Хора с определени мутации в гените не се заразяват с коронавирус

Реакцията на всеки зависи от разликите в гените, отбелязват учени
6 окт 2020 19:05, Петя Славова
57
Хора с определени мутации в гените не се заразяват с коронавирус
Снимка: БГНЕС

Хората с определени мутации в гените си не могат да се заразят с коронавирус, казаха от Роспотребнадзор, съобщи ТАСС.

"Учените са открили, че полиморфизмите (мутациите) в гена, кодиращ протеина ACE2, който коронавирусът използва за навлизане в клетките на дихателните пътища, може да улесни или затрудни попадането на вируса в клетките", се казва в съобщението, цитирано от БГНЕС.

Ведомството добавя, че реакцията към коронавируса може да зависи и от разликите в гените на левкоцитите HLA (основен комплекс за хистосъвместимост). В допълнение, коронавирусът може да изостри хроничните заболявания, които впоследствие могат да доведат до увреждане.

Още по темата

"Постоянното влошаване на здравето поради коронавирусна инфекция е възможно при тежка съпътстваща патология. Коронавирусът може да се превърне в стимул за обостряне на много хронични заболявания, което може да доведе до инвалидност", отбелязват от ведомството.

Те също така съобщиха, че американско проучване показва, че човек, който е имал сезонна остра респираторна вирусна инфекция (ОРВИ), може да има антитела срещу коронавирус.

“Неотдавнашно проучване на американски учени показа, че след сезонен ТОРС човек може да придобие имунитет срещу инфекция с много коронавируси, включително SARS-CoV-2. Доколко обаче е ефективен такъв имунитет, изследователите все още не могат да кажат”, се казва в съобщението.

В същото време няма научни доказателства, че болните от грип може да са имунизирани срещу коронавирус. Освен това Росподребнадзор отбелязва, че човек, който се е възстановил от коронавирусна инфекция и има антитела към нея, за известно време може да бъде носител на инфекция. Ето защо маските трябва да се носят от всички.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отдавна казах, че този вирос е по-фалшив от програмата Аполо.
27
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бързо да се съобщи на лабораторията в Ухан какви пропуски на направили с този вирус и да се направят корекции да заразяви всички.
26
4
 
7
 
! Отговори
говори на ум преди 3 години
До АмиНосителите на тази специфична геномна комбинация биват заклеймени като заразени с вируса или положително тествани.Най-лошото от всичко е, че Световната здравна организация настоява за различните националности да бъдат използвани различни протоколи на PCR sequence primer тоест търсят се различни носители на тези специфични гени в различните страни. СЗО задължи България да използва PCR тестове, произведени от конкретни лаборатории.Всички държави участват в тази измама. Измамата се осъществява със съдействието на медиите, всяване на страх и паника и колосален натиск за тестове.
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То тия де помагат и намазват от това не са случайни
24
6
 
7
 
! Отговори
Ами преди 3 години
че вървете в ковид отделенията, да помагате бе! И влизате без предпазни облекла. Смешници
23
1
 
2
 
! Отговори
Oppa преди 3 години
Ей умници прочетете какво ви е казал Хемус по-долу,а Индия, Бразилия и може би в близко бъдеще и Африка имат своето значение, но целта са развитите държави и тяхното народонаселение!
22
9
 
8
 
! Отговори
КОРОНА преди 3 години
НЯМА КОРОАНА НЯМА И ЗАРАЗА ОСОБЕННО В БЪЛГАРИЯ А И В ОСТАНИЯ ЛЪЖЛИВ УЖ ДЕМОКРАТИЧЕН СВЯТ.!
21
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ковид 19 като отделна болест няма!Факта , че след близо година епидемия и пандемия се надпреварват да ни убеждават в страшната болест и още далеч не са успели за какво говори?
20
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирос нема.
19
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доло Мотафчйиски доло доло
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ох на баце мутантите! Затова ли протестирате и нищо не ви лови?
17
3
 
3
 
! Отговори
знаем преди 3 години
Преди години Мими Виткова от БСП първа зарази хемофилици с хепатит С и ХИФ.По това време беше и скандала за заразени деца в Либия......
16
5
 
9
 
! Отговори
знаем преди 3 години
До този момент никой учен не е успял да изолира вируса per se и да докаже неговото съществуване. Това е факт. Няма вирусно РНК, а само фрагменти от човешко РНК, което PCR тестовете откриват.Всички PCR тестове търсят специфичен генетичен материал, характерен за хромозома 8 в човешката клетка. Ето защо се инсценира тази ПЛАНдемия и за какво се оказва толкова голям натиск за тестове, повече тестове. Търсят се носители на специфични генни.Какви гени?ХЕМОФИЛИЯ
15
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма антитела. Дори и изградените антитела за Ковид19 са трайни 6 месеца.Има резаразяване.Нищо не са открили.Плямпат да изкарат хонорар.Нищо не са намерили.Налучкват.Двама шведски изследователи са открили у неандерталеца ген,който повишава до три пъти риска от тежко протичане на Ковид-19.Мутацията на гена, който е имал неандерталецът,и който ние сме наследили от него, се носи в Европа от всеки дванайсети.Докато в Африка почти не се среща, обяснява Шифелс.Мутациите на гените до сега не вредяха.
14
4
 
4
 
! Отговори
А дали е така ...... преди 3 години
Научни твърдения от Роспотребнадзор не звучат много убедително .........
13
1
 
12
 
! Отговори
Гено от Грамада преди 3 години
Лекари и учени се уморени вече, вкл. и от производството на лакърдии.
12
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи това *** борисов да е спокоен
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХемусИндия например е с "развито гражданско общество"... Ха-ха-ха. Много си зле с логиката.
10
19
 
7
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
'Вирусът' удря страни,в които има силно гражданско общество!Налага се един нов фашизъм по-света!Докато ония още имат някакви права,Иван и Драган нямат и няма какво да му вземеш,затова и тука само едни кухи статистики!Докато в големите страни ги баламосват,за да станат равни по-джобове и задължения с българите
9
4
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
не знам дали вече споменах,но.."Короната" .."НЕ Е ЗА ВСЕКИ"!!!.."Сека жаба да си знае гьола!"..