Цяла Словакия на тест за коронавирус

Безпрецедентна програма ще продължи три уикенда
23 окт 2020 22:04, Красимир Ангелов
22
Цяла Словакия на тест за коронавирус
Снимка: БГНЕС

Словакия започна от днес да тества за коронавирус почти цялото си население - безпрецедентна по масовост програма, която ще продължи през следващите три уикенда, предаде БТА.

Бързи антигенни тестове ще бъдат направени първо на всички жители над 10-годишна възраст в четирите региона край полската граница. Програмата под ръководството на министерството на отбраната ще обхване цялата страна в дните от петък до неделя през следващите две седмици.

Армията ще осигури за целта около 8000 войници, но не достига обучен медицински персонал. Затова от здравното министерство са отправили призив към студентите по медицина да се включат като доброволци.

Премиерът Игор Матович каза по-рано, че подлагането на тест е по желание, но онези, които не предоставят отрицателен тест в дните след приключването на масовата кампания, ще бъдат пращани в 10-дневна принудителна карантина.

Президентът Зузана Чапутова разкритикува това решение. "Ако заплашваш със санкции, не може да казваш, че това е доброволно", коментира тя.

В 5,5-милионна Словакия за последното денонощие са били потвърдени рекордните 2581 случая на коронавирус, съобщи министерството на здравеопазването, цитирано от ТАСС.
Регистрираните заразени в страната вече са общо 37 911.

19 човека с коронавирус са починали за изминалите 24 часа. Общият брой на смъртните случаи в Словакия вече е 134.

От утре в страната влизат в сила строги ограничения върху обществения живот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При тях починали -30 при нас малко над -1000 дотук какво стана с льжите колко сме добре колко сме подготвени
20
0
 
5
 
! Отговори
наблюдател преди 3 години
Цялото стадо както се казва.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до хахаха прави си брато ама на това му вимат доброзорно тестване абе цялата държава ще им вземат днк тестовете и ще им създадът ел. профил после ще обявят че вече няма заболяване.Всеки разумем човек ще каже е добре не съм заеазен ами ако на същия ден някой ме зарази пълна безсмислица тука целта е друга ДНК пробовзимане и тест за VMAT2 gene гена на бога!
18
2
 
3
 
! Отговори
човека с бича преди 3 години
Словашкия премиер заслужава заради идиотщината си 20 волски бича и пускане в селски нужник с главата надолу
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Словакия има своя разработка на тестове и затова може да си го позволи. Тук ,ако се направи това и ще трябва 1/3 от хората да са под карантина.
16
0
 
1
 
! Отговори
6 преди 3 години
Лихтенщайн не е интересен.
15
3
 
2
 
! Отговори
ХЕХЕ преди 3 години
Наще ако тестват, всеки четвърти в момента е с вирус.
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-добре да поставят цялата държава под карантина за 10 дена, що ще хабят едни пари за вируси?
13
0
 
2
 
! Отговори
Киро преди 3 години
Представете си страна като Германия, много гъсто населена с 83 млн. души, дали само 1% го е прекарал или са доста повече, дори 1% там значи 830 000 души. Но при положение, че Фарьорски острови са няколко острова с територията на Берлин и население от 40 хил., а Берлин е над 3,5 млн. едва ли само 1% се е сблъскал с болестта.
12
0
 
6
 
! Отговори
Киро преди 3 години
Ако се поинтересувате, като мен, ще видите, че Фарьорски острови с население 49000 са провели 149 000 теста, което е 3 пъти населението им. Открили са 490 случая до момента 473 са здрави 17 са активни и няма починал. Гибралтар е по същия начин. Исландия са остановили 4308 случая, 11 починали и 3187 възстановени при проведени 335 000 теста и 341 000 население, смъртност под 0,4%. Общото е, че около 1% отнаселението на тези слабо населени държави е прекарал вируса.
11
5
 
10
 
! Отговори
Живият труп преди 3 години
Мангърът ще излезе прав. Ковид-вирусът няма овладяване, а който го победи, победи.
10
2
 
9
 
! Отговори
ковидиот преди 3 години
Чудя се наистина ли всички са толкова ненормални? То вярно като си заобиколен от ненормалници и почваш да се питаш аз наред ли съм? Добре че не съм в Словакия. Тука Тулупа няма да го направи това, щото знае че за чекмеджето ще му се размине, ама за подобна простотия ще яде дървото яко
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Юруш на маслините, пардон, на тесровете
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тука ако ни тестват всичките... пОЛОВИН БГ ще е с короната (не с оня амбрияж - сакса). И шъ си *** таковоту
7
1
 
22
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
То стана по-зле от концлагерите от едно време. Не било задължително, ама щели да задължават да стоиш по карантина. Здрави хора да стоят под карантина такова нещо в съвременната история за пръв път чувам. А всичко това е толкова безмислено от логична гледна точка. И кво тествам се (да предположим че теста е 100% достоверен) излизам на улицата и след 5 мин контактувам със "заразен". И кво постигате? Ааа да усвояват се едни пари. Сори ама няма да участвам в театъра
6
0
 
21
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Ситуацията с ковид-вируса се мени с часове - тъй, че резултатите ще са много мимолетни. И как ще ограничат всички с положителен тест, след като те до излизането на резултатите вече са разнесли тук-таме вируса...
5
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 2Ще постигнат много. Смисълът на всякакви мерки се заключава в това, да отделиш заразените от здравите, за да се прекъсне пътя на предаването на заразата. Ако знаеш в един момен точно кои са всичките заразени и ги изолираш надеждно, след две седмици ще си приключил с епидемията. Ако действително могат да подложат на тест всички, това ще е огромна крачка в спирането на епидемията в страната им. Въпросът е дали наистина могат да го направят.
4
3
 
1
 
! Отговори
Минимум 5000 преди 3 години
На ден сме гоним стадния.кой умре умре
3
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали не се лъжете как тук има само 1500 дневно? 80% от хората не могат да извадят 150 лв. за тест и не са луди да отидат на опашка в която 30% са заразени със сигурност. Просто мислете малко.
2
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И кво ще пистигнат ?