МВФ: Очаква се световната икономика да се свие с 4,4% тази година

Глобалният публичен дълг ще се доближи до 100% от БВП
15 окт 2020 20:41, Анисия Иванова
14
МВФ: Очаква се световната икономика да се свие с 4,4% тази година
Снимка: Pixabay

Разходите на правителствата по света за борба с коронавируса и световната икономическа криза ще отведат публичния дълг до рекордно ниво, заявиха от Международният валутен фонд, но добавиха, че ще са необходими повече усилия, за да се осигури пълно възстановяване, предава The Wall Street Journal.

Правителствата са ангажирали 11,7 трилиона долара или 12% от световната икономика, считано до 11 септември, заявиха от МВФ в своя полугодишен доклад Fiscal Monitor. Това ще накара бюджетните дефицити да достигнат средно 9% от брутния вътрешен продукт тази година, като кумулативният публичен дълг ще се доближи до 100% от световния БВП.

„Фискалните действия, предприети от властите по света, са наистина безпрецедентни и решителни и изключително важни за избягване на финансов и икономически колапс“, каза в интервю Витор Гаспър, директор на департамента по данъчни въпроси на МВФ.

Мерките включват преки разходи, намаляване на данъци, заеми и гаранции и директни вливания на капитал. Централните банки, в допълнение към намаляването на лихвените проценти, също така предоставиха стимули от 7,5 трилиона долара чрез покупки на държавни и корпоративни ценни книжа.

МВФ очаква съотношението на глобалния дълг да се стабилизира през следващата година около 100% от БВП, благодарение на продължаващите ниски темпове и глобалния икономически скок, докато пандемията отшуми. Очаква се нивата на дълга да нараснат в САЩ и Китай.

"Приоритет в краткосрочен план е да се избегне преждевременното оттегляне на фискалната подкрепа. Подкрепата трябва да продължи поне до 2021 г., за да се поддържа възстановяването и да се ограничат дългосрочните вреди".

Големите фискални разходи по време на пандемията са увеличили съотношението на публичния дълг към БВП в САЩ с повече от 20 процентни пункта до малко над 130%. И все пак САЩ имат място за по-нататъшни фискални разходи в подкрепа на възстановяването, смята Гаспър.

Очаква се световната икономика да се свие с 4,4% тази година, показа прогнозата на МВФ във вторник, която беше коригирана спрямо очакванията за спад от 5,2% през юни. Но все пак сега се очаква най-силното понижение на глобалния БВП след Голямата депресия. Световната икономика ще нарасне с 5,2% през 2021 г. в сравнение с по-ранната прогноза от 5,4%.

В доклада от сряда икономистите от МВФ предупредиха, че съществената подкрепа за предоставяне на краткосрочна помощ има дългосрочни последици. Например субсидиите за заплати помагат да се запазят връзките на работодателите със служителите, но това може да забави движението на служителите от компании с влошено състояние към такива с добри показатели.

Целият анализ четете в Bloomberg TV Bulgaria


14
Още от ЕС
ЕК: Не във ваксините е спасението от пандемията, а във ваксинирането
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
milioner преди 2 седмици
shte se sviimi i nie ; po svito po 250e. na mesec
10
0
 
0
 
! Отговори
zagubeniak ili karuk преди 2 седмици
kuponi kuponi i pak kuponi za hliab gorivo i t.n.
9
0
 
0
 
! Отговори
cudak-ut преди 2 седмици
ami dnes da pitam iza ucenicki li( kuponi)
8
0
 
0
 
! Отговори
milioner преди 2 седмици
kuponi
7
2
 
3
 
! Отговори
Брейн Уош преди 2 седмици
Всичко е фейк нюз .... 30% безработица и 30 % спад на БВП Ню Йорк е мъртъв следват Лондон и Париж какво остава за Тиквустан и Шоплук Сити
6
2
 
7
 
! Отговори
Не извратен тип преди 2 седмици
Икономиката на света реално ще се свие със 30,35 процента,вързването на бюджетите за 2021г се дължи на минимални външни дългове към МВФ,това е игра с публиката да няма паника,реално след ваксинацията -кастрацията на младите хора,тези заеми няма да има как да се върнат във времето защото няма да има човешка популация,тоест след ваксинацията предстои война и ретарт,коткат ви със бюджети ,заемчета докато ви стерилизират вас и децата ви
5
0
 
2
 
! Отговори
Землянин преди 2 седмици
Виновни са комунистите от СКП, марсианците се изчистиха от техните комунисти от МКП, и сега зимат заплати по 4 хил евро, но светът още не се е изчистил от комунистите от СКП, за това заплатите са ниски.
4
0
 
3
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 2 седмици
Хохоо, 4,4% еми мойта надница нема го усети бееййй


95556
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Само баба ми можеби неразбра, че за пореден път в човешката история, банкерският елит, който контролира световните и националните банки го набута форс мажор на небанкерите!
Ами, хванете се за рамката и захапете възглавницата...
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Със задоволство го казват явно всички трябва да станат като третия свят.
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Гербавите мерки ще са комбинация от три пръста с преобладаващ среден за населението, което не членува в шайката!
По стара традиция.