Учените: Свиквайте, няма да се върнем обратно към нормалното

Мозъкът ни е програмиран да се адаптира, дори и да не го осъзнаваме
Обновена: 30 сеп 2020 18:54 | 30 сеп 2020 18:34, Нели Христова
184
Учените: Свиквайте, няма да се върнем обратно към нормалното
Снимка: БГНЕС

2020 година си отива, но е много вероятно да инфектира и 2021 г. Политици, звезди, семейства се успокояват с факта, че рано или късно всичко ще "се върне обратно към нормалното". Но експертите са на друго мнение - нормалното никога няма да се върне и колкото по-бързо се научим да живеем с тази мисъл, толкова по-добре за нашата психика.

"Политиците, които твърдят, че "нормалното" е точно зад ъгъла заблуждават себе си и последователите си", казва Томас Дейвънпорт, професор по информационни технологии и мениджмънт в колежа "Бабсън" в Уелсли, Масачузетс.

"Когато хората преживеят трагедия, те рано или късно отново се връщат към това да бъдат щастливи. Но COVID-19 е малко по-различен, защото ние очакваме всичко да свърши скоро и решаваме, че няма нужда да променим навиците си трайно", обяснява той.

"Тенденцията при хората да вярват, че промяната е временна и че бъдещето отново ще наподобява миналото, често се нарича "пристрастяване към нормалността". Онeзи, които трудно се адаптират към промяната, вярват че това, което те приемат като "нормално" ще се завърне и избягват да променят своите режими и преспективи. Тези, които отказват да носят маски, може би страдат именно от това - "пристрастяване към нормалността". Те приемат това като мимолетна мода, която не е нуждо да усвояват", разкрива Дейвънпорт пред CNN.

Но съзнанието ни е програмирано да се адаптира

Мозъкът ни обаче предпочита да оцелее. Така че дори и една част от него да се опитва да устои на промяната, вярвайки, че е мимолетна, друга, по-силна част бързо приема новото. Сложното наименование на това защо оцеляваме се нарича "хедонична адаптация" - това е способността на ума да приеме бързо промяна в средата ни, което седмици по-рано би ни спряло да живеем "нормално". Първоначално този инстинкт е предназначен да предпазва хората от хищници, днес той ни предпазва от това да не виждаме всяко ново нещо като потенциална заплаха.

"Когато ни се случват както добри, така и лоши неща, отначало изпитвате силни емоции", казва Соня Любомирски, изтъкнат професор по психология в Калифорнийския университет в Ривърсайд. "След това се приспособяваме и се връщаме към изходното ниво. Но това е много по-силnо при положителни събития. Хората не се адаптират напълно към негативните промени в живота си."

Ползата от хедоничната адаптация е, че тя работи във всички посоки. Промените, които влияят на ежедневието ни само за един месец, могат да бъдат забравени бързо през следващия, когато вече не са актуални.

"Може да се приспособим към носенето на маска като новата нормалност и след това да се адаптираме обратно към старата нормалност, в която тя вече не ни трябва. Ако това е истински навик, той ще продължи да съществува. Сега си мием ръцете по-често, без дори да се замисляме. Това е нещо, което определено ще остане завинаги с нас", казва Любомирски.

Това важи за поколението, израснало по време на криза - въпреки че времената са по-добри, тези хора са научени да не хабят храна и да спестяват средства. Това е навик, който остава с тях завинаги.

И все пак краткосрочните промени не се задържат. Любомирски си спомня за академична среща на открито, на която присъства в Монтана миналото лято. Преди да се съберат всички са тествани за COVID-19 и са въведени протоколи за безопасност. Но само за няколко минути, след като са се почувствали в безопасност, всички са започнали да се държат нормално, като в дните преди пандемията. "Всички бяха весели, прегръщаха се. Не забелязaх, че и аз го правя, преди да се замисля над това след събитието", признава тя.

"Животът по същество е поредица от промени и адаптация, а последното е нещо, което хората правят добре. Хората са склонни да залагат повече на това, което изпитват в момента", каза Любомирски. Тя разказва за свой приятел вегетарианец, който отново започнал да яде месо, когато пандемията го накарала да чувства, че вегетарианството е безсмислено, както и за друга нейна приятелка, която боядисва косата си без обяснение в синьо.

"Премисляме нещата прекалено много и имаме навика да се чувстваме обречени. Но сме по-издръжливи, отколкото изглеждаме", казва Любомирски

Както всеки друг път, бъдещето ни вероятно ще започне да изглежда отново "нормално", колкото и различно всъщност да е то.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Самата новина е програмация. Например утре е на 01.10.2020 в 11ч ще се пускат сирени, уж за учение. Виждате ли часа и датата (двойката също се смята за 11-ка в ритуалите)? Изобщо няма много 11-ки ...
86
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще се преместя някъде по граничните селца да живея.Омръзна ми стреса!Верно израсъл съм на паве,ама спокойствие няма вече....
85
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Твърде много информация имаш за блатная. Навярно фантазираш, защото едва ли си излизал на изток от Харманли и на запад от Дупница...
84
0
 
1
 
! Отговори
Учени недоучени преди 3 години
Тези които твърдят това са ненормални, а народите, които го приемат, ***!
83
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Между другото, най добър секс съм имал с рускиня. Както и най - красивата жена с която съм бил е рускиня. Обаче бяха 2 различни, за съжаление. А познавам доста националности между които да сравнявам.
82
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дори спестяванията в блатная са в $ и ?.
81
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Молдовски, стотинките са ти твърде много, да не вземеш да ги обръщаш в рубли?
80
6
 
2
 
! Отговори
още 4 млрд за f-16 преди 3 години
Това е положението!!!
79
3
 
9
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
--ХИЧ НЕ МИ ПУКА НА МЕН ОТ ТОЗИ ВИРУС- И КАТО ГЛЕДАМ ТЕЗИ ОКОЛО МЕН -НЕ МИ СЕ ВИЖДАТ ПРИТЕСНЕНИ-ТАКА ЧЕ ПРОДЪЛЖАВАМЕ.
78
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дянков калкулатора ти май е руски? Стига псува на рубли в нета като не ти излезе резултата!
77
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ти тая статистика за рублите в русия от молдовския регион ли я взе, вие в странни неща вярвате?
76
4
 
2
 
! Отговори
1 рубла=1стотинка преди 3 години
Те това е положението!!!
75
1
 
1
 
! Отговори
:) преди 3 години
Епа добре, че свикваме, щом сте казали.....:)
74
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Средната пенсия в Русия е около 15 000 рубли. След като един пенсионер си плати водата, тока, наема, отоплението от пенсията му остават 12 хил рубли.
73
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слушам го миналия ден Кантарджиев, ходил в Троян - Орешак - Троянския манастир - никой не носил маски, сещайте се, че цяло лято не носим там маски, къде за бога е статистиката за област Ловеч, къде е скалата, стигнала връх на заразените в Ловешка област, като не се носят маски там? На какво да вярваме. Щото нещо професорите сдадоха багаж и дипломи! Стига манипулации и всяване на страх у хората.
72
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затова ли министърката на туризма и тази година пак ходи в Москва да се моли за бедни руснаци да идват на Черноморието та богатите българи членове не ЕС и НАТО да им сменят чаршафите да изкарат някой лев да не гладуват.
71
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еднократната парична помощ при раждане на второ дете до 616 хиляди рубли (близо 18 000 лв.). При това решението ще се прилага със задна дата от 1 януари 2020 г. И една добра новина за много рускини еднократна помощ вече ще се дава и за първо дете тя ще е в размер на 466 хиляди рубли (над 13 000 лв.).
70
2
 
15
 
! Отговори
Край преди 3 години
До 62.Понеже мнозина вярват че руснаците са много бедни - вземете стиийт вю на гугъл мапс и се разходете из улиците на който и да е руски град - даже и в най дълбоката провинция.Ако видите по разбити улици, по олюскани панелки и повече хора да ровят в кофите отколкото в България - елате да ви почерпя с хайвер и водка на корем.
69
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България е първа по смъртност в света и най-бързо изчезваща нация.
68
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Русия има 100% достъпност до детските градини във всяко населено място детските градини са 100% обезпечени. Всяка майка може да е сигурна, че ще има място за детето и където и да е.