Русия одобри още една ваксина срещу коронавируса

Лекарството на Vector е регистрирано преди завършването на фаза 3
14 окт 2020 20:21, Нели Христова
126
Русия одобри още една ваксина срещу коронавируса
Снимка: БГНЕС

Руските здравни власти одобриха за обществено ползване ваксина за Covid-19, създадена от бивша лаборатория за изследване на биологични оръжия, като за втори път Кремъл заобикаля приетия научен протокол  в опит да се противопостави на пандемията, съобщава Bloomberg.

Регистрираната ваксина е разработена от Държавния център по вирусология и биотехнологии Vector в Сибир, заяви президентът Владимир Путин по време на телевизионно изявление и в сряда.

„Трябва да увеличим производството на първата, а сега и на втората ни ваксина, като приоритет за нас е дистрибуцуята на вътрешния пазар“, каза Путин, добавяйки, че Русия ще започне работа в сътрудничество с чуждестранни партньори за повишаване на продукцията.

Лекарството на Vector е регистрирано преди завършването на фаза 3, два месеца след като Путин одобри Sputnik V, за която Кремъл смята, че е първата в света ваксина срещу коронавирус. Въпреки това вицепремиерът Татяна Голикова сподели, че ваксината е безопасна за хората и първите 60 000 дози ще бъдат произведени скоро. Голикова е заявила на Путин, че вече се е подложила на ваксината и не е претърпяла никакви странични ефекти.

Новината дойде на фона на стремежа на Путин да поема водеща роля в борбата с глобалната пандемия, която засегна особено силно Русия. Разработчикът на Sputnik V заяви, че повече от 50 държави са изразили интерес към ваксината и поръчките възлизат на 1,2 милиарда дози.  Sputnik V беше регистрирана от руските регулатори през август.

Рекорден брой заболели

Втората вълна на случаите с коронавирус, която е обхванала Русия и заплашва да затрупа леговата база на болниците, подчертава необходимостта от вътрешната дистрибуция на ваксината. Русия е изправена пред рекордни дневни нива на заразяване, като същевременно Кремъл прави всичко по силите си да избегне повторно въвеждане на националната блокировка, която през пролетта нанесе огромни щети върху икономиката на страната. Броят на активните случаи в руската държава достигна повече от 1,3 милиона - четвъртата страна по "черната статистика" в световен мащаб след САЩ, Индия и Бразилия,като през последния ден добави рекордните 14 231 нови случая.

Подобно на Sputnik V, ваксината EpiVacCorona на Vector е тествана само върху ограничен брой хора, преди да получи временна регистрация. По време на фаза 1и 2 бяха взели участие 100 доброволци, като всички от тях се чувстват добре, коментира миналата седмица генералният директор на Vector Ринат Максютов.

Към днешна дата няма публикувани данни за тези опити в утвърдено медицинско списание . Руските здравни власти коментират, че „условната“ регистрация е подобна на ускорените програми на Запад и Китай, като тя ще им позволи да увеличат производствотона ваксината, докато тестовете продължават.

Учените и фармацевтичните компании обаче са на мнение, че са необходими повече тестове, за да се докаже безопасността и ефективността, преди такива ваксини да бъдат цялостно сертифицирани за обществено лечение.

САЩ също се опитват да ускорят разработването на ваксини, след като президентът Доналд Тръмп разреши Operation Warp Speed  ​​през април, чрез която да бъдат стимулирани компании с помощта на федерално
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това че този и онзи са се подложили на някаква си ваксина не доказва нейната безопасност. Тук трябва пълна документация за да може да се ползва от цивилизованият свят.
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Престъпленията на Европейския съюз срещу гражданите му, чрез незакупуване на руски ваксини, трябва да бъдат наказани.Пазарната икономика не се харесва на Европейския съюз.
12
0
 
3
 
! Отговори
САЩ преди 3 години
Включиха на хиперпространствена скорост. Тръмп гледа много Стартрек.Вектор е ориентирана към хората над 65 и може да се използва при лечение и превензия на ОРВИ.
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А за българска валсина пари няма но има пари за спортни зали.Държава която плюе на науката и интелигенцията за да спонсорира хора разчитащи на физическа сила е загубена.
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руснаците имат преднина в разработването на тая ваксина повече от 15 години.
9
5
 
6
 
! Отговори
Covid-19 преди 3 години
На Pfizer ваксината се тества от 42 000 души...руската от 330 затворници.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"САЩ също се опитват да ускорят разработването на ваксини, след като президентът Доналд Тръмп разреши Operation Warp Speed ​​през април, чрез която да бъдат стимулирани компании с помощта на федерално".................Ами явно не им достига научна мисъл и капацитет.Ама нищо де,те китайците и за тях ще произведат ваксина!
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
14300 новозаразени руснаци сегодня.Нещо май не помагат руските ваксини.
6
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 6"Руснаците са едни от най-силните в света в областта на ваксините."Затова ли всяка година имат десетки хиляди случаи на туберколоза въпреки задължителната ваксинация в страната?
5
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 3"Русия разработва ваксини срещу подобен вирус от поне 20 години насам - още от времето на МЕРС и САРС в Азия, така че напълно им вярвам че може да са произвели подобна ваксина..."Ако беше така щяха отдавна да са минали фаза 3.
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руснаците са едни от най-силните в света в областта на ваксините. Предполагам, че знаят какво правят. А че има кампания срещу тях е повече от очевидно. Тук вероятно се намесват и финансови интереси. Много западни компании имаха намерения за огромни печалби от продажба на ваксини по 50-60 долара, докато руснаците казаха, че тяхната ще струва 5 долара за доза - това е болезнено за западните фармацефтични компании.
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 4излезли са инфорамции в руските форуми.Иначе, с една регистрирана ваксина са само 13 хиляди. С две - 26 хиляди.
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Евросъюза (и ние включително) сме сключили договор за купуване на бъдещата ваксина на "Джонсън и Джонсън", която в момента се експериментира в страни от третия свят и Украйна. Обаче вчера излезе информация, че са спрели работата по ваксината, защото пациенти са се разболели от "неустановено" заболяване.
1
2
 
5
 
! Отговори
Евроатлантик преди 3 години
Санкции за Русия !