Кристалина Георгиева: Очаква ни влошаване на стандарта на живот!

Какви са прогнозите на МВФ за икономиката?
Обновена: 18 окт 2020 18:47 | 18 окт 2020 18:42, Веселина Йорданова
254
Кристалина Георгиева: Очаква ни влошаване на стандарта на живот!
Снимка: БГНЕС

Световната икономика е започнала своето изкачване от дъното, но пътят ще бъде неравен и несигурен. Това каза управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, цитирана от БНТ.

Макар прогнозата да е по-малко песимистична, наблюдаваме безпрецедентен отрицателен растеж - 4,4%.

Според прогнозите на МФВ ще има частично възстановяване - 5,25% растеж догодина, което няма да е достатъчно да ни върне в предкризисните нива от 2019 г. Очаква ни влошаване на стандарта на живот в почти всички държави, категорична е Георгиева.

"Препоръката ни е да се поддържат фирмите и домакинствата, за да избегнем катастрофално свиване на икономиката, разбира се, ние също трябва да пазим квитанциите, да сме много отговорни за това как се използват парите на данъкоплатците. Висока отговорност, отчетност. особено в този период. Днес е по-опасно да направим по-малко, отколкото да направим малко повече от необходимото. Правителството трябва да започнат да оглеждат кого подкрепят, дали не са фирми със структурни проблеми и да ги държим на изкуствено дишане завинаги", обясни Кристалина Георгиева.

По думите на Георгиева, България към момента се справя по-добре от много държави с кризата - както по отношение на заразените, така и по отношение на икономическите мерки.

"България провеждаше отговорна фискална политика, ако научихме нещо от тази криза, то е, че когато в добри времена имаме буфери и макроикономическа стабилност, когато дойдат лоши времена по-добре устояваме на проблемите. България за щастие на българските граждани е в тази категория", коментира още Георгиева.

Специално внимание трябва да се обръща на банковата система, обяви управляващият директор на МВФ.

Очакванията на институцията е промишлеността да се възстанови по-бързо от сектора на услугите. Според нея успехът в бъдещето ще продължи да зависи от това да сме заедно като свят, от международното сътрудничество, мерките за стабилизиране на икономиката да са синхронизирани.


254
Още от София
С маски ли са клиентите в моловете? Проверяват!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
0
 
0
 
! Отговори
СКОРПИОН ! преди 10 часа
До ПроСоТо 12! ХЮМНЯР, не се прави на "умник", и не се опитвай да ни шокираш с празнословните си изяви. Вчера се пръкна, и вече си компетентен по всички въпроси! Представи се кой си, с трите си имена и се кандидатирай, за да те изберем да управляваш държавата! При теб ще цъфнем и ще вържем: Пази Боже! Хей, СОЦИОПАТ-ДЕФЕКТЕН, ходи на Пампорово, там имало лифт наречен "Магарешкия" да се попързаляш малко, може и много, белким ти дойде малко акъл в празната тиква! НЕ ДРЪНКАЙ ПРОСТОТИИ!
194
0
 
2
 
! Отговори
хахахаха преди 1 ден
До Анонимен 193,Ей,,глистите не се страхуват от кармата,да си знаеш!
193
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
не знам какво ни очаква, но знам че всички замесени в този погром над човечеството ги очакват много, ама много тежки кармични последици от които и 100 живота няма да им стигнат да оправят...де да знаеха в какъв свят живеят и какви са законите на вселената, ама пуста алчност....
192
0
 
8
 
! Отговори
prof Bahti преди 1 ден
Пари има - печатниците работят с пълна пара. Да ги дават на калпак . Да не се стискат.
191
2
 
8
 
! Отговори
30000 еврака заплата преди 1 ден
Баси!Голема пиянка е тази Сталинка.Иначе защо говори във множествено число?
190
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
То пък сега нашия стандарт на живот е много висок , оставка на тиквата
189
1
 
8
 
! Отговори
Роза преди 1 ден
Реплика от исландския филм "Капан"- Всички политици лъжат хората и си крият парите."Съгласни ли сте с този цитат?Според мен той крие в себе си много истина и чудесно подхожда като отговор нагорната статия.
188
0
 
9
 
! Отговори
лиса алиса преди 1 ден
Я, подай ми мила мамо синьото елече.
187
0
 
4
 
! Отговори
до адвокат Тенев преди 1 ден
Прав сте адвокате, брате. Но той Господ такива мизерници, ако ще и английската кралица/кралици да са ги търпи само довреме....Паживьом увидем, ако е рекъл ТОЙ, каква ли ще е съдбата на настоящите ни господари и на онези, мислещи се за господари на този свят:)))
186
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Вас не ви очаква влошаване на стандарта на живот, бульо Кристалинке, ами нас, нас ни очаква....Вий политиците КОЙ знай колко с-ки имате из офшорните зони. Не, че ще видите нещо от тях после де.........но вие си бъдете спокойни, че сте затурили и за пра-пра-унучетата:))))
185
1
 
17
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 1 ден
Мда.. става чудно. Световния елит съсипва малкия бизнес за да ни пази от ежегодните грипове. Най-богатите са станали още по-богати. Останалите.... супата.
184
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Че накъде повече ще се влошава качеството на живот за българите? Храна, вода, лекарства - всичко е 18-то качество.
183
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Не се притеснявайте, премиите за такива като нея дори ще се увеличават, но тя все пак е дипломат, казва очаква "ни", разбирай очаква "ви".
182
1
 
5
 
! Отговори
4epa преди 1 ден
КАТО НЯМА ДА ИМАТЕ ГОЛЕМИ ПРЕМИИ ЛИ ГОСПОЖО ГЕОРГИЕВА !!!!!!!!!!!!!
181
0
 
18
 
! Отговори
къшш преди 1 ден
Тая отврат и предните и колеги не стига че ДЕиндустиалзираха половината свят вкл. България и Щатите, но и имат наглоста да предвиждат развитието на тяхното творение ковид. Не случайно Тръмп има големи мераци да затвори тая фирма.
180
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Западната система се провали, нужен е приток на евтини ресурси за да продължи да съществува. Има само два изхода - ресурсите са в Русия и война с Русия или масово намаляване на потреблението, фалити и обедняване на населението.
179
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Русия притежава най-модерните видове оръжия, които в пъти превъзхождат по сила, мощност, скорост, точност всички съществуващи днес (оръжия), и които могат да унищожат всяка цел във всяка точка на планетата. Никой в света в момента няма такива оръжия.
178
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
На одной из встреч Владимира Путина с клубом "Валдай" Президента России спросили:
- Говорят, вы же можете уничтожить США примерно за полчаса.
Владимир Владимирович на несколько секунд задумался и ответил: - Вообще-то быстрее...
177
7
 
4
 
! Отговори
До 179 преди 1 ден
Не бъди толкова сигурен, че ще се дадем лесно на Русия.
НАТО може да ги опука за нроматив.
176
1
 
22
 
! Отговори
ние виждаме преди 1 ден
- закрити 1200 училища в последните 30 години
- последната една година над 100 хил. българи са емигрирали
- раждаемост по-ниска от времето на Втората Световна
- най-бедната страна в ЕС - 2.4 милиона живеят под прага за бедността
- най-корумпираната и най-обезлюдената страна в Европа
- първо място по смъртност в в света
- над 2,7 милиона работещи бедни
- над 2 милиона пенсионери, едва оцеляващи с пенсия от 200 лева