Кристалина Георгиева: Очаква ни влошаване на стандарта на живот!

Какви са прогнозите на МВФ за икономиката?
Обновена: 18 окт 2020 18:47 | 18 окт 2020 18:42, Веселина Йорданова
254
Кристалина Георгиева: Очаква ни влошаване на стандарта на живот!
Снимка: БГНЕС

Световната икономика е започнала своето изкачване от дъното, но пътят ще бъде неравен и несигурен. Това каза управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, цитирана от БНТ.

Макар прогнозата да е по-малко песимистична, наблюдаваме безпрецедентен отрицателен растеж - 4,4%.

Според прогнозите на МФВ ще има частично възстановяване - 5,25% растеж догодина, което няма да е достатъчно да ни върне в предкризисните нива от 2019 г. Очаква ни влошаване на стандарта на живот в почти всички държави, категорична е Георгиева.

"Препоръката ни е да се поддържат фирмите и домакинствата, за да избегнем катастрофално свиване на икономиката, разбира се, ние също трябва да пазим квитанциите, да сме много отговорни за това как се използват парите на данъкоплатците. Висока отговорност, отчетност. особено в този период. Днес е по-опасно да направим по-малко, отколкото да направим малко повече от необходимото. Правителството трябва да започнат да оглеждат кого подкрепят, дали не са фирми със структурни проблеми и да ги държим на изкуствено дишане завинаги", обясни Кристалина Георгиева.

По думите на Георгиева, България към момента се справя по-добре от много държави с кризата - както по отношение на заразените, така и по отношение на икономическите мерки.

"България провеждаше отговорна фискална политика, ако научихме нещо от тази криза, то е, че когато в добри времена имаме буфери и макроикономическа стабилност, когато дойдат лоши времена по-добре устояваме на проблемите. България за щастие на българските граждани е в тази категория", коментира още Георгиева.

Специално внимание трябва да се обръща на банковата система, обяви управляващият директор на МВФ.

Очакванията на институцията е промишлеността да се възстанови по-бързо от сектора на услугите. Според нея успехът в бъдещето ще продължи да зависи от това да сме заедно като свят, от международното сътрудничество, мерките за стабилизиране на икономиката да са синхронизирани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
2
 
15
 
! Отговори
ние виждаме преди 3 години
някам какво да казваме, ТО СЕ ВИЖДА:Чекнеджета с пачкиМафияБеззакониеКорупцияПрестъпностБанкови фалитиБезработицаБедностНаркоманияПроституцияЧалгаризацияПросяциБездомнициНай-високо ниво на самоубийства в Европа.Обезлюдяване на цели райониПо едно българско дете на ден бива изнасиленоБез достъп до здравеопазване ако си беден
166
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При социализма България беше сред 30 най-развити икономики в света и българите живееха на средно европейски стандарт.
165
4
 
16
 
! Отговори
ние помним преди 3 години
До КАЖЕТЕ НА ДЕЦАТА СИКажете им че за комунистическата номунклатура имаше:1.отделно здсравеопазване2.отделно снабдяване с хранителни продукти и битови предмети3.отделен валутен режим4.тайни заплати 5.отделни и квартали и жилища с привилегии6. специално образование7.привилегии при приемане във висше учебно заведение.привилегии при излизане в чужбина , привилегии при кариерно развитие , привилегии във всички области на живота и тни тн и тн.ф
164
3
 
7
 
! Отговори
полковник Колев преди 3 години
Единственото решение и спасение за БГ е война с Русия!? Като ни опухат за няма и два часа,чунким, белким,санким,всичко си дойде на мястото!!!
163
1
 
18
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 3 години
Очаква ни влошаване във всички сфери и посоки,защото заграбилите с измама власта не са способни на нищо друго,освен безбожни кражби и разпродажби,криминална престъпност и "чадъри" над нея с невероятна бюрокрация....И без кризи или др.причина пак не бяхте способни на нищо друго!!!
162
0
 
9
 
! Отговори
hdh преди 3 години
не ,,ни,, а ,,ви,, Сталинке
161
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сталинка. Enough said.
160
1
 
17
 
! Отговори
Минка преди 3 години
За какъв стандарт на живот ми говори Георгиева, то такъв живот вече не съществува в България вече четвърт век!? Живуркат си политиците, новоизлюпените капиталисти, които ограбиха народа и държава и живеят си живота за сметка на цял един нещастен и беден народ! И стига с тази криза от Короната че вече ни писна, защото ни е все тая, народът е беден, нещастен и си иска държавата обратно! ИСКАМЕ СИ КАЧЕСТВЕНОТО ОБРАЗОВАНИЕ, БЕЗПЛАТНОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, СПОКОЙСТВИЕТО И УСМИВКИТЕ ПО ЛИЦАТА НИ !!
159
1
 
15
 
! Отговори
KAG2020 преди 3 години
Това комунистическо изчадие мисли че с нейните т.нар. изказвания може би влияе на нещо. Цирка върви с пълна пара и е смешно да се гледа отстрани от хора като мен които са прозрли истината.
158
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе,верно ли е че тая е женена за за асфриканец и затуй ги обича?
157
0
 
18
 
! Отговори
Гробокопач преди 3 години
Изключително глъва женска....;))) Ами, ние не помним, някога стандарта ни на живот да се е пдообрявал, откак се помним е все тъй, ниже;))) Правилното тълкуване на думите на женската е "ще ви крадем още повече от сега, нататък";)))
156
3
 
16
 
! Отговори
СРАМ МЕ Е ОТ БОЙКО Б преди 3 години
О помним времето на Бай ТошоТогава нямаше работещи бедни
155
5
 
14
 
! Отговори
КАЖЕТЕ НА ДЕЦАТА СИ преди 3 години
Преди да ни напъпли КАПИТАЛИЗМЪТ,ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО БЕШЕ БЕЗПЛАТНО!!!
154
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е тая искаше да вкараме африканци да ни оправят генофонда.Да си ги вземе в леглото и да я оправят.Ако не и хареса,да се взема с боко и да се работят
153
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ли е 1500-1800
152
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въпрос: 1500-1800 много ли е?Айде, кажете ....
151
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 172. Няма отърсване от комунистите. Децата и внуците им днес са капиталисти. И пак са на власт.
150
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая ми е по-неприятната даже и от Масларката + Нинова + Кривоустата взети заедно.
149
0
 
8
 
! Отговори
Маркиз дьо Нови Сад преди 3 години
Кристалина на шиш, чеверме и храна за лъвовете в зоопарка. Ако я хвърлим жива ще има и сеир.
148
2
 
1
 
! Отговори
До 163 преди 3 години
По правилното е ******фашистка ******