Ще избегне ли света починалите от COVID-19 да станат 2 млн. души?

СЗО не изключва такъв вариант
27 сеп 2020 16:26, Нели Христова
17
Ще избегне ли света починалите от COVID-19 да станат 2 млн. души?
Снимка: Pixabay

Тъй като броят на жертвите от новия коронавирус по света приближава 1 млн. души, Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че "не е невъзможно" броят на починалите от инфекцията да се удвои, ако държавите не работят за ограничаване нейното разпространение, пише CNBC.

"Това със сигурност е невъобразимо, но не е невъзможно, ако разгледаме загубата на 1 млн. души за 9 месеца и оценим реалността с осигуряването на ваксина, защото това е голяма задача“, коментира д-р Майк Райън, изпълнителен директор на спешната здравна програма на СЗО, в отговор на въпрос на брифинг в Женева.

"Истинският въпрос е: Готови ли сме, колективно, да направим необходимото, за да избегнем това“, посочи той.

Откакто коронавирусът се появи в Ухан, Китай, в края на миналата година, той зарази над 32 млн. души по света и към петък е убил най-малко 983 900 души, според данни на университета "Джон Хопкинс“.

Смъртността от COVID-19 бавно намалява в хода на пандемията, тъй като учени и здравни експерти постигат напредък в лечението на тежко болни пациенти чрез по-добро използване на кислород и редица медикаменти, вкл. дексаметазон, наред с други терапевтични средства, коментира Райън пред медиите.

Преди обаче ваксината против коронавируса да стане широко достъпна, може да бъдат докладвани и 2 млн. смъртни случая, ако световните лидери не прилагат по-добре  мерките и не "променят естеството, мащаба и интензивността на нашето сътрудничество“, подчерта той.

"Не само тестване и проследяване, не само клинични грижи, не само социално дистанциране, не само хигиена, не само маски, не само ваксини. Трябва да се направи всичко. И освен ако не направим всичко, (2 милиона смъртни случая) са не само немислими, но и за съжаление много вероятни“, каза той.

Данните на СЗО показват, че броят на новоинфектираните нараства в редица държави в Европа. Това увеличение се дължи отчасти на повечето тестове, но има и "тревожно“ нарастване на хоспитализациите и приемането на пациенти в интензивните отделения на болниците. Същевременно приближава и активният сезон за респираторните инфекции в северното полукълбо, пише investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Могат да станат и десет милиона. То те си броят умрялите от всякакви болести,умножават ги по десет и това съобщават. Целта е да се смаже народа по света.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ще избегне ли света починалите от COVID-19 да станат 2 млн. души?"Не се знае. Горкият свят не можа да избегне двата милиона маскирани ковидиота и те продължават да го съсипват.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
PCR тестовете осакатяват децата ни. Само турбомалоумници и бездетни яловци продължават да поддържат ковидлъжата.https://trud.bg/%D1%81-%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-covid-19-%D0%BE%D1%81%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%82%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0/
12
0
 
2
 
! Отговори
Гай Баньо преди 3 години
Докато не видя 2 млрд. трупа на купчина пред щаба не вервам!
11
0
 
1
 
! Отговори
Веско преди 3 години
Оставам с впечатление, че като преборим вируса (с ваксина или ограничения), и ще живеем по 200 години! И кой ще ни плаща пенсиийте тогава?
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АБЕ хоро кой иска да ви чипира. ТА НИЕ СМЕ НЕНУЖНИ. СТИГА ВЕЧЕ С ТЕЗИ ГЛУПОСТИ ЗА КОНСПИРАЦИЯ. УМРЯЛИСА ТЕ ЗА БАЙ ***
9
4
 
3
 
! Отговори
Асен преди 3 години
Ми с тези темпове след 2 години и кански мъки, да пишат всякакви починали жертва на вируса, може и да ги стигнат. Смъртност около 2 промила, като 2 милиарда от населението го прекара, ще има и 2 милиона починали. Само дето какво правим с намаляващата смъртност от други причини, понеже ги пишем на Ковид, а общата смъртност пада, демек тази година в България, благодарение на Ковид починалите от инфаркт са по-малко, демек Ковида лекува сърдечни проблеми, малко такава наука се получи. Живи и здрави!
8
3
 
3
 
! Отговори
ined преди 3 години
Много оптимистично го раздават, на Събитие 201 2019г. Бил Гейтс ги сметна, че ако не си сложат от чипираните му ваксини ще умрат 65 милиона.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма умрели от ковид.
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Снасяйте бомбастични числа и да се плашим. На 8 млрд. население само от Ковид се умира. Медицина истерия. Нищо не пишете за еболата която е силно смъртоносна, май грантове няма
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не 2 , а 20 милиона ще станат. хората са си болни от различни заболявания и си умират от това. вируса малко им помага
4
3
 
7
 
! Отговори
наблюдател преди 3 години
Въпрос на стакмистика. Колкото искат, толкова.
3
4
 
10
 
! Отговори
ДивоК преди 3 години
2,3 или 5 млн? Има ли значение като бройките са измислени?
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей, 1Прояви разбиране и скрий някъде където няма достъп до интернет. Стига си писал едно и също всеки ден . Дори ти не си вярваш! Моля те, прояви желание и не пиши повече! Вземи мерки!
1
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наблюдавайки безумното поведение на хората и нежеланието за спзване на изключително леки и неангажиращи мерки - НЕ!