Шведският модел - успешен за Швеция, но опасен за Европа

Въпреки това много държави обмислят прилагането му
29 сеп 2020 15:26, Нели Христова
68
Шведският модел - успешен за Швеция, но опасен за Европа
Снимка: БГНЕС

Миналата седмица експерти по разпространяването на COVID-19 смело обявиха - епидемията в Швеция е приключила, тъй като коронавирусът се е "изчерпал". Те обявиха, че най-вероятно общество вече изгражда имунитет.

Този коментар, разбира се, предизвика много други лидери на европейски държави отново да преосмислят идеята и да въведат "по-лекия" подход на Швеция към вируса, за да не унищожат икономиките си. И разбираемо - в думите на Ким Снепен от Института на Нилс Бор в Копенхаген има много оптимизъм, тъй като заразяването и смъртността в Швеция са изключително ниски през последните седмици, докато втората вълна на COVID-19 вече набира сила в цяла Европа. А това е голям обрат за страната, която имаше най-висока смъртност през пролетта.

Проблемът е, че учените не са абсолютно сигурни, дали наистина в Швеция се изгражда имунитет срещу вируса.

Но въпреки това добрите резултати доведоха до това премиерът на Великобритания Борис Джонсън да обяви мерки, които напомнят на шведския модел. Учените както в Швеция, така и в Англия предупреждават, че това не е особено добра идея и всъщност може да се окаже опасно. Броят на заразените във Великобритания расте бързо, но правителството на Джонсън реши да заложи повече на личната отговорност, отколкото на ясните и строги мерки, за да се ограничи разпространението на вируса. Същото, което и Швеция направи.

Да, в началото на пандемията, когато всички държави затвориха границите си, заведенията си, а хората им останаха у дома, Швеция бе оазис. Властите там съветваха да се спазват мерки, но не го налагаха със закони и заповеди. Но сега, дори и да има вероятност този подход да се е оказал успешен, дори правителството на Швеция предупреждава, че не е безопасно други държави да следват нейния модел. Въпреки това самият Борис Джонсън е взел съвет за мерките, които да въведе във Великобритания, от самият Андрес Тегнел - архитектът на шведския модел.

Дори властите в САЩ, които напълно отричат да следват този начин за справяне на пандемията, всъщност целят едно - колкото се може повече хора да се заразят, за да се изгради колективен имунитет.

Така дебатът за това, дали е възможно да се избавим от пандемията благодарение на стадния имунитет, отново се появи.

Все още е прекалено рано да обявим победа за Швеция над COVID-19. Властите в страната също правят всичко възможно да обяснят, че все още нищо не е приключило. След смъртоносната пролет, епидемията в страната изглежда е под контрол. Но през последната седмица броят на случаите и там започна да расте леко, а Тегнел заяви, че този път може би ще се наложи да бъдат въведени някои по-строги мерки. Той дори препоръча носенето на маски на закрити места - мярка, към която той бе настроен крайно негативно преди месеци.

За да се изгради стаден имунитет, 60-70% от населението на една държава трябва да има антитела срещу вируса. Проучвания обаче показват, че дори в най-силно ударените от вируса градове, като Стокхолм, едва 15% от хората имат антитела. В САЩ процентът е по-нисък - 10%, което е много далеч от нужното за изграждане на стаден имунитет, а и учените не са особено сигурни колко и за колко дълго ни защитават тези антитела от коронавируса.

По време на пандемията по-големият фокус падна именно върху антителата, но учените изследват и ефекта на Т-клетките, които могат също да играят ролята на защитен механизъм и да се борят с вируса. Едно рецензирано проучване на изследователи от шведския институт Karolinksa показа по-високо от очакваното ниво на Т-клетъчна реакция в кръвните проби на здрави хора. В изследването си те включват хора, които са прекарали с лека или безсимптомна инфекция от COVID-19, както и здрави кръводарители като контролна група.

Интересното е, че дори и 30% здравите доброволци, които не са имали досег с коронавируса, имат повече Т-клетки. Този процент е по-голям от онзи на хората, които са дали положителен тест за антитела в Стокхолм. И все пак учените предупреждават, че все още не е напълно ясно дали Т-клетки наистина предпазват. Но дори да осигуряват защита, правителствата не бива да оставят COVID-19 да се разпространява свободно из обществото. Те се аргументират, че дори и да предпазим възрастните и уязвимите на вируса хора, той все пак може да причини тежки продължителни последици и у по-младите и здрави хора.

Преди да има доказателства, че имунитет наистина се изгражда в Швеция, е невъзможно да кажем какво стои зад ниските нива на заразата.

Има много странични фактори, които оказват влияние - над 50% от шведите живея сами, повече отколкото във всяка друга европейска държав. Това може да е от голямо значение, тъй като изследвания показват, че най-често заразяването става у дома от член на семейството. Шведите вярват на властите си повече, отколкото останалите европейци. Също така шведските градове не са толкова гъсто населени, както тези във Великобритания и САЩ, въпреки че не е ясно каква роля играе гъстотата на населението в разпространението на вируса. А онези, които трябва да се изолират заради съмнения, че са болни, продължават да получават заплатите си, дори и да не работят.

Да приложиш шведския модел в страна с друга система и друга култура би било опасно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Моделът е ясенА колко хора останаха без работа? Колко бизнеси фалираха? Цели браншове са сринати. Стига само сте броили починалите. Имаше едно изследване, че на 50% от хората са намаляли доходите. Ако на вас ви намалят пенсийките, защото има Карантина ще опищите света, но когато ние сме недоволни, че губим пари ни наричате егоисти и какви ли не. Хайде като сте такива нематериалисти пенсиите, да намалим и вашите доходи, ще забравите за ковид на мига!
62
7
 
2
 
! Отговори
Моделът е ясен преди 3 години
Пенсиите да ***. Това е социално отговорното поведение.
61
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От коха да оставиш да измрат възрастните хора е "успешен модел"?!? Що за идиотия! Тези имаха 10 ПЪТИ по- висока смъртност от съседните си държави! Успешен, след като им умряха повечето уязвими!
60
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Швеция в края на август имаше по около 160 новозаразени, а сега са 420. Шведски модел...
59
1
 
9
 
! Отговори
Читател преди 3 години
Властите в целият свят, не участват в заговор, а са в капан. Този капан е свръх информираността на ствременното общество. Днес всеки камион с трупове, всяка препълнена болница, всеки починал младеж, стига мигновенно до милиарди хора и предизвиква паника сред населението. Същевременно обикновеннуят човек не може да осмисли и разбере иформацията и най-лесният начин са конспиративните теории
58
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Дойче ДезинформелеЧовекът е имал предвид "едночленни домакинства", явно. Ха сега ти да дефинираш с високия си IQ "НПО грантитут". Подобен термин може да роди само арогантен самовлюбен мозък, опиващ се от собствената си значимост.
57
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз много обичам шведските модели. А ако са супермодели ги обичам още повече. Само да са руси.
56
1
 
3
 
! Отговори
ВГЗ преди 3 години
"Швеция вече има отчетени 90 000 заразени..."Поименно, ако обичаш. Така всеки може да плаши. Муфтаджийски е по-добър от теб понеже говори мащабно и глобално, яко някакси, а ти кво - сухи числа.Не си интересен.
55
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Швеция вече има отчетени 90 000 заразени...Много са "успешни"... Последните няколко хиляди са предимно млади хора и именно затова има по-ниска смъртност през лятото. През зимата отново ще поставят негативни рекорди.
54
3
 
5
 
! Отговори
Дойче Дезинформеле преди 3 години
"едноличностни семейства"Само този оксиморон е достатъчен за да стане ясно на аудиторията че си папагалстващ НПО грантитут. Кой те светна на този "гениален" термин?
53
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз не разбирам какво толкова се въздига този така наречен шведски модел... Хората са северняци, друг манталитет, в пъти по-малък социален контакт, най голям процент едноличностни семейства за Европа. Да не говорим, че избиха за отрицателно време една четвърт от възрастното си население... Какъв модел може да бъде това? Скоростен геноцид в мека форма, би го нарекъл някой.
52
6
 
5
 
! Отговори
Швед преди 3 години
Тегнел дори говори за въвеждане на маски на затворените места в цъфналата Швеция? Това нищо ли не казва на всичките ***, които се прехласват по "шведския модел", за който пък сами не знаят почти нищо?
51
4
 
1
 
! Отговори
аман от куманяги преди 3 години
През далечната 1989-та година гестаповците от ДС на БКП инсценираха кражби по фабриките за да вземат отпечатъци от робите на труда,но това не им попречи да си назначат милиционери гестаповци и мутри под прикритие да ограбят банките и народа.Сега е същото,но с нови технологии.
50
6
 
14
 
! Отговори
Булшит преди 3 години
Почти всички политици в света участват в някакъв заговор за ковида или всички са притиснати от някаква могъща на която не могат да се противопоставят. На 99% от хората им е ясно че ковида е измама, дори на по-голямата част от политиците, но никой не смее да излезе по националната телевизия и да каже - това е измама.
49
9
 
10
 
! Отговори
аман от куманяги преди 3 години
да се залива с новини за нови огнища на заразени, яко ще измрем, чували с трупове и т.н10. Себастиян Курц в австрийския парламент каза: Трябва да всяваме още повече страх и паника по медиите, защото австрийците не вярват в корона-вируса.11. Когато измамата К-вид се разкрие, всички участници в това престъпление срещу човечеството ще бъдат съдени.
48
7
 
4
 
! Отговори
аман от куманяги преди 3 години
Във всички страни, в които са взети 100% от ДНК пробите на населението, вече не е необходимо да ги лъжат, че има опасен вирус и че трябва да ги тестват. Затова в Швеция, Исландия и др. (където са взети 100% от ДНК пробите), не се прилагат строги мерки срещу вируса и няма брифинги на НОЩ. В Китай също вече не ги лъжат, че има вирус, направо им казват да си дават ДНК пробите.9. А в страни, в които все още не е завършил процесът на МАСОВО ДНК ТЕСТИРАНЕ, се налага да се всява страх и паника в населението, ежедневно да се излъчват снимки с епруветки с кръв, да се
47
4
 
12
 
! Отговори
Видими резултати преди 3 години
"Да приложиш шведския модел в страна с друга система и друга култура би било опасно"Е ние тогава защо прилагаме евроатлантическите ценности и либералния модел. Те не само са опасни но и доказано вредни за България.
46
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на шведите! Показаха се почти единствените разумни и адекватни хора, които не се вързаха на приказките за "най-страшната заплаха в историята на човечеството". Според мен всички, които ни облъчваха с "чували с трупове" и "ще се мре яко" трябва да бъдат съдени за тероризъм. Истината вече не може да се скрие: Има просто един силен грип, нищо апокалиптично и страховито. Смъртността от Ковид19 е много по-близка до Свинския грип, отколкото до Чумата!
45
4
 
12
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До Анонимен 22Вие все още не разбрахте че на никой управник в България не му пукаше за коронавируса. Той просто се появи в много удобно време да се въведе извънредното положение, за да може да се краде по много и по лесно, тъй като издват избори и след тях зеленчуците се очертава да не са повече на власт.
44
3
 
25
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До вчера DW ни разправяше коко зле били шведите и как политиците и посипвали главите с пепел, а днес изведнъж смени плочата - да, шведският модел бил успешен, ама вие не ги гледайте тях, щото значи ми таковата...