След 1 млн. смъртни случая - къде се нарежда COVID-19 сред другите пандемии?

Коронавирусът все още е далеч от щетите, които е нанесъл Испанският грип
1 окт 2020 22:02, Нели Христова
133
След 1 млн. смъртни случая - къде се нарежда COVID-19 сред другите пандемии?
Снимка: БГНЕС

На 11 март Световната здравна организация обяви коронавируса за пандемия. Това е едва втората болест през 21 век, която печели този позорен статут. По това време заразените са едва 100 хил., загиналите - по-малко от 5000, а извън Китай вирусът се разпространява напълно необезпокоявано.

Още по темата

Три месеца по-късно COVID-19 е отнел живота на близо 360 хил. души. Толкова са и жертвите на свинския грип H1N1, който плъзва през 2009 г. и е единствената друга болест, която СЗО обявява за пандемия през последните 20 години.

8 месеца след първата смърт, причинена от коронавируса, броят на загиналите вече надвишава 1 млн. Със стигането до този етап ето как COVID-19 се сравнява с други пандемии и големи епидемии от последните години.

През последните 8 месеца от коронавирус са починали повече хора, отколкото всички значими епидемии през този век взети заедно. Сред тях са свинският грип (360 хил.), ебола (11 хил.), MERS (850 души) и SARS (770 души).

Сравнен с големите епидемии от 20 век, коронавирусът обаче заема последна позиция. От Испанския грип, най-страшната болест за онези години, умират 50 млн души, а от СПИН са починали над 30 млн. Смъртните случаи от COVID-19 са само фракция от тези, причинени от двете най-мащабни пандемии на 20 век. През 2017 година случаите на починали хора от СПИН намаляват до под 1 млн. на година, но по време на пика му през 2005 - 2006 година близо 2 млн. души са губели битката с вируса всяка година.

Настоящата смъртност от коронавирус не дава индикация за забавяне, като от април тя остава относително константна. Засега, ако задържи този темп, COVID-19 едва ли ще задмине СПИН-а по брой загинали. Новите случаи на заболели от вируса обаче рязко започват да се увеличават в повече от 70 страни в света.

По-голямата част от тези страни са в северното полукълбо, където експертите се опасяват, че по-студеното време може да доведе до повече смъртни случаи.

Д-р Майк Райън, изпълнителен директор на спешната здравна програма на СЗО, предупреди в петък, че подобни обстоятелства означават, че перспективата за 2 милиона смъртни случая от коронавирус "не е невъзможна".

"Истинският въпрос е: Готови ли сме, колективно, да направим необходимото, за да избегнем този брой?", запита той.

"Сега е времето за действие върху всеки един аспект на този стратегически подход. Не само тестване и проследяване, не само клинични грижи, не само социално дистанциране, не само хигиена, не само маски, не само ваксини. Направете всичко. И освен ако не направим всичко, 2 милиона смъртни случая са не само възможни, но за съжаление много вероятни", категоричен бе д-р Райън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
2
 
5
 
! Отговори
Алкаш преди 3 години
Още не сме разтоварили линейките и идва нова вълна.
90
1
 
6
 
! Отговори
Рушофилски трол преди 3 години
Само ви лъгах за ваксината
89
1
 
1
 
! Отговори
Който преди 3 години
Си е ***,си е ***!Няма значение гражданин или селянин е,то е на наследствен принцип,не на административен!
88
8
 
4
 
! Отговори
Прост Гражданин преди 3 години
Това е управлението на ГЕРБ - гробища за ТОП новини по сайтовете. Много е хубаво! Как да не гласуваш за тЕх?
87
8
 
2
 
! Отговори
Избори преди 3 години
Нямам търпение да дойдат изборите, за да гласувам за Боко Тиквата.
86
5
 
4
 
! Отговори
"Агенция" преди 3 години
Агенция ПИК са най-легитимната медия в България.Нямам никакви критики относно тях. Чудесни са. За разлика от Биволь, които са жълт сайт, т.нар. лaйномет.Палци горе!
85
6
 
6
 
! Отговори
Сачева е подлога преди 3 години
Сачева е лъжкиня. Жена без ГРАМ достойнство. Народоотстъпничка.Никой не е вечен... особено във властта. ОТИВАТЕ СИ. Остават ви няколко месеца. После ЩЕ плащате. Колкото по-късно го осъзнаете, толкова по-зле за вас.
84
2
 
2
 
! Отговори
Митачето преди 3 години
Всяка злина струва скъпо. Дори да не сте набожни. Това не е вяра. Това е начинът, по който работи Вселената. Ще платите за всяка злина. Винаги. Нищо няма да остане просто ей така. Във Вселената няма понятие "между капките".ЩЕ ПЛАЩАТЕ.
83
4
 
3
 
! Отговори
Набожен преди 3 години
Господ забавя, но не забравя. Готови ли сте за страшния съд. Когато се изправите и ви попитат "Бяхте ли добър човек? Водехте ли се от доброто?", какво ще отговорите?Това не е клетва. Това е съдбата ви. Който няма добро човешко сърце, ЩЕ си плати за греховете. Факт. Истина. БЕЗСПОРНО!
82
5
 
4
 
! Отговори
Митко Уестия преди 3 години
Това гробище е за всички, които спекулират с Корона-вирусите, а по конкретно с един от тях, наречен Кови Девитнайси.Господ ще ви съди вас. Вие ЩЕ платите за греховете си. Всеки плаща.
81
3
 
5
 
! Отговори
Евроатлантик преди 3 години
В СЗО е пълно със руски вирусолози които водят биологична война със човечеството. Си Цзипин е отровил Навални със Новичок за да отклони вниманието от СЗО и да не разбере снетът, че се води хибридна биологично война. Бил Гейтс иска да спаси света от комунистите и тeхните зарази.
80
1
 
1
 
! Отговори
да де преди 3 години
До ДианаОще малко и ще се усетиш защо децата на враговете на капитализма живеят в САЩ,а твоите са тук.Пример на вожда Боеко и вождицата Нинова.
79
3
 
10
 
! Отговори
Другарят Радев преди 3 години
Шипченският щам е най-опасен !
78
0
 
1
 
! Отговори
до Щерю преди 3 години
Щерю, ти в ред ли си бе? Пробите на хората да не мислиш, че се изпращат по пощата някъде? Изперкахте от стрес вече
77
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еййй и гробище вече лепнаха в статията.... тц тц тц не бе пропаганда, не бе чудо!
76
3
 
1
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До ЩерюПрав си, че от евреите може да се очква всичко, те наистина са много отмъстителни хора, макар че търпението им е велико...Но те не са лоши хора сами по себе си! Истината е, че са просто различни хора, но част от обществото - те носят всички характерни белези за цялото общество, които при тях обаче са много по-ярки и видими...Ако обществото има други ценности и евреите ще бъдат други - не трябва да се нахвърляме на някой защото е различен, и той е човек като нас...
75
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека всички които искат да се ваксинират и да си гледат кефа. Ние, които няма да се ваксинираме ще умрем според лудите проваксъри и ще се освободят от нас. Следователно, трябва да се радвате, че ще си останете сами на планетата. Само гледайте да не стане обратно ...най- вероятно знаете, и за това смърдите, да завлечете и нормалните в трапа.
74
4
 
4
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До да деСпоред теб излиза, че Китай и САЩ работят заедно в тази конспирация, а това е невъзможно! Не се поддавай на подобни внушения и се пази от вируса - не е много трудно, а може да ти спести много, много проблеми и болки...
73
9
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Милиони хора умряха. Милиарди долари отидоха за тестове. Но важното е, че евреите-кукловоди изнамериха платен начин да вземат ДНК проби от почти всеки човек. Следващите световни пандемии може да са програмирани и генетично селективни...
72
6
 
6
 
! Отговори
да де преди 3 години
Всички държави участват в тази измама. Измамата се осъществява със съдействието на медиите, всяване на страх и паника и колосален натиск за тестове. Очевидно е много добре планирана и координирана. Когато това чудовищно престъпление бъде разкрито в детайли, всички участници (премиери, генерали, лекари и медии) ще бъдат съдени за опит за престъпление срещу човечеството. Дарина Йорданова