Защо някои хора доброволно се заразяват с коронавирус?

Методът е спорен, но често използван при различни епидемии
Обновена: 13 окт 2020 21:04 | 13 окт 2020 21:03, Нели Христова
30
Защо някои хора доброволно се заразяват с коронавирус?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

През последните месеци повечето хора се опитват да се предпазят от коронавируса. Но броят на онези, които са готови доброволно да се заразят с COVID-19 се увеличава.

Десетки хиляди се взели участие в кампанията 1 Day Sooner. Те доброволно ще вземат експериментална ваксина, а след това ще се заразят с вируса в контролирана среда.

Сред тях е и Естефания Идалго. Тя е 32-годишна, студентка по фотография в Бристол, Англия, която работи на бензиностанция, за да си плаща сметките.

"Давам нощни смени там и може да е много самотно", разказва Идалго пред CNN. По време на една от тези дълги смени тя попада на предизвикателната кампания и изслушва доброволците, които във видеа са разкрили мотивите си да се включат в нея.

"Бях разтърсена. Никой не трябва да бъде изоставен. Възрастни хора, бедни хора, цветнокожи. Всеки просто заслужава да бъде здрав", казва тя.

За нея да се включи в кампанията е шанс да поеме контрол над ситуацията, да се чувства по-малко безпомощна. "Избрах да не се страхувам", категорична е Естефания.

Подобни практики, макар и понякога противоречиви, не са нищо ново

Те са били използвани за откриване на ваксина за холерата, коремния тиф, маларията и дори за обикновената настинка. Но за разлика от тези заболявания, все още нямаме напълно ефективно лечение за COVID-19, ако експерименталната ваксина се провали.

Експертите казват, че доброволците, участващи в тези кампании, обикновено получават компенсация за своето време и участие, но организаторите трябва да внимават да не дават сума, която би могла да бъде прекалено примамлива.

Критиците на метода също твърдят, че подобни тестове имат ограничена употреба, тъй като младите, здрави хора, които участват, не представляват по-широката популация.

От миналия месец обаче правителството на Обединеното кралство заяви, че води активни разговори, за да си сътрудничи в подобен процес, който ще бъде първият в света за откриването на ваксина срещу коронавирус. Вече няколко големи разработчици на ваксини - сред които AstraZeneca, Sanofi и BioNTech - заявиха, че нямат интерес да участват. Единадесет кандидати, разработващи ваксина, вече са преминали във Фаза 3 на клинични изпитания - в нея десетки хиляди хора получават пробна ваксина, след това продължават с ежедневието си и се връщат за изследвания, за да видят учените, дали доброволците имат имунитет срещу COVID-19.

"Не е задължително първите ваксини, които ще бъдат създадени, да са най-добрите ваксини", казва Питър Смит от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина. Според него обаче, методът, в който здрави хора се заразяват с коронавирус, може да помогне много на процеса. Преговорите са толкова напреднали, че британският орган за здравни изследвания (HRA), който трябва да одобри всеки тест, включващ хора, има панел в режим на готовност, който да оцени медицинската етика зад всички потенциални предложения.

"Има много малко изследвания, които носят нулев риск, казва Теренс Стивънсън, който оглавява HRA. - Всеки ден в тази страна, а и във всяка друга страна, здравните специалисти доброволно се излагат на риск, за да се грижат за други хора. Не намирам за изненадващо, че има и хора, които са готови да се заразят с коронавируса, в името на здравето на по-широкото общество", допълва той.

Аластър Фрейзър-Уркхарт е само на 18 години. Той е категоричен, че решението му да стане доброволец не е било нещо забележително.

"Рискът за мен е малък. Но като поемам този малък риск върху себе си, потенциално мога да защитя хиляди други хора от необходимостта да бъдат заразени, без да са съгласни с това", обяснява той.

Фрейзър-Уркхарт е толкова привлечен от идеята още през юни, че се присъедини към 1 Day Sooner и сега ръководи кампания заедно с британското правителство за улесняване на първия процес по доброволно заразяване с коронавирус. Той отложи следването си в университет за една година, за да работи по проекта. А ако всичко върви по план и Фрейзър успешно премине скрининг, той се надява да получи ваксината и да остане сам в една стая в продължение на дълго време.

При нормални проучвания от Фаза 3 винаги има плацебо група - хора, които не получават ваксина, а друг препарат. Това цели да имат изходно ниво за инфекция. Но има голяма разлика между разпространението на инфекция в ежедневието и умишленото излагане на заразата, макар и в медицинска обстановка. Налични са и известни разногласия относно това дали изпитването за коронавирус ще се нуждае от плацебо група. Стивънсън е на мнение, че няма нужда, но Смит не е толкова сигурен.

"Проблемът - каза Смит - по същество е, че ако дадете на група доброволци ваксина и след това се опитате да ги заразите, но някои от тях не развият заболяването, то това ще се дължи или на ваксината или защото нещо не е наред с начинът, по който ги излагате на вируса? Не можете да отговорите окончателно на този въпрос, освен ако нямате контролна група."

Не е изненада, че ентусиазираното участие на Фрейзър-Уркхарт в доброволното заразяване с COVID-19, не прави баща му много щастлив.

"Очевидно е, че това не е от нещата  на върха в списъка, които бихте искали от сина си“, казва Андрю Фрейзър-Уркхарт, на 52 г. "Първото нещо, което си помислих, е, поне сега вече знам какво прави в стаята си през последните три седмици пред компютъра си", казва той през смях. След дълъг разговор и въпреки "буцата в гърлото си", бащата осъзнава, че няма как да спре Аластър. Но въпреки всичко Андрю се гордее със сина си.

Рискът, разбира се, е малък, но не е нулев. По-малко от 1% от смъртните случаи от COVID-19 в САЩ са сред хората на 34 години или по-млади. Но дългосрочните последици за здравето от заразяването с вируса все още са много неясни.

За Аластър това е още една причина да се подложи на експеримента - за да се ускори прекратяването на пандемията и да се помогне на повече хора от широката общественост да избегнат тези дългосрочни последици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има ли възможност и в България някъде да се заразим доброволно?
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно време комунистите не ни даваха да се заразяваме със Коронавирус и ни караха да ядем банани за Нова година.
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами хората имат връзки в ковид отделенията, другаде няма да намериш тоя "невидим враг".
1
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде се заразяват тия хора, споделете моля. Този вирус е много дефицитен, от 8 месеца го търся, намиране няма. Все в ковид отделения ме пращат, там не пускат.