Маските са полезни, но не предпазват напълно от COVID-19

Вирусни частици все пак успяват да се прокраднат по лицето на приемника
22 окт 2020 21:30, Нели Христова
38
Маските са полезни, но не предпазват напълно от COVID-19
Снимка: БГНЕС

Японски изследователи са провели уникален експеримент, който показва, че маските могат да предложат защита от частици на коронавируса, пренасяни по въздуха, но дори професионалните защитни покрития не премахват изцяло риска от заразяване, съобщават "Ройтерс" и ТАСС.

Учени от Токийския университет са конструирали обезопасена камера с глави на манекени, обърнати една към друга и поставени на разстояние 50 сантиметра. Едната глава, снабдена с пулверизатор, симулира кашляне и изхвърля действителни коронавирусни частици. Другата имитира естественото дишане и е снабдена с камера за събиране на вируси, проникващи през дихателните пътища.

Памучна маска намалява поглъщането на вируси от главата на приемника с до 40 процента в сравнение с липсата на маска. Маска N95, използвана от медицински специалисти, блокира до 90 процента. Въпреки това, дори когато професионалната маска е прикрепена към лицето с лепенка, някои вирусни частици успяват да се "прокраднат".

Когато са прикрепени към кашлящата глава, памучните и хирургическите маски блокират над 50 процента от вирусното предаване.

Поставянето на хирургически маски и на двата манекена намалява броя на вирусите, попадащи в тялото с 80 процента, но не премахва напълно заплахата от инфекция.

"Наблюдава се синергичен ефект, когато и приемникът на вируси, и разпространителят на вируси носят маски", отбелязват изследователите.

Все повече здравни експерти стигат до консенсуса, че вирусът, който причинява болестта Covid-19, може да се разпространява по въздушен път. Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) преработиха своите насоки този месец, за да укажат, че патогенът може да се задържи във въздуха с часове, припомня "Ройтерс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много глупости се изписаха покрай тая "пандемия". Тази е поредната.
10
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега на Хелуоин може ли с маски на призраци и върколаци да ходим?
9
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега ако докажете и че лекуват, цена няма да имате
8
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И кое им е полезното щом не предпазват? Полезни са може би за джоба на търговците, които им завишиха цената поне 10 пъти в сравнение с 1г.назад
7
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маската не гарантира 100% защита но определено повишава шансовете ви да оцелеете.Да не забравяме историята- преди векове когато се е считало че един порядъчен човек трябва да се къпе два пъти в живота когато идва и когато си отива от тоя свят на разни лекари и учени които са казвали че че тоя начин човек се почиства и намалява вероятността да боледува се е гледало с презрение насмешка и дори подозрение за връзки с дявола а сега се счита за нещо нормално.Така и с маските.
6
7
 
15
 
! Отговори
Шнорхел преди 3 години
Най-добре предпазва найлонова торба на главата, плътно покриваща лицето.Вярно, че след няколко минути ще се задушите и ще умрете яко, но поне няма да е от ковид19.
5
2
 
9
 
! Отговори
Я ми... преди 3 години
...кагете от какво тази парцалена маска, освен от студеното? Нали СЗО се изказа, че не пазят въобще. По-добре сега в студеното хората да ходят с шал.
4
5
 
10
 
! Отговори
Гявол ангелов преди 3 години
0т утре освен с маски, задължително раята и да е с памперси...Във джобчето и тоалетна хартия. Задължително!
3
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако си болен, носи си я. Ако си здрав обаче за какъв *** ти е тоя намордник? Спазваш си дистанцията да не се заразиш и това е!!!
2
8
 
5
 
! Отговори
Бау преди 3 години
това го изследваха и казаха 400 пъти най-различни учени. Маските не са 100% предпазно средство. Ако и двамата разговарящи носят, % скача. Някой хора виждат нещата черно и бяло. "Не е 100% значи - няма смисъл!"
1
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде пак се почва. И пак в 9.30. Да не би да заспим. Ще пишем, споко.