Как Китай подчини коронавируса, който продължава да сее хаос в Европа?

ЕС не е готов да въведе мерки, каквито има в Азия
23 окт 2020 22:15, Нели Христова
133
Как Китай подчини коронавируса, който продължава да сее хаос в Европа?
Снимка: БГНЕС

Докато в някои държави ограниченията се връщат заради втората вълна на коронавируса, а Европа е на прага на една ужасна и смъртоностна зима, Китай бележи успех след успех.

В понеделник страната отчете положителен икономически растеж за второ поредно тримесечие, подчертавайки колко бързо се възстановява втората по големина икономика в света. Това се случи след очевидно успешен експеримент с разрешаване на масови вътрешни пътувания, тъй като милиони хора пътуваха из Китай за националния празник Златна седмица.

За мнозина в Европа подходът на Китай към коронавируса се характеризира с първоначалните драконови мерки, които бяха взети в Ухан, като 76-дневната блокада в Ухан, където за първи път се появи вирусът. Но всъщност други части от страната никога не са виждали толкова строги ограничения, дори и по време на ранните етапи на пандемията, когато подобно блокиране бе въведено из градове в цял Китай.

Успехът на Китай в контрола над коронавируса не е толкова плод на тези ранни драконови мерки - макар че те са били използвани ефективно за спиране на регионалните обостряния на заразата. Успехът се дължи на това как страната се справя с нещата, след като хората могат да се движат отново. Това, което позволи на правителството да реагира бързо и да контролира местните епидемии е способността на Китай да проследява контактните случаите в цялата страна, когато има предположение за нов клъстер от инфекции.

В тази практика се включва сложна система за издаване на здравен код за проследяване на движенията на хората. За влизането в много бизнеси е необходима зелен здравен код и съответстващ QR код. Тези мерки позволиха на регионалните правителства да блокират определена област или да проведат масови тестове, когато е необходимо. Именно това се случи наскоро в град Циндао в североизточен Китай, където над 10 милиона души бяха тествани за около седмица, след като бе съобщено за 12 нови случая на заразени с COVID-19.

Между провинциите и регионите границите, които преди са били почти невидими, сега се наблюдават повече, така че общественият транспорт може да бъде ограничен или напълно спрян в случай на огнище. Влизането в Китай от чужбина също е силно ограничено, като при пристигането се налагат строги карантинни мерки.

Ограничаването на разпространението на коронавируса е подпомогнато и постоянното носене на маски и придържането към правилата за обществена хигиена, които са строго контролирани от китайските власти.

Отчасти този по-продуктивен отговор на вируса в Китай - и на други места в цяла Азия, включително Хонконг, Тайван, Южна Корея и Япония - се дължи на различната реакция населението в сравнение с това в Европа . Източна Азия вече е преминала през една други респираторни епидемии, като SARS през 2003 година. Споменът за него все още е силен, а това прави използването на маски и други предпазни средства нещо съвсем нормално.

В някои части на Европа и други западни страни, особено в САЩ, носенето на маски остава спорен въпрос дори сега, месеци след като е доказано, че са ефективни.

За разлика от други страни, азиатските правителства имаха епидемични планове за справяне с потенциални огнища и не трябваше да спорят, за да започнат с действията. И докато Китай бе критикуван за първоначалното си справяне с епидемията в Ухан - цензуриране на новините и омаловажаване на неговата сериозност - след като беше признат за национална заплаха, отговорът срещу COVID-19  беше бърз и решителен, за разлика от колебанията, наблюдавани в Европа и САЩ дори когато потенциалът за глобална пандемия беше разбран.

Китай остана в повишена готовност, дори и след като обстановката се нормализира и бе способен да реагира бързо на нови клъстери и да проследява и проследява всеки потенциално заразен чрез QR кодове, приложения и разтегнатото (и често силно натрапчиво) наблюдение на страната. Подобни усилия са положени в Южна Корея, Хонконг и други части на Азия.

Но проследяването в голяма част от Европа остава затруднено, а в много страни липсва възможност за провеждане на масови тестове. Там, където се провежда тестване, полезността на резултатите често се пропилява, тъй като все още липсва инфраструктура за проследяване и поставяне под карантина на регионални клъстери. Европейските граници остават до голяма степен отворени - въпреки че блокът има право да затвори своите обикновено отворени граници в името на общественото здраве.

Световната здравна организация (СЗО) отбеляза още през февруари, че "голяма част от глобалната общност все още не е готова да приложи мерките, които са били използвани за ограничаване на COVID-19 в Китай".

"Основно за тези мерки е изключително проактивното наблюдение за незабавно откриване на случаи, много бърза диагностика и незабавна изолация на случаите, стриктно проследяване и карантина на близките контакти и изключително висока степен на разбиране и приемане на тези мерки от населението“, се казва в доклада.

За съжаление, през междинните месеци, дори когато реакцията на Китай се оказа ефективна, а подобни модели показаха успех в Южна Корея, Япония, Хонконг и други части на Азия, отдавна изложени на вируса - Европа продължава да изостава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
5
 
4
 
! Отговори
Потърпевш преди 3 години
Хубаво.. от китайците тръгнало... ама то поне да беше страшно. То е някакво грипче там.Ми ако ни порази някаква тежка болест, кво ше правите бе? Вие направо трябва да си теглите ножа тогава... БАТАФ МАЛУУМНИЦИТЕ
61
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп е прав, че Китай трябва да плати за лъжите си, за вируса си?В Китай се разболяват от чума на всеки 5-6 години... това го няма в нормалния свят.Много смъртоносни болести са дошли от Китай ... през столетията човешка история.
60
1
 
6
 
! Отговори
Потърпевш преди 3 години
Китай + СЗО = МЕГА МАСОВА ИСТЕРИЯ
59
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай лъже, това прави.И в начаото лъжеха.Работих с китайци няколко години и за нищо не им вярвам вече.Ако питате Ким и в Корея няма болни, нали ;)
58
1
 
3
 
! Отговори
...:::ИСТИНАТА:::... преди 3 години
Има само 2 варианта за това някой да знае каква епидемия ще пламне през зимата.1. Да е гадател2. Да говори за сезонни вирусни епидемииНяма трети вариант. Няма пети, десети. Това са вариантите.
57
7
 
3
 
! Отговори
ГЕРБ са КОМУНИСТИ преди 3 години
Бъдещето е на Open Source проектите и груповото финансиране. Схемите със заговорнически групи и спекуланти ще изчезнат също както комунизма.Ето давам ви пример веднага. Човечеството праща нов телескоп, по-мощен от Хъбъл, за да заснеме Планетата Х, началото на Големия Взрив и да засече планети с кислород...Никой не се интересува от интриги. Телескопа е последна дума на науката и е открит за обществото. Всички го искат този телескоп. И аз. И ти, който четеш това. Всички. Защо да се делим?
56
5
 
2
 
! Отговори
Сектант преди 3 години
комунизма е западна идея.От коя секта си брато?
55
7
 
1
 
! Отговори
Китаец в Италия преди 3 години
Отишъл да помага април месец к се хванал за главата. Питам до скинитр защо не се носят маски? Как, ние сме свободолюбиви европейци, бунта ни е в кръвта, ограничения няма, живот кипи. Китаеца казал че щом е така трудно ще победят вируса. И това е истинска история, в западните сайтове беше отразена..
54
6
 
5
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 3 години
СЗО направи мега-истерия с приятелско побутване от Китай. Яхнаха мега-истерията, като обигран каубой див кон и сега всичко живо си прокарва каквито иска политики под масата.Знаете ли, че издадоха закон, който позволява на МВР да следи всеки един гражданин, под предтекст "да не си нарушавал карантината" За това си махнах сим-картата. Нямам какво да крия - предпочитам да не ме следятПС Сивия автобус на МВР е точно за това. Засича ви телефона и правят списъци на протестиращите, както в КНДР
53
11
 
7
 
! Отговори
Испанска Болест преди 3 години
Грип, по-точно грипна инфекция, или още инфлуенца, а в миналото и познато под името испанска болест.:)))))))))) Апе ви кучето. Милиарди дадохте за маски, спирт и витамини заради един обикновен ГРИП.М*АЛОУМНИЦИ ТАКИВА
52
2
 
6
 
! Отговори
qmsi lainata преди 3 години
Характеризира се с рязко изразена интоксикация висока температура, главоболие, силни мускулни болки и катарално възпаление на горните дихателни пътища. Разпространява се циклично във вид на епидемии, които е възможно периодично да прераснат в пандемии.Уикипедия - за ГРИП. :)))))
51
5
 
11
 
! Отговори
Истината 2020 преди 3 години
Ако нямаше новини за това, никой нямаше да разбере, че има нов вирус - всички щяхме да мислим, че ни е хванал грипа. А то си е точно така. Той грипа не е един щам... грипа е разнообразие от вируси, които те ряскат зимата. Това е грип.Паникьосвате се от грип.. Болнавите хора така или иначе се пазят от грип. Защо трябва да се създава чак такава хипохондрическа истерия. СПРЕТЕ СЕ ГЛУПEНДЕРИ ТАКИВА...
50
1
 
11
 
! Отговори
Нормален Чоек съм си преди 3 години
Китайците се гъбаркат със Западните идеологии и идиокрации. Показваха ни как хора падат по улици, уж без причина, полеви болници строиха за дни, маски ни продаваха...Тука *** веднага клъвнахме въдицата...Си Дзипин обаче махна с ръка и заразата изчезна от цял Китай. Магьосник. Това са истински магии. ХАХАХАХА
49
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че то Маркс и Енгелс бях зпадняци комунизма е западна идея.
48
4
 
3
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
2020-таГодината в която Китай стана по-демократичен от Западния свят.
47
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фактът е че няма по-гнусно животно от италианският жабар
46
3
 
4
 
! Отговори
Влади преди 3 години
Абе тия прилепоядци да не би да го пуснаха нарочно тоя вирус? Геннопрограмиран да не хваща жълтите. Не е майтап, отдавна се мислеше за такава чума, дето да не поразява само нас, белите. Обаче конят дух.на пръв имаше такъв скеч от филм на Чарли Чаплин.
45
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората са доста затъпяли. Отговорете ми на един въпрос - защо вратите на великата "китайска" стена са от външнната страна?? Китайските плъхове после са си правили врати за тях.
44
2
 
1
 
! Отговори
ККП каза:свинска мас преди 3 години
Утрепахме се от мазни борби!Лeчeниe зa СОVID-19 в cвeтa нямa. Вaкcинa зa грип имa, вaкcинa зa СОVID-19 нямa. Тoвa кaзa oт трибунaтa в пaрлaмeнтa здрaвният миниcтър прoф. Кocтaдин Aнгeлoв. Тoй бeшe в НC, зa дa oтгoвoри нa въпрocитe кaк ce cтруктурирaт дeйнocтитe и пoлитикaтa нa прaвитeлcтвoтo в cфeрaтa нa здрaвeoпaзвaнeтo пo oтнoшeниe нa извънрeднaтa eпидeмичнa oбcтaнoвкa, cвързaнa c кoрoнaвируca.
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Номерът на китайката