Кристалина Георгиева: Очаква ни влошаване на стандарта на живот!

Какви са прогнозите на МВФ за икономиката?
Обновена: 18 окт 2020 18:47 | 18 окт 2020 18:42, Веселина Йорданова
254
Кристалина Георгиева: Очаква ни влошаване на стандарта на живот!
Снимка: БГНЕС

Световната икономика е започнала своето изкачване от дъното, но пътят ще бъде неравен и несигурен. Това каза управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, цитирана от БНТ.

Макар прогнозата да е по-малко песимистична, наблюдаваме безпрецедентен отрицателен растеж - 4,4%.

Според прогнозите на МФВ ще има частично възстановяване - 5,25% растеж догодина, което няма да е достатъчно да ни върне в предкризисните нива от 2019 г. Очаква ни влошаване на стандарта на живот в почти всички държави, категорична е Георгиева.

"Препоръката ни е да се поддържат фирмите и домакинствата, за да избегнем катастрофално свиване на икономиката, разбира се, ние също трябва да пазим квитанциите, да сме много отговорни за това как се използват парите на данъкоплатците. Висока отговорност, отчетност. особено в този период. Днес е по-опасно да направим по-малко, отколкото да направим малко повече от необходимото. Правителството трябва да започнат да оглеждат кого подкрепят, дали не са фирми със структурни проблеми и да ги държим на изкуствено дишане завинаги", обясни Кристалина Георгиева.

По думите на Георгиева, България към момента се справя по-добре от много държави с кризата - както по отношение на заразените, така и по отношение на икономическите мерки.

"България провеждаше отговорна фискална политика, ако научихме нещо от тази криза, то е, че когато в добри времена имаме буфери и макроикономическа стабилност, когато дойдат лоши времена по-добре устояваме на проблемите. България за щастие на българските граждани е в тази категория", коментира още Георгиева.

Специално внимание трябва да се обръща на банковата система, обяви управляващият директор на МВФ.

Очакванията на институцията е промишлеността да се възстанови по-бързо от сектора на услугите. Според нея успехът в бъдещето ще продължи да зависи от това да сме заедно като свят, от международното сътрудничество, мерките за стабилизиране на икономиката да са синхронизирани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
0
 
17
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Нашия или вашия? Че нашият няма накъде
146
6
 
21
 
! Отговори
Карл Маркс преди 3 години
Основно правило на Капитализмът: На всеки 10 години Капиталът организира една голяма криза за да може малцината избрани тарикати да оберат мнозинството балъци искахте Капитализъм Имате го! Желанието Ви се сбъдна!
145
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да вдигнем нашия стандарт, трябва да падне вашият - скачени съдове.Не мога да чакам да мине една година, за да си купя най-новата яхта или самолет, искам ги сега на секундата.
144
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Не знам кой какво го очаква но предполагам че има възмездие и за страданията и за причинителите защото злото не идва ей така от само себе си..
143
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кристалина Георгиева: Очаква се влошаване на стандарта ВИ на живот!Тая само като я видя ми става зле, не знам защо така.Даже Тръмп и Путин са ми по "симпатични", каквито и да са...
142
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фашистката Георгиева ни съобщава какво са ни подготвили:"Очаква ВИ влошаване на стандарта на живот". А тях ГИ очаква повишаване на стандарта
141
3
 
13
 
! Отговори
Оптимист преди 3 години
Да де нас ни очаква разбира се.Не сме от тия които за четири години мандат правят пари колкото за четири живота.Ами да се надяваме на някоя нова АВРОРА все по скоро да изтреля някой от ония отпреди век.Див капитализъм!
140
0
 
11
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
Казай ли ви ба ? Глад и мизерия ни чака. Запасявайте са с ранъ на консерви и не арчете пари за глупости.
139
1
 
22
 
! Отговори
Бай Ванго преди 3 години
Добре се*нко.Ние това си го знаем.
138
5
 
10
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
И какво толкова ще стане!?Просто балонът на запад ще се спука и ще ги приравнят с изтока!Нас не могат да ни съборят,ние сме свикнали,но ще гледате шоу какви леваци и *** са!Да не ставам краен,но канибализма ще възкръсне от Германия,Великобритания,Испания,Италия,Скандинавските страни!Свърши тази да седиш вкъщи,социални помощи и източноевропееца да те издържа!Навлизате в световния комунизъм!Всички са равни,но господарите са по равни!
137
4
 
9
 
! Отговори
Идеалист преди 3 години
Нищо особено няма да стане. Намалението е 5-6% на световната икономика. Печалбите на корпорациите и на банките на са намалели. Намля голямото плюскане и безцелното ходене насам-натам.
136
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еврог.ейския ке падне ;)Не на всякъде ще има криза .Запада ще е по засегнат .
135
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Финансовия елит е започнал война срещу хората. Те затова някои посредствени жени ги поставиха там за да правят каквото им се каже. Не вярвайте на лъжи и измишльотини.
134
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А меката възглавничка за Бойко остава ли?Не че не го видяхме как спи,де.
133
3
 
15
 
! Отговори
хора бдете преди 3 години
Спомняте ли си филма Спартак, как робите бяха разпъвани на кръст на всеки метър по пътищата на империята. В средните векове са ги бесили по дърветата на клада са ги горили а французите измислили гилотината по време на френските революции. С тая измислена пандемия и с тези лъжи не знам на къде отиват нещата, но и при холокоста е било така, отначало хората не са реагирали или мълчаливо са приемали издевателствата.
132
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво значи даси провокатор.Господа в момента това става едни провокират с болести други с протести всеки с номера си имам ги такива колкото щеш а живеите си живота и си пиите ракията и да си гледаме мачовете
131
0
 
16
 
! Отговори
АК-47 преди 3 години
Да, НАС наистина ни очаква това влошаване, но НЕЯ не. Да не се прави на толкова лицемерно загрижена.
130
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От заглавието. Ами че то нали заради това го измислиха ковито за да се прикрие какво става с банките и с парите на вложителите защото нещо сте изпортили с китайските кюлчета, демек нещо са ви надхитрили ама яко са ви подхлъзнали и сега си го изкарвате на хората. То ние бедните хора сме роби така и така но това каквото правите на нищо не прилича, в ада ще горите но преди това и на земята ще бъдете разобличени.
129
3
 
23
 
! Отговори
Азимов преди 3 години
Тази жена е отвратително неприятна.
128
1
 
20
 
! Отговори
Сталинка преди 3 години
Пак говори, каквото са и написали.