Да защитим ли възрастните от COVID-19 и да оставим младите да се заразяват?

Ще има ли ефект подобен подход?
8 окт 2020 22:05, Нели Христова
55
Да защитим ли възрастните от COVID-19 и да оставим младите да се заразяват?
Снимка: БГНЕС

Дори и на пръв поглед идеята изглежда безразсъдна - коронавирусът е най-опасен за възрастните и болни хора, така че защо да не защитим само тях и да оставим останалото общество да се върне съм нормалния начин на живот? Това ще даде тласък на икономиката, ще освободи младите и ще спаси от умствената и финансова тежест на ограниченията за защита от COVID-19. С течение на времето, докато вирусът се разпространява сред хората свободно, те ще придобият стаден имунитет, който в крайна сметка ще ни помогне да го надвием.

Стратегията, предложена в декларацията на Грейт Барингтън - писмо, подписано от международна група учени - е последният залп в продължаващата битка на идеи за това как да се справим с пандемията. Декларацията призовава правителствата по света да се откажат от стратегии, които ограничават вируса, докато успеем да намерим метод, с който да го елиминираме - чрез работещи програми за тестване и проследяване, нови лечения, ваксини и други и да ги заменят с коренно различен подход.

Декларацията е изготвена в Американския институт за икономически изследвания, дясна организация в Грейт Барингтън, Масачузетс, която насърчава индивидуалните права, малките правителства и отворените пазари. Нейни автори са Сунетра Гупта, професор по теоретична епидемиология в Оксфорд, Джей Батачаря, професор по медицина в Станфорд, и Мартин Кулдорф, професор по медицина в Харвард. Тя също така е подкрепена и от хиляди подписи от цели свят. Не всички от тях са сериозни, но въпреки това, декларацията е прегледана от множество висши органи. В понеделник американският министър на здравеопазването и хуманитарните услуги Алекс Азар написа в Twitter, че авторите са предоставили "подсилване на стратегията на администрацията на Тръмп за агресивна защита на уязвимите, докато училищата и бизнесите са напълно отворени."

Според учените, подписали декларацията, методът на "фокусирана защита" е най-състрадателният начин да се минимизират смъртните случаи и социалните щети, докато не достигнем стадния имунитет. Научната общност обаче е на друго мнение - че това е прекалено крайно решение.

"Предложената от тях стратегия е извън основната научна насока", казва Джеймс Нейсмит, професор по структурна биология в Оксфордския университет. По думите му е лесно да се опише това, което се надяваме да се случи, но реалността ще е друга. А според Майкъл Хед, изследовател от университета в Саутхемптън, декларацията се основава на фалшивото предположение, че правителствата и научната общност искат масови блокировки до създаването на ваксина.

"Сега, когато имаме повече знания за това как най-добре да се справим с нови огнища, повечето национални и субнационални интервенции ще са много по-леки от пълните блокади през пролетта", уверява той. Хед е сред много учени, които са скептични, че най-уязвимите в обществото могат да бъдат адекватно идентифицирани и защитени.

"Това е много лоша идея", казва той. "Видяхме, че дори и при интензивна карантина на определени места, имаше огромен излишен брой жертви, като основнат част бяха възрастните хора. Само във Великобритания около една четвърт от населението ще бъде класифицирано като уязвимо към COVID-19."

Джонатан Рид, биостатик от университета в Ланкастър и член на подгрупата за моделиране на Sage, също е загрижен:  "Защитата на уязвимите бе част от политиката на Обединеното кралство от началото на карантината. Но въпреки това смъртта на възрастни хора и други с висок риск в домовете за грижи, показа, че налагането на политика, която изцяло разчита на сегрегация на обществото, няма да има ефект", на мнение е той.

Концепцията за стадния имунитет е следната - когато достатъчно хора са имунизирани срещу вирус, той вече не се разпространява. В началото на пандемията, преди масовите блокади, пациент с COVID-19 можше да разпространи вируса на около трима души. Ако двама от трима или 66% са имунизирани, огнището скоро би изчезнало. Това, което затруднява много учени обаче е, че никой не знае до каква степен са защитени хората след заразяване с коронавируса и колко дълго продължава тази защита, както и каква част от обществото трябва да има имунитет, за да потуши пандемията.

"Знаем, че имунитетът срещу коронавируса отслабва с времето и е възможна реинфекция, така че трайната защита на уязвимите индивиди чрез установяване на стаден имунитет, е много малко вероятно да бъде постигната при липса на ваксина", каза Рупърт Бийл, ръководител на групата във Франсис Крик Институт в Лондон. Той нарече декларацията "пожелателно мислене", защото е невъзможно да се идентифицира напълно кой е уязвим и пълна защита не е възможна.

Степента на заразяване във Великобритания разкрива, че с нарастването на новите случаи в една възрастова група те се преливат в по-възрастните групи, а оттам броят на хората в болница и в крайна сметка смъртните случаи също се увеличават.

Уилям Ханаж, професор по епидемиология в Харвард, оприличава стратегията със опит за защитата на антики при пожар в къща, ако всички те бъдат събрани в една стая, някой стои на стража пред вратата с пожарогасител, но едновременно с това и раздухва пламъците.

"Ако пламъкът извън стаята е адекватно контролиран, тогава може би всички огнища щяха да изгаснат", обяснява той. "Но този подход иска активно да насърчаваме огъня. Рискът е, че хвърчат прекалено много искри и всичко, което ви остава, е пепел."

Учените са притеснени и от въздействието на вируса върху младите и здравите. Въпреки че рискът от смърт е нисък при хора под 40 години, инфекцията все още може да ги изложи на дългосрочни усложнения, с които здравеопазването да трябва да се справя с десетилетия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като изляза на улицата имам чувството, че ме дебне нещо. Това нормално ли е?
43
0
 
2
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Вие не схванахте ли, че никакви мерки нямат да спрат този вирус, нито който и да е вирус ?!
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Знаем, че имунитетът срещу коронавируса отслабва с времето и е възможна реинфекция, така че трайната защита на уязвимите индивиди чрез установяване на стаден имунитет, е много малко вероятно да бъде постигната при липса на ваксина", каза Рупърт БийлБъстун, за какво ти е тогава ваксина. Пълен некадърник, и сега има голям брой хора които имат кръстосан имувитет и не боледуват, така че груповия не е толкова далеч. Освен това последните изследвания говорет за продължаващ с години имунитет
41
0
 
4
 
! Отговори
м,да преди 3 години
Продължавайте да дразните учениците и пенсионерите! После що имало протести! Който го е страх да си се пази! Къв е тоя домашен арест на жизнени възрастни хора?
40
3
 
2
 
! Отговори
бива ама преди 3 години
Пълни глупости инспирирани от невежи и алчни хора. Навремето така мислеха за хепатита , а и сега някои не му обръщат внимание. Преболедувал от хепатит остава с трайни до живот поражения на черния дроб и му се съкращава живота с 20г. Продължавайте ... със стадното мислене и с такова животно в село няма.
39
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не.
38
4
 
0
 
! Отговори
Най-сетне преди 3 години
нещо разумно и изпълнимо.
37
2
 
1
 
! Отговори
Stoner преди 3 години
До ВладоТи си ненормален... Говориш за хипотези и нищо доказано. Продължавай да поддържаш една преекспонирана ситуация, която е в пъти по-безобидна от тези в последните години и си предай доброволно правата и свободите, но не давай акъл кой как да живее живота. Един е и всеки си е отговорен за своя си
36
2
 
2
 
! Отговори
до35 преди 3 години
Интересно дали ще мислиш така като/ако станеш на 70? Много лесно е да се рапореждаш с ЧУЖД живот.
35
1
 
3
 
! Отговори
до40 преди 3 години
А ти вярваш ли че всички хора имат достъп до лечени/я като Тръмп? 99.99999% ще си *** необезпокоявано вкъщи. Или в Арена Армеец - там има легла, но няма достатъчно лекари а за подходящо лечение да не говорим...
34
3
 
3
 
! Отговори
Само не разбрах преди 3 години
как Тръмп се оправи от ковида за 3 дни, пък за цялото човечество бил много страшен и дай-да затваряме този онзи, това или онова. Този факт налива вода във воденицата на прочитателите на конспиративните теории определено.
33
5
 
3
 
! Отговори
Владо преди 3 години
До до 20 от славянинДокато си опастност за другите НЕ може да си живееш нормално и НЯМА да го правиш! Затова убийците ги хвърлят в затвора. Дали ще си убил някого с оръжие или индиректно ще си го заразил, няма никаква разлика. И в двата случая човек умира. Как не разбрахте, че не може всеки да си ходи, както преди и да ръси зараза, която може да убие друг или да му причини дълготрайни увреждания?
32
1
 
1
 
! Отговори
nimportequi преди 3 години
Готово г-н Барингтън. Осигурете остров където да пратим възрастните и другите ще го икараме няма проблем.
31
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде пак старата дъвка!Няма страшен вирус. Има пореден вирус, който повечето са го или ще го изкарат.Както и икономическа общност, наложила ограниченията месеци наред, защото така й изнася - да погълне малкия и среден бизнес.Пък вие си пишете пак под диктовка каквото там са ви поръчали.
30
12
 
17
 
! Отговори
До 35 преди 3 години
Президентът също има принос. Някой да го е виждал с маска? През март твърдеше, че такъв вирус няма и е измислица на ББ.
29
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Икономиката ще цъфне и върже, ако всички над 70 години бъдат заразени и...каквото сабя (имунитет) покаже. Така ще бъдат решени проблемите с недостигащите пари за здравеопазване, няма да се отделят големи суми за пенсии, няма да има този наплив в транспорта, пазари и магазини от баби и дядовци...
28
18
 
19
 
! Отговори
българин преди 3 години
Ще стигнат до съветите на Мангъров. Рано или късно.Съдът в Испания вече отхвърли идеята на правителството за пълна блокада на Мадрид!
27
19
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За всички над 67 пенсионери ефтаназия! Така ще бъдат спасени от Короната.
26
5
 
19
 
! Отговори
Док преди 3 години
Нашия велик вожд-тиква отдавна е решил тоя въпрос. У нас сухите съчки одааааавна вече са изгорели. И всъщност целта е много проста: човек работи, работи, цял живот и ахааааа да си пусне документите за пенсия и.....при Свети Петър.
25
6
 
22
 
! Отговори
Браво! преди 3 години
Вече минахме кота 500 и вървим уверено към кота 1000 заразени за денонощието...