След 1 млн. смъртни случая - къде се нарежда COVID-19 сред другите пандемии?

Коронавирусът все още е далеч от щетите, които е нанесъл Испанският грип
1 окт 2020 22:02, Нели Христова
133
След 1 млн. смъртни случая - къде се нарежда COVID-19 сред другите пандемии?
Снимка: БГНЕС

На 11 март Световната здравна организация обяви коронавируса за пандемия. Това е едва втората болест през 21 век, която печели този позорен статут. По това време заразените са едва 100 хил., загиналите - по-малко от 5000, а извън Китай вирусът се разпространява напълно необезпокоявано.

Още по темата

Три месеца по-късно COVID-19 е отнел живота на близо 360 хил. души. Толкова са и жертвите на свинския грип H1N1, който плъзва през 2009 г. и е единствената друга болест, която СЗО обявява за пандемия през последните 20 години.

8 месеца след първата смърт, причинена от коронавируса, броят на загиналите вече надвишава 1 млн. Със стигането до този етап ето как COVID-19 се сравнява с други пандемии и големи епидемии от последните години.

През последните 8 месеца от коронавирус са починали повече хора, отколкото всички значими епидемии през този век взети заедно. Сред тях са свинският грип (360 хил.), ебола (11 хил.), MERS (850 души) и SARS (770 души).

Сравнен с големите епидемии от 20 век, коронавирусът обаче заема последна позиция. От Испанския грип, най-страшната болест за онези години, умират 50 млн души, а от СПИН са починали над 30 млн. Смъртните случаи от COVID-19 са само фракция от тези, причинени от двете най-мащабни пандемии на 20 век. През 2017 година случаите на починали хора от СПИН намаляват до под 1 млн. на година, но по време на пика му през 2005 - 2006 година близо 2 млн. души са губели битката с вируса всяка година.

Настоящата смъртност от коронавирус не дава индикация за забавяне, като от април тя остава относително константна. Засега, ако задържи този темп, COVID-19 едва ли ще задмине СПИН-а по брой загинали. Новите случаи на заболели от вируса обаче рязко започват да се увеличават в повече от 70 страни в света.

По-голямата част от тези страни са в северното полукълбо, където експертите се опасяват, че по-студеното време може да доведе до повече смъртни случаи.

Д-р Майк Райън, изпълнителен директор на спешната здравна програма на СЗО, предупреди в петък, че подобни обстоятелства означават, че перспективата за 2 милиона смъртни случая от коронавирус "не е невъзможна".

"Истинският въпрос е: Готови ли сме, колективно, да направим необходимото, за да избегнем този брой?", запита той.

"Сега е времето за действие върху всеки един аспект на този стратегически подход. Не само тестване и проследяване, не само клинични грижи, не само социално дистанциране, не само хигиена, не само маски, не само ваксини. Направете всичко. И освен ако не направим всичко, 2 милиона смъртни случая са не само възможни, но за съжаление много вероятни", категоричен бе д-р Райън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Западният модел се провали. Сега ще има мерки и носене на маски и чакане на чудо. Но чудо няма да има. С разширяването на ЕС успяха да плячкосат източна Европа и това им даде малко въздух, но сега няма накъде. Русия притежава най-модерните видове оръжия, които в пъти превъзхождат по сила, мощност, скорост, точност всички съществуващи днес (оръжия), никой в света няма такива оръжия и там също нищо не може да плячкосат. Ще се носят маски до дупка.
70
2
 
4
 
! Отговори
да де преди 3 години
В маркерите за К-вид има primer, който търсихарактерен 18- базов код от човешкото ДНК в 8-*** хромозомаНосителите на тази специфична геномна комбинация биват заклеймени като заразени с вируса или положително тествани.Най-лошото от всичко е, че Световната здравна организация настоява за различните националности да бъдат използвани различни протоколи на PCR sequence primer тоест търсят се различни носители на тези специфични гени в различните страни. СЗО задължи България да използва PCR тестове, произведени от конкретни лаборатории.Всички държави участват в тази измама. Изма
69
3
 
4
 
! Отговори
Овчарин от полето преди 3 години
Световна Банка, Световна Здравна Организация, Световен Икономически Форум, *** съюз, който заплашва всяка държава, която не играе по свирката. НАТО - отдавна няма никаква роля в световен мащаб, но продължава да съществува и контролира глобална политика. Аз може да съм селянин ама не съм роден вчера. Докато съществуват тези структури и хората зад тях - никога няма да има мир. Сега остана да разберем дали робите или дърпащите конците ще умрат първи и съответно кой ще наложи своя ред.
68
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахахахахахааа!Световна пандемия с 1 милион жертви от 10 милиарда население или 0,1%?!?!?То жертвите от автомобилни катастрофи са повече,бре!Вероятността значи да умреш от корончето е същата като,както си ходиш на разходка,самолет да се сблъска с теб.
67
0
 
3
 
! Отговори
Атанас преди 3 години
ей това за Мотафчйиски емой патент.не ме копирай
66
5
 
3
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До по сложно еСпоред мен, много си дезинформиран! Какво разбираш под РНК - рибонуклеинова киселина? Първи китайците, още преди епидемията да тръгне по света, откриха ДНК-то на вируса. От тогава много учени по света работят за откриване лекарство и ваксина за този вирус именно на базата на това ДНК. Колкото до теста, факт е, че всички заразени и умрели от този вирус са положително тествани с този тест, но не всички с положителен тест се разболяват, което не значи, че вирусът не работи в тях..
65
3
 
1
 
! Отговори
а какво съзрях преди 3 години
До Анонимен68пояснявам:преди мнооого години имаше една Мими Виткова от БСП.Тя за пръв път приложи техниката да заразяват хемофилици с хепатит С и СПИН.Беше по времето когато некви сестри /вероятно шпионки,или ласточки както ги наричат Руснаците/ги съдиха,че са заразявали Либийски деца.Не е било чак толкова отдавна имам предвид.
64
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До по сложно еАбе .... глупости приказваш :)
63
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доло Мотафчиски, доло доло!
62
3
 
4
 
! Отговори
по сложно е преди 3 години
До Анонимен65До този момент никой учен не е успял да изолира вируса per se и да докаже неговото съществуване. Това е факт. Няма вирусно РНК, а само фрагменти от човешко РНК, което PCR тестовете откриват.Всички PCR тестове търсят специфичен генетичен материал, характерен за хромозома 8 в човешката клетка. Ето защо се инсценира тази ПЛАНдемия и за какво се оказва толкова голям натиск за тестове, повече тестове. Търсят се носители на специфични генни.Какви гени?"ХЕМОФИЛИЯ"
61
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Кунчев му изгоря брадата на гръцкия плажМуфтаджийски прибра парата и се скрии сега само минисъра оня дето не му стигат чувалитеви баламосваКато сте тъъпи така ще е
60
3
 
4
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До 🇧&#1Няма как да участват моргите в твоята схема, а те са безпристрастни и ...истината е жестока...Такива теории като твоята се подхранват от хора и течения, които смятат, че Земята е пренаселена и трябва малко да се поразреди, значи...Тези хора забравят или дори не знаят, че има Бог и на нашата Земя и той, а не те решава подобни проблеми...Нищо на този свят не е случайно! Ако хората живееха в по-добри условия, сигурно щяха да контролират раждаемостта, но все още умират много деца...
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Намира се на рафта между фантастиките и филмите за дядо Коледа
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 57По рождение като теб!
57
3
 
5
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Диана55Разбрах, че си объркал името с адреса...Разбирам те, че това са факти, но не подценявай ситуаципта, защото това не е геройство, а безразсъдие! Не е нужно човек да се вманячасва, но днес в Англия отново имат близо 7000 случая за един ден!
56
3
 
3
 
! Отговори
С маски докрай преди 3 години
Който носи маскатя към гроба го повеждаНо добро не вижда същокойто вируси отглежда
55
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** не могат да бъдат убедени за проблема с вируса по простата причина, са сиИдиоти по рождение.
54
3
 
1
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До а какво съзряхБиБиСи нямат интерес да лъжат за такива неща - те биха били много щастливи ако в Китай всичко е зле - отмъщение на копчето!...А и това беше само мимоходом споменато в новините така че аз им вярвам напълно...Китайците имаха наскоро случаи на заразени, идващи от чужбина в Пекин, но нищо сериозно..Колкото до Тръмп, според мен той направи каквото може, но не можа да успокои духовете в САЩ - има много меко сърце! Трябва по-твърда ръка за тези безобразия, които се вихрят около него
53
3
 
3
 
! Отговори
Диана преди 3 години
Ми никак. Лондонските автобуси са нови и шофьорските кабини са изолирани. Някои от автобусите ни са 16-17 годишни и стъклото на шофьорската кабина не стои вдигнато, а пада. Няма геройство, има факти.
52
7
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Лъжа и измама.