Учените: Свиквайте, няма да се върнем обратно към нормалното

Мозъкът ни е програмиран да се адаптира, дори и да не го осъзнаваме
Обновена: 30 сеп 2020 18:54 | 30 сеп 2020 18:34, Нели Христова
184
Учените: Свиквайте, няма да се върнем обратно към нормалното
Снимка: БГНЕС

2020 година си отива, но е много вероятно да инфектира и 2021 г. Политици, звезди, семейства се успокояват с факта, че рано или късно всичко ще "се върне обратно към нормалното". Но експертите са на друго мнение - нормалното никога няма да се върне и колкото по-бързо се научим да живеем с тази мисъл, толкова по-добре за нашата психика.

"Политиците, които твърдят, че "нормалното" е точно зад ъгъла заблуждават себе си и последователите си", казва Томас Дейвънпорт, професор по информационни технологии и мениджмънт в колежа "Бабсън" в Уелсли, Масачузетс.

"Когато хората преживеят трагедия, те рано или късно отново се връщат към това да бъдат щастливи. Но COVID-19 е малко по-различен, защото ние очакваме всичко да свърши скоро и решаваме, че няма нужда да променим навиците си трайно", обяснява той.

"Тенденцията при хората да вярват, че промяната е временна и че бъдещето отново ще наподобява миналото, често се нарича "пристрастяване към нормалността". Онeзи, които трудно се адаптират към промяната, вярват че това, което те приемат като "нормално" ще се завърне и избягват да променят своите режими и преспективи. Тези, които отказват да носят маски, може би страдат именно от това - "пристрастяване към нормалността". Те приемат това като мимолетна мода, която не е нуждо да усвояват", разкрива Дейвънпорт пред CNN.

Но съзнанието ни е програмирано да се адаптира

Мозъкът ни обаче предпочита да оцелее. Така че дори и една част от него да се опитва да устои на промяната, вярвайки, че е мимолетна, друга, по-силна част бързо приема новото. Сложното наименование на това защо оцеляваме се нарича "хедонична адаптация" - това е способността на ума да приеме бързо промяна в средата ни, което седмици по-рано би ни спряло да живеем "нормално". Първоначално този инстинкт е предназначен да предпазва хората от хищници, днес той ни предпазва от това да не виждаме всяко ново нещо като потенциална заплаха.

"Когато ни се случват както добри, така и лоши неща, отначало изпитвате силни емоции", казва Соня Любомирски, изтъкнат професор по психология в Калифорнийския университет в Ривърсайд. "След това се приспособяваме и се връщаме към изходното ниво. Но това е много по-силnо при положителни събития. Хората не се адаптират напълно към негативните промени в живота си."

Ползата от хедоничната адаптация е, че тя работи във всички посоки. Промените, които влияят на ежедневието ни само за един месец, могат да бъдат забравени бързо през следващия, когато вече не са актуални.

"Може да се приспособим към носенето на маска като новата нормалност и след това да се адаптираме обратно към старата нормалност, в която тя вече не ни трябва. Ако това е истински навик, той ще продължи да съществува. Сега си мием ръцете по-често, без дори да се замисляме. Това е нещо, което определено ще остане завинаги с нас", казва Любомирски.

Това важи за поколението, израснало по време на криза - въпреки че времената са по-добри, тези хора са научени да не хабят храна и да спестяват средства. Това е навик, който остава с тях завинаги.

И все пак краткосрочните промени не се задържат. Любомирски си спомня за академична среща на открито, на която присъства в Монтана миналото лято. Преди да се съберат всички са тествани за COVID-19 и са въведени протоколи за безопасност. Но само за няколко минути, след като са се почувствали в безопасност, всички са започнали да се държат нормално, като в дните преди пандемията. "Всички бяха весели, прегръщаха се. Не забелязaх, че и аз го правя, преди да се замисля над това след събитието", признава тя.

"Животът по същество е поредица от промени и адаптация, а последното е нещо, което хората правят добре. Хората са склонни да залагат повече на това, което изпитват в момента", каза Любомирски. Тя разказва за свой приятел вегетарианец, който отново започнал да яде месо, когато пандемията го накарала да чувства, че вегетарианството е безсмислено, както и за друга нейна приятелка, която боядисва косата си без обяснение в синьо.

"Премисляме нещата прекалено много и имаме навика да се чувстваме обречени. Но сме по-издръжливи, отколкото изглеждаме", казва Любомирски

Както всеки друг път, бъдещето ни вероятно ще започне да изглежда отново "нормално", колкото и различно всъщност да е то.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
1
 
3
 
! Отговори
Коментар 90 преди 3 години
Изглежда единствения здрав мозък в това блато.
106
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 107Има, нацонал-социализъм.
105
1
 
2
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
ДО 103-ТОВА ХОДИ ГО ОБЯСНЯВАЙ В МАХАЛАТА-НЕ ПИШИ ГЛУПОСТИ.-НЕМА БЕЕСПЛАТЕН ОБЯД.
104
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По хубаво място за живот от ЕС НЯМА! Права, ред, сигурност... Всичко останало е шменти капели.
103
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
архитектите и изпълнителите на това световно престъпление ще гният в затвора.просто наглостта и арогантността все още ги заслепява за да не видят новото нормално, т.е - как им изтича времето.
102
3
 
7
 
! Отговори
до 103 преди 3 години
Въйй, недей казва, че малко жилище в САЩ е 450к, че сега ще те нападнат как в София са по 120к, пък в САЩ са без пари и за тия пари там си цар според бай ***.
101
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е като е толкова хубаво в Ю ЕС ЕЙ защо не си стоя там ами идваш у България да избива кредита? Всеки божи ден се гърмат като дългоухи зайци!
100
8
 
4
 
! Отговори
до 101 преди 3 години
Никакъв заем не съм взел, трудовият ми договор е обезпечение. Жилището ми е на 85% изплатено. За 10 години е. Друго има ли? 450 000$ струва- малък апартамент в чудесен район. Давам го под наем за 4300$ и довнасям останалите. Не се прави на всезнайко, доста си далеч от живота на добре платения човек.
99
6
 
6
 
! Отговори
Извънредно положение преди 3 години
Ей ***, ще носите маски и докато спите, Бил Гейц, Ротшилдови и Рокфелерови така казаха. Ако не слушате, ше ви подкараме с 200, Русия и Румен Рубладжийски нямат думата, ковид партито свърши, яд ли ви е, червени ***?!?
98
2
 
5
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
До-98-В АМЕРИКА СИ ТЕГЛИЛ СТУДЕНТСКИ ЗАЕМ И СИ ВЗЕЛ КЪЩА НА ИЗПЛАЩАНЕ ЗА 50 ГОДИНИ--ТА ТАМ ДОКАТО НЕ ПОЧНЕШ РАБОТА-НЕ ВРЪЩАШ ЗАЕМА-ЗАТОВА СИ ДОШЪЛ В БЪЛГАРИЯ.-НО ТЕ ЩЕ ТИ ВЗЕМАТ ВСИЧКО.-И ТОВА ТУК НАСЛЕДСТВОТО ОТ ТВОЙТЕ.
97
1
 
12
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Пич знам ви тия с американската мечтаИ там сте роби,ама не ви стиска да си го признаете!Там системата не търпи отлагане,както тука ни е позволено да правим все още фокуси!
96
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Факт повече заразени, факт по малка смъртност, факт Covid-19 вече не е толкова агресивен.Аз искам да нося маска, но тя ми пречи на ходенето понеже съм с помощни средства и губя равновесие.
95
13
 
9
 
! Отговори
до 94 преди 3 години
Бачкане яко за *** бачкатори неквалифицирани, като теб. Автомонтьорчета, сервитьорчета, барманчета и подобни нули. В САЩ учих магистратура- разкош. Светлинни години напред от нас. В Сан Франциско дори имам жилище- компанията, в която работих, ми покриваше ипотека до 4500$ месечно. В момента е под наем, та избивам ипотеката, защото се релокирах в София в същата компания. По цял ден тенис на маса, PS, джага, масажи- кеф. Има-няма по 2-3 часа работа на ден максимум. Това е добре платеният труд.
94
11
 
6
 
! Отговори
Извънредно положение преди 3 години
Ей ***, ще има ли протести днес? Заедно с други колеги ви предупредихме, че хората като се приберат от почивки протестите ще спрат, но вие не вервахте. Радев ще го импийчмънт още преди Нова Година, във вас интерес е да повярвате, за да не се излагате отново и отново! Радев оставка, кремълски мисир, играчката на Нинова, аграр, махай се веднага!
93
4
 
9
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
АКО НА 5000 СА 300-ТО НА 5 000 000 СА 300 000-Е И?-КАДЕ СА ЧУВАЛИТЕ БЕ БОЙКООООО-ТРЕБЕШЕ ДА ТЕ СЪДЯТ ЗА ВСЯВАНЕ НА СТРАХ НА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД.
92
11
 
1
 
! Отговори
Миле преди 3 години
Бре големи капацитети тук в Бг бе всичко разбират че и бъдещето виждат . А хората са го казали в статията тези които най-много мрънкат против маските са най-неприспособими а не май големите бабаити
91
4
 
15
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
До Анонимен 92-ПРЕДПОЧИТАМ 5 ГОДИН В ЗАТВОР-ОТКОЛКОТО В АМЕРИКА-ХОРА НЕ СИ МИСЛЕТЕ ЧЕ ТАМ Е РАЯ-ВЕРНО Е ИМАШ ВСИЧКО-НО НЯМАШ ЖИВОТ.-БАЧКАНЕ ЯКОООО
90
2
 
5
 
! Отговори
до 92 преди 3 години
не, а вече за момента до 30.11.2020 и влизането в България е забранено - уж сме свободни, а сме в затвор!!
89
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Между другото какво става с визите за САЩ, нали пак ще теглим заем да купим още осем нови 50 годишни F-16, партньори разбираш ли. Можем ли след 30 години американско партньорство да пътуваме свободно на Запад без визи??
88
5
 
13
 
! Отговори
Сделано в Китае преди 3 години
ГУЛАГ под Открито Небе - Мечтата на Китайските К0мундета се Сбъдна!! А сметка само Тръмп се опитва да им търси и то неуспешно под натиска на Американсикте К0мундета като Байдън, дето им е преведен 1.5 милиарда долара от Народната Банка на Китай.