми страна!Бях там преди години.Хубави градове, хубави хора.Те са от малкото, които не са си загубили ума, целият свят е полудял!!!В момента Швеция няма никакви ограничения за граждани от ЕС.Има ограничения за граждани извън Европа само.
45
5
 
35
 
! Отговори
Псевдо предпазване преди 3 години
"Правилата за предпазване от корана вирус". Айде моля ви се правилата не са за предпазване, а за масов контрол в световен мащаб. Мине ли им веднъж номера, ще стане страшно.
44
5
 
32
 
! Отговори
Сериозно преди 3 години
Обмислям да мигрирам в швеция, там хорара си живеят нормално без истерииВие си слушайте меркел и щабаЧао