Кристалина Георгиева: Очаква ни влошаване на стандарта на живот!

Какви са прогнозите на МВФ за икономиката?
Обновена: 18 окт 2020 18:47 | 18 окт 2020 18:42, Веселина Йорданова
254
Кристалина Георгиева: Очаква ни влошаване на стандарта на живот!
Снимка: БГНЕС

Световната икономика е започнала своето изкачване от дъното, но пътят ще бъде неравен и несигурен. Това каза управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, цитирана от БНТ.

Макар прогнозата да е по-малко песимистична, наблюдаваме безпрецедентен отрицателен растеж - 4,4%.

Според прогнозите на МФВ ще има частично възстановяване - 5,25% растеж догодина, което няма да е достатъчно да ни върне в предкризисните нива от 2019 г. Очаква ни влошаване на стандарта на живот в почти всички държави, категорична е Георгиева.

"Препоръката ни е да се поддържат фирмите и домакинствата, за да избегнем катастрофално свиване на икономиката, разбира се, ние също трябва да пазим квитанциите, да сме много отговорни за това как се използват парите на данъкоплатците. Висока отговорност, отчетност. особено в този период. Днес е по-опасно да направим по-малко, отколкото да направим малко повече от необходимото. Правителството трябва да започнат да оглеждат кого подкрепят, дали не са фирми със структурни проблеми и да ги държим на изкуствено дишане завинаги", обясни Кристалина Георгиева.

По думите на Георгиева, България към момента се справя по-добре от много държави с кризата - както по отношение на заразените, така и по отношение на икономическите мерки.

"България провеждаше отговорна фискална политика, ако научихме нещо от тази криза, то е, че когато в добри времена имаме буфери и макроикономическа стабилност, когато дойдат лоши времена по-добре устояваме на проблемите. България за щастие на българските граждани е в тази категория", коментира още Георгиева.

Специално внимание трябва да се обръща на банковата система, обяви управляващият директор на МВФ.

Очакванията на институцията е промишлеността да се възстанови по-бързо от сектора на услугите. Според нея успехът в бъдещето ще продължи да зависи от това да сме заедно като свят, от международното сътрудничество, мерките за стабилизиране на икономиката да са синхронизирани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
0
 
0
 
! Отговори
СКОРПИОН ! преди 3 години
До ПроСоТо 12! ХЮМНЯР, не се прави на "умник", и не се опитвай да ни шокираш с празнословните си изяви. Вчера се пръкна, и вече си компетентен по всички въпроси! Представи се кой си, с трите си имена и се кандидатирай, за да те изберем да управляваш държавата! При теб ще цъфнем и ще вържем: Пази Боже! Хей, СОЦИОПАТ-ДЕФЕКТЕН, ходи на Пампорово, там имало лифт наречен "Магарешкия" да се попързаляш малко, може и много, белким ти дойде малко акъл в празната тиква! НЕ ДРЪНКАЙ ПРОСТОТИИ!
186
0
 
2
 
! Отговори
хахахаха преди 3 години
До Анонимен 193,Ей,,глистите не се страхуват от кармата,да си знаеш!
185
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не знам какво ни очаква, но знам че всички замесени в този погром над човечеството ги очакват много, ама много тежки кармични последици от които и 100 живота няма да им стигнат да оправят...де да знаеха в какъв свят живеят и какви са законите на вселената, ама пуста алчност....
184
0
 
8
 
! Отговори
prof Bahti преди 3 години
Пари има - печатниците работят с пълна пара. Да ги дават на калпак . Да не се стискат.
183
2
 
8
 
! Отговори
30000 еврака заплата преди 3 години
Баси!Голема пиянка е тази Сталинка.Иначе защо говори във множествено число?
182
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То пък сега нашия стандарт на живот е много висок , оставка на тиквата
181
1
 
8
 
! Отговори
Роза преди 3 години
Реплика от исландския филм "Капан"- Всички политици лъжат хората и си крият парите."Съгласни ли сте с този цитат?Според мен той крие в себе си много истина и чудесно подхожда като отговор нагорната статия.
180
0
 
10
 
! Отговори
лиса алиса преди 3 години
Я, подай ми мила мамо синьото елече.
179
0
 
4
 
! Отговори
до адвокат Тенев преди 3 години
Прав сте адвокате, брате. Но той Господ такива мизерници, ако ще и английската кралица/кралици да са ги търпи само довреме....Паживьом увидем, ако е рекъл ТОЙ, каква ли ще е съдбата на настоящите ни господари и на онези, мислещи се за господари на този свят:)))
178
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вас не ви очаква влошаване на стандарта на живот, бульо Кристалинке, ами нас, нас ни очаква....Вий политиците КОЙ знай колко с-ки имате из офшорните зони. Не, че ще видите нещо от тях после де.........но вие си бъдете спокойни, че сте затурили и за пра-пра-унучетата:))))
177
1
 
17
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 3 години
Мда.. става чудно. Световния елит съсипва малкия бизнес за да ни пази от ежегодните грипове. Най-богатите са станали още по-богати. Останалите.... супата.
176
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че накъде повече ще се влошава качеството на живот за българите? Храна, вода, лекарства - всичко е 18-то качество.
175
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се притеснявайте, премиите за такива като нея дори ще се увеличават, но тя все пак е дипломат, казва очаква "ни", разбирай очаква "ви".
174
1
 
5
 
! Отговори
4epa преди 3 години
КАТО НЯМА ДА ИМАТЕ ГОЛЕМИ ПРЕМИИ ЛИ ГОСПОЖО ГЕОРГИЕВА !!!!!!!!!!!!!
173
0
 
18
 
! Отговори
къшш преди 3 години
Тая отврат и предните и колеги не стига че ДЕиндустиалзираха половината свят вкл. България и Щатите, но и имат наглоста да предвиждат развитието на тяхното творение ковид. Не случайно Тръмп има големи мераци да затвори тая фирма.
172
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Западната система се провали, нужен е приток на евтини ресурси за да продължи да съществува. Има само два изхода - ресурсите са в Русия и война с Русия или масово намаляване на потреблението, фалити и обедняване на населението.
171
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия притежава най-модерните видове оръжия, които в пъти превъзхождат по сила, мощност, скорост, точност всички съществуващи днес (оръжия), и които могат да унищожат всяка цел във всяка точка на планетата. Никой в света в момента няма такива оръжия.
170
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На одной из встреч Владимира Путина с клубом "Валдай" Президента России спросили: - Говорят, вы же можете уничтожить США примерно за полчаса. Владимир Владимирович на несколько секунд задумался и ответил: - Вообще-то быстрее...
169
8
 
4
 
! Отговори
До 179 преди 3 години
Не бъди толкова сигурен, че ще се дадем лесно на Русия.НАТО може да ги опука за нроматив.
168
1
 
24
 
! Отговори
ние виждаме преди 3 години
- закрити 1200 училища в последните 30 години- последната една година над 100 хил. българи са емигрирали- раждаемост по-ниска от времето на Втората Световна- най-бедната страна в ЕС - 2.4 милиона живеят под прага за бедността- най-корумпираната и най-обезлюдената страна в Европа- първо място по смъртност в в света- над 2,7 милиона работещи бедни- над 2 милиона пенсионери, едва оцеляващи с пенсия от 200 лева