Учените, разработили руската ваксина: Ако Тръмп я бе приел, нямаше да е в това положение

Кремъл не е упражнявал натиск над научния процес
Обновена: 7 окт 2020 09:07 | 6 окт 2020 22:00, Нели Христова
261
Учените, разработили руската ваксина: Ако Тръмп я бе приел, нямаше да е в това положение
Снимка: БГНЕС

"Русия бързаше да създаде ваксина срещу коронавируса, за да даде надежда на хората, не заради политически подбуди." Това твърди главният вирусолог на страната Александър Гинцбург  в рядко интервю, което дава, за CNN. Всички други изследвания в институт "Гамалея" са били замразени, а експертите и учените се захванали с едно единствено нещо - да разработят ефективна ваксина.

Обещаващите резултати довели до това препаратът да бъде одобрен още преди да е преминал критичната Фаза III на клинични изпитания, твърди Гинцбург .

"Това даде избор на хората или да се предпазят, или да играят на рулетка с патогена - ще се заразят ли или не? Ще умрат ли или не?", казва вирусологът.

Но учените по цял свят не са убедени в това. Според тях руските учени са прибързали с ваксината заради политически натиск от страна на Кремъл, който иска да представи Русия като глобална научна сила. Самият Владимир Путин обяви, че ваксината е била одобрена. А името й - Спутник V, намеква за времената на Космическата надпревара, когато СССР първи изстрелва спътник в космоса.

Но Гинцбург  твърди пред CNN, че Кремъл не е давал никакви инструкции на "Гамалея".

"Нямаме директна връзка с Кремъл. Не ни дават нареждания. Единствената връзка с Кремъл, която имаме, е портретът на Владимир Владимирович Путин в кабинета ми", категоричен е директорът на института. Портретът на младия Путин, който виси от стената на кабинета му, Гинцбург  получава като подарък за рождения си ден от свои приятели преди 14 години.

"Задачата ни е да изолираме патогена и да го победим и това е нещото, което правим точно сега, защото, както всички много добре знаем, вирусът може да бъде победен само с ваксина", допълва вирусологът.

Базираният в Москва институт "Гамалея" е една от най-старите и най-добре развитите лаборатории за изследване на ваксини в Русия. Но в бързането да създаде Спутник V той заобиколи нормалните научни практики. С ваксината бе снабдена руската армия, самият Гинцбург и екипът му също се инжектираха с експерименталната ваксина.

"Ваксинирахме себе си и персонала. На първо място бе персоналът, който участва в разработването на този ваксинен продукт. Нямам толкова много служители, така че ценя много всеки един от тях", казва Гинцбург. "Ако заразата достигне до членовете на екипа ще бъде тежък удар не само за мен лично, но и за работния ни процес. Не можех да позволя това да се случи -  да загубим някой от служителите ни в резултат на заразяване с COVID-19."

Русия е четвъртата държава в света с най-много заразени след САЩ, Индия и Бразилия. Намира се на 12-то място по смъртност.

Резултатите от първите тестове на Спутник V бяха публикувани в "Лансет" миналия месец. От тях стана ясно, че едва 76 души са взели участие в клиничните изследвания. Според експертите този брой е прекалено малък, за да се определи дали ваксината има ефект и е безопасна. Но от "Лансет" съобщиха, че прегледаните клинични данни са предимно положителни, като се съобщават само леки нежелани ефекти, а препаратът е предизвикал имунен отговор у доброволците.

Бързото одобрение на ваксината, преди да започне Фаза III, доведе до неодобрение и критики от страна на друтиге държави. Но Гинцбург, който описва пандемията като "война" и "извънредна ситуация", е категоричен, че няма никакви притеснения.

"Може би трябва да попитаме роднините на починалите дали биха предпочели да ваксинират близките си с ваксина, която демонстрира блестящи ранни резултати и няма странични ефекти, или да изчакаме до края на изпитванията, за да бъдат потвърдени тези резултати. Вярвам, че отговорът на този въпрос е очевиден ", заявява той. След месеци заявки екип на CNN е допуснат за ексклузивна обиколка в реалните лаборатории, където е разработена ваксината.

Изследователи, носещи ръкавици и бели престилки, работят върху Спутник V в сгради, които са били използвани за научни изследвания от съветската епоха. Ръководителят на лабораторията Владимир Гущин казва, че екипът е използвал своя опит, в допълнение към знанията и техниките, усъвършенствани при разработването на ваксини за други заболявания, за да може да има предимство пред международните фармацевтични компании, които също искат да създадат ваксина за COVID-19

Според него фокусът върху избиването на коронавирус е жизненоважен.

"Каква е тайната ни? Мисля, че тайната е в това вашият екип наистина  да е концентриран върху този процес. В много фармацевтични фирми имате различни проекти, в които участвате. Но тук (ние) се концентрираме върху тази специална задача, а хората са готови да останат да работят цяла нощ", обяснява Гущин.

Руският държавен фонд за богатство (RDIF), който финансира производството на ваксини, обяви сделки за доставка на стотици милиони дози Спутник V за страни по света. А след като президентът на САЩ Доналд Тръмп даде положинелна проба за COVID-19, Гущин твърди, че САЩ трябва да преосмислят отказа си да участват в процеса за разработване на ваксина заедно с останалите държави.

"Сега би било подходящо време за САЩ сериозно да обмислят използването на руската ваксина, за да се защитят от коронавируса", казва той. "Тръмп нямаше да бъде в това положение, ако беше ваксиниран със Спутник V."

От Кремъл твърдят, че самият Путин може скоро да бъде ваксиниран преди евентуално пътуване до Южна Корея. Той ще стане поредният високопоставен руснак, който ще приеме Спутник-V, включително министърът на отбраната, кметът на Москва и, според Путин, една от собствените му дъщери.

Но създателят на ваксината изглежда не е впечатлен.

"Не усещам никакъв натиск - казва Гинцбург, - просто чувствам известна отговорност за ваксинния продукт и ще я чувствам през целия си живот."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С коя ваксина се гордее Русия,с новичока ли?
203
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хахахах Тръмп да се ваксинира със Спутник, обичам вицовете за Тръмп
202
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пече се тя една! Едно е сигурно руската ваксина е безопасна, поне в краткросрочен аспект. При нарочно заразяване на полит. Затворници в Сирия е дала 82% защита. 4 от 5 ваксинирани са устоели на вируса. Това го пишат арабите дето войната против Асад. Не случайно С.Арабия и ОАЕ първи се наредиха на опашката.По принцип когато се създава нов вирус /био оръжие/ първо се прави антидод. Интересен е и факта че вируса най-силно влиае на потомците на келтите . Т.н. генетическо оръжие явно работи.
201
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЧРД, тов Путин!С най-добри пожелания от България.
200
3
 
3
 
! Отговори
Обективен преди 3 години
Един от докторите,лекували Тръмп,е казал,че човека е имал диария , но са го объркали с коронавирус,защото е имал силни напъни.
199
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Портретът на младия Путин, който виси от стената на кабинета му, Александър Гинцбург получава като подарък за рождения си ден от свои приятели преди 14 години. По някаква случайност или неслучайност днес 07.10.2020 г. Владимир Путин има рожден ден. Държавният институт, който главният вирусолог ръководи, на руски език се изписва като институт "имени Гамалея", а на български език се превежда - институт "Николай Гамалеи". Значението на първата в света ваксина е космическо и името й е "Спутник В"
198
9
 
6
 
! Отговори
Важно съобщение преди 3 години
Търсим фанатични русофили за изпитване на новата руска ваксина !
197
9
 
7
 
! Отговори
dmx преди 3 години
Щом има портрет на Путин, да му пикам на ваксината
196
2
 
1
 
! Отговори
ванко преди 3 години
До димсъкратили са ти нарицателното име е *** - ступед на англииски
195
6
 
5
 
! Отговори
димитър преди 3 години
тръмп е *** като всеки немедик от герб и нфсб - такива *** са нсепоправими а и авторитета на американската ваксина и национализма оказва голямо влияние на неформатираня му мозък - стига сте се хабили това е трябва и такива хора да има - после да ги е......
194
6
 
6
 
! Отговори
куку преди 3 години
Защо като е толкова ефекасна Руската ваксина Путин още се крие в бункера и,допуска посетители преминали през карантина
193
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 241"Ако тръгне целият свят да се ваксинира, коя бихте избрали? Китайска, Американска, Европейска или Турска?"Европейска или Американска.
192
8
 
5
 
! Отговори
Некъф преди 3 години
Че кво пък му има на Тръмп?!Стига сте се опитвали да ни внушавате страх. Не ви се получава!!!
191
9
 
1
 
! Отговори
AltaraCredit преди 3 години
Поради финансови ограничения, породени от пандемията от коронавирус, Altara Loans LTD предоставя финансови облекчения в размер от 10 000 до 500 000 евро при намален лихвен процент от само 2% годишно, за максимална продължителност от 15 години. Лесното изплащане и изплащане на нашия кредит ще направи нашите услуги перфектни точно за вас. Моля, свържете се с нас по имейл на altaracredit***gmail ИЛИ можете да се обадите, да изпратите SMS или WhatsApp +1 (762) 208 5610. Надяваме се да се чуем скоро.
190
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дали някой от вас е купувал Имунофан?
189
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смейте се колкото си щете, но възможно и да са произвели добра ваксина. Ако тръгне целият свят да се ваксинира, коя бихте избрали? Китайска, Американска, Европейска или Турска? И дали ще сте сигурни каква точно ви слагат. Защото много лекарства уж са български се оказват китайски. Тази ваксина ще бъде по-голямо икономическо оръжие от самата кроната. Смейте се ...
188
9
 
11
 
! Отговори
Вет .лекар преди 3 години
Познавам руската ваксина срещу трихофития по говедата , която е полужива и беше рекламирана , като най-ефикасната за тази цел!ПЪЛНА ГЛУПОСТ И АБСОЛЮТНА ЛЪЖА!Ваксинирах си стадото и ...4-телета им опада козината и останаха голи , като гущери!ОТ ТОГАВА , НЕ ПОЛЗВАМ ИЗОБЩО РУСКИ ПРОДУКТИ И ЛЕКАРСТВА!ОПАСНИ СА И АБСОЛЮТНО РИСКОВИ!
187
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 235"Не съм привърженик на руската политика, но ваксините им са едни от най-добрите в света"Точно от руските ваксини че* за зеле не става.Въпреки уж стандартизираната ваксинация срещу туберколоза имат редовно нови огнища.
186
5
 
11
 
! Отговори
Джо преди 3 години
Ваксината супер, *** жужака вече 7ми месец клечи в бункер, докато крепостните *** вън. Само от май до септември са повече от 90 000, нищо че стъкмистиката им пее друго.
185
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руска ваксина...пълна глупост.Те и самите руснаци не я щат.