Ако болница върне пациент с COVID-19 - чака я тежка глоба

До края на деня ще бъде издадена заповедта за носене на маски на открито
Обновена: 21 окт 2020 18:11 | 21 окт 2020 18:11, Нели Христова
32
Ако болница върне пациент с COVID-19 - чака я тежка глоба
Снимка: БГНЕС

Тежки глоби да понасят болниците, ако върнат пациент с COVID-19. Това са обсъждали експертите на среща в Министерството на здравеопазването. Все още се изяснява как ще изглеждат текстовете. Санкциите обаче може да стигнат и до прекратяване на договора с НЗОК, съобщи на брифинг министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

По думите му обаче за момента по-голям е проблемът с екипите на първа линия.

Още по темата

Леглата не са свършили в нито едно лечебно заведение, основният проблем, който имаме в цялата страна, е персоналът. Голяма част от лекарите и сестрите вече са позитивни и под карантина. Легла и апарати ще намерим, хора - трудно ще намерим. Заради нарастващия брой заразени с коронавирус в болниците ще бъдат разкрити допълнителни легла за такива пациенти, обяви още проф. Ангелов.

Той допълни, че всички директори на РЗИ в цялата страна са с правомощията на здравния министър в налагането на противоепидемични мерки в собствената си област. Така всяка отделна област ще може да въвежда или премахва една или друга противоепидемична мярка.

Очаква се до края на деня да бъде изготвена заповедта за носене на предпазни маски на открито, каза още министър Ангелов. Очакваната цел е намаляване на заболеваемостта с 30 на сто, посочи той.

Ще бъде създаден национален координационен център, в който ще постъпват сигнали от различни области, за да има ефективна координация и да се компенсират дефицитите в системата. Има проблем в координацията и комуникацията, добави още той.

Директен отказ от частни лечебни заведения да приемат болни от коронавирус няма, но в техни писма описват, че нямат необходимите специалисти за прием и лечение на пациенти с COVID-19, обясни директорът на Столичната регионална здравна инспекция Данчо Пенчев. Със заповед от преди дни Пенчев указа, че болниците "Доверие" и "Вита" трябва да осигурят по 10 легла за лечение на пациенти в неусложнено състояние.

Министър Ангелов е изпратил писма до всички министри, които имат контролни органи и могат да подпомогнат органите на РЗИ по места - кметове, областни администрации, полиция, БАБХ и всички инспекторати. Предвижда се да има мобилни групи, които да могат да налагат ефективни санкции при неспазване на противоепидемичните мерки. По думите му органите на МВР също могат да налагат такива санкции.

Има осигурени медикаменти за лечение на инфекцията, увери министър Ангелов в отговор на въпрос за липсващ ремдесивир и припомни, че медикаментът е осигурен до края на март.

Няма лимити за издаване на направления за тестове за COVID-19, каза от своя страна главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
2
 
! Отговори
На кого ги разправят преди 3 години
Легла няма вече. В момента влизането в болница е с връзки.
27
2
 
1
 
! Отговори
ЛЕКАР преди 3 години
Лекувайте се с чесън и куркума. Не идвайте при мен.
26
1
 
4
 
! Отговори
Лекарка преди 3 години
Няма легла,няма лекари- това е истината.Къде да ги приемат,кой да лекува- че има и наглостта да плаши с глоби.
25
1
 
5
 
! Отговори
ЛЕКАР преди 3 години
ИСТИНАТА Е ЧЕ ЛЕГЛА ДЕЙСТВИТЕЛНО НЯМА!ЗАТОВА И СЕ ВБЕСЯВАМ КАТО ЧУЯ НАШИЯ Т.НАР. МИНИСТЪР ИЛИ НЯКОЙ ОТ Т.НАР. ЩАБ ДА КАЖЕ ЧЕ ИМАМЕ ГОТОВНОСТ ДА ОТКРИЕМ 8000 МЕСТА!ТО НЯМА ЛЕКАРИ И СЕСТРИ И ЗА 100 ЛЕГЛА!ПРОСТО НЯМА!!!И ЕТО ЕДИН СЪВЕТ ОТ МЕН-АКО СТЕ С PCR-ТЕСТ/+/ И ИМАТЕ САМО ТЕМПЕРАТУРА ДО 38,5,ОТПАДНАЛОСТ И СУХА КАШЛИЦА/ПО-ЧЕСТО/ ИЛИ/ПО-РЯДКО/ ДИАРИЯ,СТАВНО-МУСКУЛНИ БОЛКИ,ВЪЗПАЛЕНО ГЪРЛО,КОНЮКТИВИТ,ЗАГУБА ЗА МИРИС И ВКУС ЛЕКУВАЙТЕ СЕ В КЪЩИ А НЕ БЪРЗАЙТЕ ЗА КОВИД ОТДЕЛЕНИЯТА!ПО-ДОБРЕ ЩЕ ЗА ВАС!
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ангелов, предвиди ли в началото, че новата реалност ще включва липса на медицински персонал? Не, нали? А това е най-приятното нещо, което чуват ушите ми. Пък като се затворите всички карантинирани лекари и сестри в болниците, за да се лекувате сами, всички останали ще си починем от психясалити ви мозъци.
23
1
 
3
 
! Отговори
до23 преди 3 години
ами нищо, все някоой от тези ще влезе в болница, това е пре-достатъчно.
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ангелов, карантините плащат ли се като болнични? Ако е така, познавам поне един с положителен тест и ще го агитирам да подишаме едновременно въздух от един плик. Като се регистрирам и аз като позитивен след време, ще изкарам една платена отпуска с кеф.
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ангелов, какво ще направиш, ако получиш на флашка следния клип. Петима човека в някакво мазе с високи маски до очите пет минути си плюят върху маските през направени дупки и си дишат плюнките един на друг. Не знаеш физиономиите, не познаваш мястото, хората са без GSM апарати. Нищо не можеш да направиш. А ако някой лепне коронката заради платената карантина, шапка на тояга.
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е лошо НЗОК да прекрати всички доводите за всички клинични пътеки с частните болници,предполагам има статистика колко пациенти са минали през болнично лечение от Covi-19 и колко от тях са били"лекувани"в частни болници!
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бря,ако болница държавна или общинска ги чака глоба ,министре нищо не каза за частнитните болници защо не приемат болни от измислиния вирус )
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи държавата няма ресурс да лекува всички - не достигали лекари и апаратура, ама издава една заповед и някак частните болници ТРЯБВА да осигурят и легла, и лекари, и апаратура? Ти да видиш Ангейов как си ги представял нещата. В неговата малка cвинcка главичка, зад cвинcките му очички се върти че частните болници са някакви факири и имат всичко, ама не дават... хехехех.С такъв човек ще пробиваме само напред, да знаете... макар той предимно да е фен на собственото му отзад, според слуховете.
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въпрос към министъра на здравеопазването. В момента в болници са около 1600 лица слагаме и близо 1000 починали,колко от всички тях се лекуват или са били лекувани в частните болници в България?
16
1
 
8
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 3 години
Най-добре е да се оплачете на арменския поп!!
15
1
 
4
 
! Отговори
Лекар от държавна бо преди 3 години
До# 13!! Ами защото частните болници са собственост на мафията в бели престилки, покровителствана от властимащите!! Ясно??
14
3
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
обаче има жестока маска министъра!..може да повръща в нея и нема да има проблем....Нещо като "лицев памперс".....напомня ми на некой герой от "Междузвездни войни" но на кой,не мога да се сетя..
13
1
 
6
 
! Отговори
66 преди 3 години
Във Види прости българи доста време плюха без да разбират своите лекари,водиха дела за уж грешки.Така лекарите напуснаха и затвориха цели отделеня.сега видинчани ходят да се лекуват в Лом и Монтана за по- лесно.Простия човек у зъл,некадърен и мисли че всички са му длъжни.Той тежкия лекарски труд и отговорност не може да прецени.Сега пак се насочва пропагандата срещу лекарите щото нямат пари .Никой няма да слугува и да рискува без пари.
12
1
 
7
 
! Отговори
Инфекционист преди 3 години
Ако откажат на БОЛНИ или на ЗАРАЗЕНИ??? Не е ясно!! И като няма кадри санитарите ли ще ги " лекуват"???
11
3
 
6
 
! Отговори
Любопитен преди 3 години
Защо ли частните болници не са мобилизирани да участват в ковид кампанията???Могат да точат здравната каса,ама не могат да свършат и нещо полезно...
10
2
 
6
 
! Отговори
оставка преди 3 години
гербави фашисти. Вие не сте нормални хора. Служите на Сатаната.
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И ще останете без лекари. И унищожението на БГ народа ще се ускори и няма да има българи до 2025 г.сАМОЛЕТИ ОБАЧЕ ИМА.