Като 10 бомби над Хирошима - жертвите на COVID-19 нахвърлиха милион

Как се чувстват онези, които са на първа линия?
Обновена: 29 сеп 2020 22:37 | 29 сеп 2020 22:05, Нели Христова
160
Като 10 бомби над Хирошима - жертвите на COVID-19 нахвърлиха милион
Снимка: БГНЕС

Светът премина психологическата граница от 1 млн. жертви на коронавируса.  А според експертите ни чака и тежка зима. Как обаче се чувстват тези, които са на първа линия срещу убиеца COVID-19?

"1 млн. смъртни случаи от вирус е... зашеметяващо. Не е нещо, което ние в здравните професии или всеки един човек сме очаквали да видим докато сме живи", казва доктор Емека Окороча, който работи в Лондон, Великобритания.

"Имаше един период, в който обявявах смъртта на трима - четирима души в нашето отделение. Трябваше да се обаждаме на семействата, които не можеха да са до близките си в последните им моменти. Това беше много, много тежко.

"Всички започнахме да чувстваме бърнаут, ставаме все по-тъжни и депресирани, защото виждаме толкова много хора да умират", споделя д-р Дейвид Джоузеф Де ла Зерда от Флорида, САЩ

"Това е като десет бомби над Хирошима, пуснати над целия свят", казва д-р Анджело Пан от Кремона, Италия. "Да гледаш тези хора напълно сами цял ден, без да имат възможността да видят роднините си, много е трудно", допълва той.

Болестта отне животи на майки, бащи, синове, дъщери, баби и дядовци. Цели семейства бяха погубени. Най-голям брой загинали има в САЩ - 200 хил.

"В момента, в който започваме да страдаме за един човек, телефонът звънеше и ни съобщаваха за още един наш близък, който си е отишъл, който е отнет от нас завинаги", споделя Елизабет Фуско, която губи свои роднини заради COVID-19.

"Трудно е татко да не е около нас. Боли ни всеки ден", казва Тамира Харви, чиито баща става жертва на коронавируса. 

"Гледката на майка ми, вързана към вентилатора, завинаги е запечатана в съзнанието ми", споделя Арън Бърч.

СЗО обяви COVID-19 за пандемия в началото на март. През септември броят на болните по света премина 30 млн. и продължава бързо да расте.

"Заразата бързо се превърна в кошмар, защото нямахме достатъчно място за пациентите си. Все още страдаме от това, което видяхме. И много от лекарите са крайно притеснени от това, какво ще се случи в следващите седмици", казва д-р Пан.

"Като човек този вирус ме накара да осъзная, че единственият смисъл на живота е да си жив. Накара ме да оценявам повече семейството си, децата си, съпругата си. Щастлив съм, че съм жив. Когато започнеш да осъзнаваш, че този вирус не подбира нито по възраст, нито по пол, нито по цвят на кожата, започваш и да се виждаш в интензивното отделение. Това може да съм аз, това може да си ти ", споделя д-р Де ла Зерда. Хиляди медици обаче също падат в жертва на COVID-19.

"Страхът в очите на някои от пациентите и фактът, че те осъзнават, че няма да оцелеят. Онези които не оцеляха. Гласовете на семействата им от другия край на телефона. Това са неща, които никога няма да забравя", признава доктор Емека Окороча.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: номер 11Не можах всичко да схвана.Но като цяло си прав.Вирус се вижда само с електронен микроскоп.И не, той не е като електронна камера. Или нещо с електроника.Той представлява един гардероб тъпкан с електроника, който наистина струва милиони.Така че да, вярно казваш!!!
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако имат достатъчно ледени пързалки и найлонови чували не е страшно, лошо е когато нямаш достатъчно ледени пързалки и найлонови чували Сега откак се изясни от щаба, че трябва да си носим маски на суратите и да си мием ръцете вируса не ни плаши и за труповете има достатъчно найлонови чували и гробища. Щаба си свърши работата и няма причини за паника дори и яко да измрем Мугафчийски ще ни прочете на брифинга и ще осведоми другите, че сме умрели и ще си обърше очилата със маската.
10
2
 
1
 
! Отговори
Ааа преди 3 години
Тъй ли....
9
4
 
6
 
! Отговори
Сделано в Китае преди 3 години
Нямо по-страшно от Био-Оръжие на Китайските К0мундета - Атомната Бомба е нищо!
8
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Короната е измама. Не носете маски!Колкото измрат - толкова. После ще Ви броя... ако искам...Аз се пазя. Сега сме демократично общество. Вие - както искате.5G? или пръскане от самолети? Или магии?Гледам ви сеира. Не съм предполагал, че има толкова *** народ... БОРЕТЕ СЕ ЗА ПРАВАТА СИ!!!НЕ ХОДЕТЕ ПО ВРАЧКИНЕ СИ ГУБЕТЕ ВРЕМЕТО С ПЛАТЕНИ ПРОТЕСТИ!ИЗПОЛЗВАТ ВИ БКП и ГЕРБ + ДПС!
7
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"1 млн. смъртни случаи от вирус е...зашеметяващо.Не е нещо,което сме очаквали да видим докато сме живи",казва доктор......Защо не ви зашеметиха 10те милиона! смъртни случаи от началото на годината от други заразни болести-хепатит, грип, малария, морбили? Защо не ви трогнаха 6те милиона от рак?Защо не ви правят впечатление 1 милион умрели деца (част от които от недохранванe)? 4те милиона от цигари? 2та милиона от алкохол?..А,да защото зашеметяването от всичко,различно от ковид,не се осребрява.
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблемът с оптимиста и песимиста, нали?Песимистът казва: Жертвите са много!Оптимистът казва: А! Жертвите от събитие Б са повече отколкото жертвите от (днешното) събитие Б!А Сталин е казал: "Просто статистика".
5
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те си мислеха, че 90те когато Русия беше на колене им е в кърпа вързана, ще грабим както от Конго, ще си спретнем едно благоденстващо есе, а руснаците ще ни бачкат и ще ни доставят ресурси, а докато Русия рухне ще опоскаме източна Европа. Уви, събитията се развиха доста по различно. А сега въвеждайте мерки и всявайте паника от вируси и пандемии иначе гладните тълпи скоро ще излязат да плячкосват както в САЩ.
4
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Факт, за да видиш вирус ти трябва микроскоп струващ милиони. Толкова е малък, че като го подготвиш за наблюдение, ако някой тръшне в съседната стая вратата от вибрациите ти се разваля постановката. Затова могат да ни говорят каквото си искат, а ние сме длъжни да им вярваме. Защото няма как обикновен човек да им докаже, че говорят глупости.
3
16
 
7
 
! Отговори
x преди 3 години
Стига с тия статии. *** е *** и не вярва на нищо. В главата му е каша от 5G, ***, планове за поробване, нановаксини и ковиди. Каквото и да му се обяснява не му ли дойде до главата няма да го проумее...то и тогава е съмнително.
2
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уау, какво бомбастично заглавие! Продажни джyрнaля!
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
***, не "нахвърлиха", а наДхвърлиха.