Учените: Свиквайте, няма да се върнем обратно към нормалното

Мозъкът ни е програмиран да се адаптира, дори и да не го осъзнаваме
Обновена: 30 сеп 2020 18:54 | 30 сеп 2020 18:34, Нели Христова
184
Учените: Свиквайте, няма да се върнем обратно към нормалното
Снимка: БГНЕС

2020 година си отива, но е много вероятно да инфектира и 2021 г. Политици, звезди, семейства се успокояват с факта, че рано или късно всичко ще "се върне обратно към нормалното". Но експертите са на друго мнение - нормалното никога няма да се върне и колкото по-бързо се научим да живеем с тази мисъл, толкова по-добре за нашата психика.

"Политиците, които твърдят, че "нормалното" е точно зад ъгъла заблуждават себе си и последователите си", казва Томас Дейвънпорт, професор по информационни технологии и мениджмънт в колежа "Бабсън" в Уелсли, Масачузетс.

"Когато хората преживеят трагедия, те рано или късно отново се връщат към това да бъдат щастливи. Но COVID-19 е малко по-различен, защото ние очакваме всичко да свърши скоро и решаваме, че няма нужда да променим навиците си трайно", обяснява той.

"Тенденцията при хората да вярват, че промяната е временна и че бъдещето отново ще наподобява миналото, често се нарича "пристрастяване към нормалността". Онeзи, които трудно се адаптират към промяната, вярват че това, което те приемат като "нормално" ще се завърне и избягват да променят своите режими и преспективи. Тези, които отказват да носят маски, може би страдат именно от това - "пристрастяване към нормалността". Те приемат това като мимолетна мода, която не е нуждо да усвояват", разкрива Дейвънпорт пред CNN.

Но съзнанието ни е програмирано да се адаптира

Мозъкът ни обаче предпочита да оцелее. Така че дори и една част от него да се опитва да устои на промяната, вярвайки, че е мимолетна, друга, по-силна част бързо приема новото. Сложното наименование на това защо оцеляваме се нарича "хедонична адаптация" - това е способността на ума да приеме бързо промяна в средата ни, което седмици по-рано би ни спряло да живеем "нормално". Първоначално този инстинкт е предназначен да предпазва хората от хищници, днес той ни предпазва от това да не виждаме всяко ново нещо като потенциална заплаха.

"Когато ни се случват както добри, така и лоши неща, отначало изпитвате силни емоции", казва Соня Любомирски, изтъкнат професор по психология в Калифорнийския университет в Ривърсайд. "След това се приспособяваме и се връщаме към изходното ниво. Но това е много по-силnо при положителни събития. Хората не се адаптират напълно към негативните промени в живота си."

Ползата от хедоничната адаптация е, че тя работи във всички посоки. Промените, които влияят на ежедневието ни само за един месец, могат да бъдат забравени бързо през следващия, когато вече не са актуални.

"Може да се приспособим към носенето на маска като новата нормалност и след това да се адаптираме обратно към старата нормалност, в която тя вече не ни трябва. Ако това е истински навик, той ще продължи да съществува. Сега си мием ръцете по-често, без дори да се замисляме. Това е нещо, което определено ще остане завинаги с нас", казва Любомирски.

Това важи за поколението, израснало по време на криза - въпреки че времената са по-добри, тези хора са научени да не хабят храна и да спестяват средства. Това е навик, който остава с тях завинаги.

И все пак краткосрочните промени не се задържат. Любомирски си спомня за академична среща на открито, на която присъства в Монтана миналото лято. Преди да се съберат всички са тествани за COVID-19 и са въведени протоколи за безопасност. Но само за няколко минути, след като са се почувствали в безопасност, всички са започнали да се държат нормално, като в дните преди пандемията. "Всички бяха весели, прегръщаха се. Не забелязaх, че и аз го правя, преди да се замисля над това след събитието", признава тя.

"Животът по същество е поредица от промени и адаптация, а последното е нещо, което хората правят добре. Хората са склонни да залагат повече на това, което изпитват в момента", каза Любомирски. Тя разказва за свой приятел вегетарианец, който отново започнал да яде месо, когато пандемията го накарала да чувства, че вегетарианството е безсмислено, както и за друга нейна приятелка, която боядисва косата си без обяснение в синьо.

"Премисляме нещата прекалено много и имаме навика да се чувстваме обречени. Но сме по-издръжливи, отколкото изглеждаме", казва Любомирски

Както всеки друг път, бъдещето ни вероятно ще започне да изглежда отново "нормално", колкото и различно всъщност да е то.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Pfizer тестват ваксината на 42 000 души, е блатная на 350......хи хи.
66
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ отделят 16 пъти повече бюджет от Русия за оръжия, бройките на военна техника на САЩ надвишават сигурно стократно руските, и пак не могат да постигнат военно превъзходство над високите технологии на Русия. А както е тръгнало скоро американците ще им се наложи да ядат ракети и танкове, то ракетите им май за друго не стават.
65
0
 
1
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
До Анонимен 27Забележката не е ***, а е самата истина. Един от нашите анестезиолози казваше: "Важно е да се мием преди тоалетна, защото тогава пипаме себе си. Дали ще се измием после не е толкова важно, майната им на другите. Трябва да пазим първо себе си"
64
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ са най-големият брутен производител на петрол в света и в същото време 50 милиона американци гладуват.
63
0
 
2
 
! Отговори
До 52 преди 3 години
Феодалната система дори и да предполага наборна служба се отнася до феотдалната страна, а не за отношения между страните, греберче дянковско
62
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Лукашенко в Белорус този вирус му дойде дюшеш точно в правилния момент, а той моля ви се да не се възползва. Можеше да тушира всички протести под предлог, че "спасява човешки животи" от ковид-19, а вместо това той се смесваше с протестиращите и разгорещено спореше с хората както може да се види от клиповете в ютюб. Лукашенко дори и не помисли да прави такива извращения като налагане на насилствена принуда за носене на намордници-лигавници.
61
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Москва и Петербург всичко е нормално а в кУмсомУлск на аМуР няма централна канализация.
60
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес Русия притежава най-модерните видове оръжия и най-бедния народ.вансеремУс!!!
59
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Болшой театър вече е отворен от един месец, а Мариинский е отворен и дава представления още от юли. В Москва и Петербург всичко е нормално.
58
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Струва ми се, чеМоскалите "забравиха" за тяхната ваксина.
57
1
 
1
 
! Отговори
Barba Ganios преди 3 години
До Анонименdo 56 .....zavijdam na belorusite ...za dfarjavata ,koiato vse oshte imat ! Vbesiavat me naivnostta i glupostta s koiato shte ia razrushat i prinesat v jertva na zapadnite hishtnici !!! Sashto kakto nas !!!
56
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
всички герберасти с маски доживот - да се пазим взаимно!
55
2
 
6
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Защото Лукашенко не успяха да го зомбират и не продаде държавата си на МВФ за 960 млн.долара!Затова и сега е най-големия злодей в Европа!Преди това беше Виктор Орбан,ако не ви е къса памета,ама май му намериха слабото място и взе,че клекна!Степендиант на Сорос,съпруга еврейка,нормално!
54
6
 
1
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Кви са тия измислени учени, нали Раша създаде ваксина ще стигне за всички
53
3
 
1
 
! Отговори
Barba Ganios преди 3 години
...tova e grub opit za podmiana na chenosttnata ni sistema ! Niama novo normalno ! Ot kakto sviat svetuva ima normalno i Ne normalno !!! Niama po- goliamo zlo za sbeta ot liberalnata demonokracia !!!Ako chumata na 20- ti Vek be fashizma ...chumata na 21-vi Vek e liberalnata demonokracia s absoliutno vsichki proiztichashti ot tova posledici !!!
52
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Белорус защо няма мерки срещу ковид и там хората живеят нормално?
51
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Противниците на маските трябва да ходят боси. Техните първобитни родители са се смеели на носещите обувки.
50
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес Русия притежава най-модерните видове оръжия, които в пъти превъзхождат по сила, мощност, скорост, точност всички съществуващи днес оръжия, никой в света няма такива оръжия. Всичките ресурси от които се нуждае Запада за да се развива са в Русия, без ресусрите на Русия няма развитие, има маски и локдаун на икономиката. Докато Западът не създаде оръжия с които да превърне Русия във васал както България и другите в източна Европа винаги ще се носят маски и ще се спазват мерки.
49
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сигурно е че няма да се върнем към нормалното, най-малко защото:От масовото носене на маски ще е се появят нови болести свързани с дихателни и алергични реакции на организма за да се предпази от тези пречещи пар цали!
48
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След Септемврийското въстание идва Великата октомврийската социалистическа революция.