Как Китай подчини коронавируса, който продължава да сее хаос в Европа?

ЕС не е готов да въведе мерки, каквито има в Азия
23 окт 2020 22:15, Нели Христова
133
Как Китай подчини коронавируса, който продължава да сее хаос в Европа?
Снимка: БГНЕС

Докато в някои държави ограниченията се връщат заради втората вълна на коронавируса, а Европа е на прага на една ужасна и смъртоностна зима, Китай бележи успех след успех.

В понеделник страната отчете положителен икономически растеж за второ поредно тримесечие, подчертавайки колко бързо се възстановява втората по големина икономика в света. Това се случи след очевидно успешен експеримент с разрешаване на масови вътрешни пътувания, тъй като милиони хора пътуваха из Китай за националния празник Златна седмица.

За мнозина в Европа подходът на Китай към коронавируса се характеризира с първоначалните драконови мерки, които бяха взети в Ухан, като 76-дневната блокада в Ухан, където за първи път се появи вирусът. Но всъщност други части от страната никога не са виждали толкова строги ограничения, дори и по време на ранните етапи на пандемията, когато подобно блокиране бе въведено из градове в цял Китай.

Успехът на Китай в контрола над коронавируса не е толкова плод на тези ранни драконови мерки - макар че те са били използвани ефективно за спиране на регионалните обостряния на заразата. Успехът се дължи на това как страната се справя с нещата, след като хората могат да се движат отново. Това, което позволи на правителството да реагира бързо и да контролира местните епидемии е способността на Китай да проследява контактните случаите в цялата страна, когато има предположение за нов клъстер от инфекции.

В тази практика се включва сложна система за издаване на здравен код за проследяване на движенията на хората. За влизането в много бизнеси е необходима зелен здравен код и съответстващ QR код. Тези мерки позволиха на регионалните правителства да блокират определена област или да проведат масови тестове, когато е необходимо. Именно това се случи наскоро в град Циндао в североизточен Китай, където над 10 милиона души бяха тествани за около седмица, след като бе съобщено за 12 нови случая на заразени с COVID-19.

Между провинциите и регионите границите, които преди са били почти невидими, сега се наблюдават повече, така че общественият транспорт може да бъде ограничен или напълно спрян в случай на огнище. Влизането в Китай от чужбина също е силно ограничено, като при пристигането се налагат строги карантинни мерки.

Ограничаването на разпространението на коронавируса е подпомогнато и постоянното носене на маски и придържането към правилата за обществена хигиена, които са строго контролирани от китайските власти.

Отчасти този по-продуктивен отговор на вируса в Китай - и на други места в цяла Азия, включително Хонконг, Тайван, Южна Корея и Япония - се дължи на различната реакция населението в сравнение с това в Европа . Източна Азия вече е преминала през една други респираторни епидемии, като SARS през 2003 година. Споменът за него все още е силен, а това прави използването на маски и други предпазни средства нещо съвсем нормално.

В някои части на Европа и други западни страни, особено в САЩ, носенето на маски остава спорен въпрос дори сега, месеци след като е доказано, че са ефективни.

За разлика от други страни, азиатските правителства имаха епидемични планове за справяне с потенциални огнища и не трябваше да спорят, за да започнат с действията. И докато Китай бе критикуван за първоначалното си справяне с епидемията в Ухан - цензуриране на новините и омаловажаване на неговата сериозност - след като беше признат за национална заплаха, отговорът срещу COVID-19  беше бърз и решителен, за разлика от колебанията, наблюдавани в Европа и САЩ дори когато потенциалът за глобална пандемия беше разбран.

Китай остана в повишена готовност, дори и след като обстановката се нормализира и бе способен да реагира бързо на нови клъстери и да проследява и проследява всеки потенциално заразен чрез QR кодове, приложения и разтегнатото (и често силно натрапчиво) наблюдение на страната. Подобни усилия са положени в Южна Корея, Хонконг и други части на Азия.

Но проследяването в голяма част от Европа остава затруднено, а в много страни липсва възможност за провеждане на масови тестове. Там, където се провежда тестване, полезността на резултатите често се пропилява, тъй като все още липсва инфраструктура за проследяване и поставяне под карантина на регионални клъстери. Европейските граници остават до голяма степен отворени - въпреки че блокът има право да затвори своите обикновено отворени граници в името на общественото здраве.

Световната здравна организация (СЗО) отбеляза още през февруари, че "голяма част от глобалната общност все още не е готова да приложи мерките, които са били използвани за ограничаване на COVID-19 в Китай".

"Основно за тези мерки е изключително проактивното наблюдение за незабавно откриване на случаи, много бърза диагностика и незабавна изолация на случаите, стриктно проследяване и карантина на близките контакти и изключително висока степен на разбиране и приемане на тези мерки от населението“, се казва в доклада.

За съжаление, през междинните месеци, дори когато реакцията на Китай се оказа ефективна, а подобни модели показаха успех в Южна Корея, Япония, Хонконг и други части на Азия, отдавна изложени на вируса - Европа продължава да изостава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С епудемията се справиха в Нова Зеландия, Австралия и държавите в Източна Азия - Южна Корея, вероятно и Северна Корея, Китай, Тайван, Монголия, Виетнам, Лаос, Камбоджа, Тайланд. Там новите случаи са почти изцяло от дошли от чужбина. В останалите държави от региона - много ниски нива на разпространение на вируса.
81
5
 
11
 
! Отговори
1 преди 3 години
Ако някой не е разбрал.Отговора на въпроса е: това е страничен ефект от създадената система за тотален контрол над населението от комунистите на върха.Оруел пасти да яде.
80
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е само Китай. В Япония случаите са много малко. В Южна Корея също са малко. В Тайван направо разбиха вируса - при 24 милиона население имат 548 заразили се и 7 починали. В Кралство Камбоджа при население от 16,8 милиона имат 286 заразени и нито един починал.
79
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не бързайте да обявявате Китай за победител, тепърва предстои да паднат в капана му. Тоя път и армията няма да може да ги спаси.
78
2
 
3
 
! Отговори
македонска песен преди 3 години
И преди и сега македонските песни са били шлагер и до днес се пеят срад нас
77
1
 
2
 
! Отговори
Великите сили днес преди 3 години
До АнонименТова са ГФР и Китай! - Има икономичиски възход - има и коронавирус заедно!
76
4
 
5
 
! Отговори
проф Шиндаров преди 3 години
До АнонименПо негов пример нямаше радияция у нас и сега няма корона а обикновен грип!Народе!!! помни лъжите на БКП-ДС за да няма паника т.е. пандемия
75
1
 
2
 
! Отговори
номера на китайката! преди 3 години
Това си е стара народна приказка. Завързала тестисите за тухла когато я замерят...На времето това звучеше като гатанка да питаш някого какъв е номера на китайката?
74
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако това с "короната" беше по време на социализЪма на бай Тошо, в Бг нямаше да има един болен! В днешен Китай живота е под тотален контрол от службите на чичко Си, така че е нормално да бъдат "здрави". Я наште селяци да ги залостиш по къщите-що мръннкане ще има... То за 80 % от тях, "корона" не съществува, било обикновен грип..
73
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спрете да хвалите Китай, като не знаете какво е там - фашизъм от най-мракобесен тип, където хората са смачкани до покорна биомаса посредством новите технологии. Всеки дефектирал елемент, който проявява наченки на самостоятелно критично мислене, се изключва от системата посредством десетки лостове за контрол. Що се отнася до пЛандемията - при тях беше под формата на военно учение за тестване на Биг брадър контрола. Учението приключи, народът им е окован по презумция - няма нужда от повече циркове
72
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледам снимката и какво виждам -много китайсци без маски или с неправилно поставени маски!!!!! Хм...иначе борят го вируса - ама без маски. Щото са спокойни, че нещата са под контрол. У нас нали си знаем, че всичко е под контрол за свои хора - за това маски навсякъде навън. А тъй като определени хора имат барове - там без маски може. Спете спокойно - всичко е под контрол! :-)
71
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми не работете за жълти стотинки бе, кой ви кара насила да работите за жълти стотинки! Напустете работата където ви плащат жълги стотинки и отидете на друга работа където плаща швейцарски заплати по 4 хил евро, сега е свобода и демокрация, всеки е свободен да избира, защо стоите и работите за жълти стотинки!
70
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо го хвали като не го иска?
69
1
 
7
 
! Отговори
Чукундур преди 3 години
Спете бре кавали ! Какво се вълнувате толкоз?Вижте се ,че за нищо не ставате.Какво стана с народните въстания ефендилер? И с вируса няма да се управите.Ама той че си отиде но акъл в главите ви йок . Какво ги мислите китайците? С тях ли ще се мерите.Гледайте си голия г,з и се наведете да отмине бурята.То и без туй сте все наведени с разтворени задни бузи.Спете бре!!!
68
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай да издумка америката че да няма разни доларови писачи на коментари. Развъдили се навсякъде,в половината свят пoмиярчетата като им щракнат с пръсти че ще има кеш и хоп правим пролети и майдани. На китайците тия не вървят. Аз лично искам китайски военни бази около американските у нас. Да видят $писачите как набързо посрани ястребчета се изнасят.
67
2
 
2
 
! Отговори
ами да преди 3 години
подчинили са го щото лъжат че там вирус вече няма !
66
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки българин хвали комунизма ама не ще да живее в него.Сега ще ви каж защо е така.Защото българина е масово прст.Той не знае кой е Шекспир Хамлет кой е Балзак кой е Виктор Юго кой е Сервантес дори българските не знае Алеко Яворов Смирненски.В главата му само лесни неподмити селянки бмв е36 и въртене на гуми.Огрничен човек.Затова и от тая дупка никога нищо няма да излезе.
65
4
 
9
 
! Отговори
Подчинил преди 3 години
Грънци, от комунистите по-нагли лъжци няма !
64
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китайците показаха нагледно, как се спира епидемия.В Европа за момента е по-важна икономиката отколкото живота на няколко милиона хора. Ще видим докъде ще стигне това безочие и бруталност.
63
3
 
1
 
! Отговори
Овчар преди 3 години
Има ли СТУПОР паникьосани кози?СТУПОР? СТУПОР ИМА ЛИ?