Отново в подем: Китай става големият победител от пандемията

Ще се свие разликата между двете най-големи икономики - САЩ и Китай
20 окт 2020 22:15, Елка Василева
201
Отново в подем: Китай става големият победител от пандемията
Снимка: архив, БГНЕС

Китай беше първата държава, засегната от коронавируса. Но след месеци на тежки рестрикции и сериозен икономически спад страната отново е в подем.

Китай първи беше засегнат от коронавируса. Локдауните и сериозните рестрикции, които Пекин въведе, за да ограничи разпространението на COVID-19, удариха тежко търговията в страната.

За първи път от началото на официалната статистика през 1992 г. втората по големина икономика в света отчете спад от 6,8% през първото тримесечие. След избухването на епидемията от коронавирус в Ухан на практика цялата страна беше затворена. Стотици милиони хора нямаха друг избор, освен да спазят строга карантина в продължение на седмици.

Тези строги мерки очевидно са се отплатили не само от епидемиологична, но и от икономическа гледна точка, пише Дойче веле. От месеци в Китай почти не са регистрирани нови случаи на заразени. Според официалните данни от Пекин на ден има не повече от 20 позитивни тестове, които обикновено се откриват само при влизащите в страната. Пристигайки в Китай, те така или иначе трябва да останат в карантина в специално обособени за целта хотели в продължение на две седмици. По този начин рискът от разпространение се предотвратява.

Китайската икономика отново е в подем

Китайската икономика отново набира скорост. След ръст от 3,2 процента през второто тримесечие през третото тримесечие той достигна 4,9 процента, съобщи в понеделник статистическата служба в Пекин. Представеното число е малко по-ниско, отколкото анализаторите прогнозираха. Те очакваха увеличение от 5,5 процента. Резултатът обаче позволява на Китай да компенсира спада през пролетта.

Още по темата

Според официалните данни икономиката на Китай е нараснала с 0,7 процента през първите девет месеца на годината, съобщава "Шпигел". Хората на Запад с учудване виждат как в Ухан отново се организират партита с десетки хиляди участници и че в Китай са извършени над 600 милиона пътувания по време на празниците в началото на октомври.

Китайската статистическа служба обяви, че други показатели също са показали подобрения през третото тримесечие: промишленото производство се е увеличило с 5,8%, а продажбите на дребно са отчели ръст от 0,9% в сравнение с предходната година.

Данните за външната търговия миналата седмица отново задминаха очакванията. Въпреки че много от търговските партньори на Китай се борят с вируса, износът е нараснал с 9,9% през септември в сравнение с предходната година, а вносът е скочил с 13,2%.

Пекин се доближава до Вашингтон

Икономистите очакват Китай да бъде единствената голяма икономика тази година, която да завърши годината с положителен растеж. В настоящата си прогноза Международният валутен фонд (МВФ) изчислява, че Китай ще излезе като победител в световната надпревара за икономическо възстановяване.

Според МВФ китайският брутен вътрешен продукт ще се увеличи с 1,9 процента тази година, с 0,9 процентни пункта повече от прогнозата за юни. През 2021 г. валутният фонд очаква ръст от 8,2%.

За сравнение: За Германия тази година се очаква спад от 6,0%, последван от увеличение с 4,2%. Според прогнозата американската икономика ще се свие с 4,3% през 2020 г. и след това ще нарасне с 3,1% през следващата година. В краткосрочен план пандемията от коронавирус ще свие разликата между двете най-големи икономики - САЩ и Китай.

Страхът от следваща вълна остава

Въпреки че възстановяването изглежда добре на хартия, Китай също се бори с различни проблеми. Както и в други страни, пандемията засегна силно бедните слоеве от населението. Средният месечен доход на работниците мигранти е спаднал с почти 7 процента през второто тримесечие в сравнение с предходната година, според изчисленията на Световната банка. Милиони хора са загубили работата си. Безработицата е 5,4 процента, съобщава "Файненшъл Таймс". В САЩ тя е 7,9%.

Сериозна са и опасенията, че пандемията ще се завърне. Страхът на правителството от нова мащабна епидемия беше демонстриран ясно през последните няколко дни в крайбрежния град Циндао. След като в болница се появи локално огнище на COVID-19, властите веднага подложиха повече от 100 000 служители на тестове. В рамките на четири дни цялото население от почти десет милиона души също беше тествано. В крайна сметка стана ясно, че огнището на 13 инфекции е ограничено до болницата и не е разпространено сред широката общественост. С подобни масови тестове и локални локдауни Китай успя да задържи под контрол и други локални огнища, например в Пекин и на границата с Мианмар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През 2050г. Китай ще бъде най богата страна с най висок стандарт на живот в света.Китайците са истинските капиталисти. Те произвеждат и продават. Те държат капиталите.А САЩ и Европа вече не правят нищо и само живеят кредит. Със заеми си купуват китайската стока защото иначе не могат да си я позволят. А познайте колко дълго може да продължи това. Да не мислите че Китайците са глупави? За тях това е златна възможност да вземат управлението на света от ръцете на САЩ. И те вече го правят.
12
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Китай няма демокрация и не се провеждат избори. За китайците изборите са нещо абсурдно. За 30 години без демокрация, под авторитарното управление на Китайската комунистическа партия от бедна страна Китай се превърнв в първа световна икономика и днес там почти няма бедни, а целта на Китайската комунистическа партия е 2022 година бедността да бъде изкоренена напълно.
11
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай надминава САЩ по БВП и по паритет покупателна сила през 2023 г. Източник МВФ
10
8
 
11
 
! Отговори
истината преди 3 години
За всеки, който има нещо в главата е вече ясно, че Китай е единствената истинска държава. Не само, че с лекота се справиха с пандемията но и до 2 години в Китай няма да има нито един беден. Докато в Булга ристан имаме един супер крадлив и олигархичен модел , с един нагъл и *** Толуп , направил 70% от българите бедни и 0,001% олигарси - безбожно богати
9
10
 
9
 
! Отговори
Китайският Вирус преди 3 години
Ами, ако те са го пуснали вируса, за да смажат икономиката на щатите и в световен мащаб и да станат номер едно икономическа сила засега им работи плана. То не беше криене, уж не било заразно. И как бързо го овладяха вируса с тоталитарен контрол. За малко да завидя на смазаното им, поробено население. После Тръмп бил расист, че затвори границите си за Китай. Подъл комунистически план...за много много пари
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То това беше целта на занятието.
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално като останалия свят се самоубива с мерки
6
13
 
11
 
! Отговори
ККП - ПОБЕДА!!! преди 3 години
Вечна слава на Поднебесната империя!Вечна слава на Китайската комунистическа партия!Вечна слава на Китайската народноосвободителна армия!Още баба Ванга беше казала, че жълтата раса ще управлява света!Елате, братя китайци, и ни освободете от еврогейско иго!
5
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е добре много в Китай много бачкане и малко пари.Освен тва няма жени така че за един не заможен сравнително млад мъж е голям "*ой".Няма жени,всичко е забранено само бачкане и некво кисело общежитие ако нямате късмет да сте близо до дома.И тва е.Бачкане и мизерия.Не че в Бг е различно ама тук поне може да скатаеш малко от работата с смисъл не е толкова напрегнато колкото там.В Китай мениджърите на предприятието имат право да кажат на охраната да понабие работниците ако робите не бачкат много.
4
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо направиха всичко възможно да разпространят заразата (с помощта на СЗО), после се постараха да се вземат най-вредните, погрешни и неподходящи мерки (благодарение на СЗО). И накрая - чудо! Излизат с едни гърди напред!
3
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, това е временно. Колос на тухлени крака. 2 месеца бойкот и освен прилепите ще изядат и Си Дзинпин. Тепърва ще плащат за тази авантюра...
2
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жалко че има модератори щото ми се ще доста да ги нахраня тези комунисти които пуснаха този вирус по света. Всичко се връща обаче чичо Доналд ще им покаже как се правят нещата...
1
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бре тия кoмyнисти!!!