Как Китай подчини коронавируса, който продължава да сее хаос в Европа?

ЕС не е готов да въведе мерки, каквито има в Азия
23 окт 2020 22:15, Нели Христова
133
Как Китай подчини коронавируса, който продължава да сее хаос в Европа?
Снимка: БГНЕС

Докато в някои държави ограниченията се връщат заради втората вълна на коронавируса, а Европа е на прага на една ужасна и смъртоностна зима, Китай бележи успех след успех.

В понеделник страната отчете положителен икономически растеж за второ поредно тримесечие, подчертавайки колко бързо се възстановява втората по големина икономика в света. Това се случи след очевидно успешен експеримент с разрешаване на масови вътрешни пътувания, тъй като милиони хора пътуваха из Китай за националния празник Златна седмица.

За мнозина в Европа подходът на Китай към коронавируса се характеризира с първоначалните драконови мерки, които бяха взети в Ухан, като 76-дневната блокада в Ухан, където за първи път се появи вирусът. Но всъщност други части от страната никога не са виждали толкова строги ограничения, дори и по време на ранните етапи на пандемията, когато подобно блокиране бе въведено из градове в цял Китай.

Успехът на Китай в контрола над коронавируса не е толкова плод на тези ранни драконови мерки - макар че те са били използвани ефективно за спиране на регионалните обостряния на заразата. Успехът се дължи на това как страната се справя с нещата, след като хората могат да се движат отново. Това, което позволи на правителството да реагира бързо и да контролира местните епидемии е способността на Китай да проследява контактните случаите в цялата страна, когато има предположение за нов клъстер от инфекции.

В тази практика се включва сложна система за издаване на здравен код за проследяване на движенията на хората. За влизането в много бизнеси е необходима зелен здравен код и съответстващ QR код. Тези мерки позволиха на регионалните правителства да блокират определена област или да проведат масови тестове, когато е необходимо. Именно това се случи наскоро в град Циндао в североизточен Китай, където над 10 милиона души бяха тествани за около седмица, след като бе съобщено за 12 нови случая на заразени с COVID-19.

Между провинциите и регионите границите, които преди са били почти невидими, сега се наблюдават повече, така че общественият транспорт може да бъде ограничен или напълно спрян в случай на огнище. Влизането в Китай от чужбина също е силно ограничено, като при пристигането се налагат строги карантинни мерки.

Ограничаването на разпространението на коронавируса е подпомогнато и постоянното носене на маски и придържането към правилата за обществена хигиена, които са строго контролирани от китайските власти.

Отчасти този по-продуктивен отговор на вируса в Китай - и на други места в цяла Азия, включително Хонконг, Тайван, Южна Корея и Япония - се дължи на различната реакция населението в сравнение с това в Европа . Източна Азия вече е преминала през една други респираторни епидемии, като SARS през 2003 година. Споменът за него все още е силен, а това прави използването на маски и други предпазни средства нещо съвсем нормално.

В някои части на Европа и други западни страни, особено в САЩ, носенето на маски остава спорен въпрос дори сега, месеци след като е доказано, че са ефективни.

За разлика от други страни, азиатските правителства имаха епидемични планове за справяне с потенциални огнища и не трябваше да спорят, за да започнат с действията. И докато Китай бе критикуван за първоначалното си справяне с епидемията в Ухан - цензуриране на новините и омаловажаване на неговата сериозност - след като беше признат за национална заплаха, отговорът срещу COVID-19  беше бърз и решителен, за разлика от колебанията, наблюдавани в Европа и САЩ дори когато потенциалът за глобална пандемия беше разбран.

Китай остана в повишена готовност, дори и след като обстановката се нормализира и бе способен да реагира бързо на нови клъстери и да проследява и проследява всеки потенциално заразен чрез QR кодове, приложения и разтегнатото (и често силно натрапчиво) наблюдение на страната. Подобни усилия са положени в Южна Корея, Хонконг и други части на Азия.

Но проследяването в голяма част от Европа остава затруднено, а в много страни липсва възможност за провеждане на масови тестове. Там, където се провежда тестване, полезността на резултатите често се пропилява, тъй като все още липсва инфраструктура за проследяване и поставяне под карантина на регионални клъстери. Европейските граници остават до голяма степен отворени - въпреки че блокът има право да затвори своите обикновено отворени граници в името на общественото здраве.

Световната здравна организация (СЗО) отбеляза още през февруари, че "голяма част от глобалната общност все още не е готова да приложи мерките, които са били използвани за ограничаване на COVID-19 в Китай".

"Основно за тези мерки е изключително проактивното наблюдение за незабавно откриване на случаи, много бърза диагностика и незабавна изолация на случаите, стриктно проследяване и карантина на близките контакти и изключително висока степен на разбиране и приемане на тези мерки от населението“, се казва в доклада.

За съжаление, през междинните месеци, дори когато реакцията на Китай се оказа ефективна, а подобни модели показаха успех в Южна Корея, Япония, Хонконг и други части на Азия, отдавна изложени на вируса - Европа продължава да изостава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
4
 
6
 
! Отговори
Лилияна преди 3 години
Яжте пасти и да не ви пука. Ясно е, че в Китай нищо не е имало, няма как там да затихне всичко, ако е било страшно. Пийте си пиенето, любете половинките и им теглете по една.
21
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай направи това което направи СССР с Чернобил.По стар комунистически обичай се зарази света с радиация или с биологично Ковид19.За комуниста човека е никой, тоест трябва да се тества!!!!!Света трябва да накаже Китай!
20
3
 
3
 
! Отговори
ЛаптопитеНаБайдън преди 3 години
Добри парички паднаха от Китайските комунисти, ако не гласувате за Агента им Байдън и по-лошо ще става!
19
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма никакъв вирус има просто тежък остър респираторен синдром, който е заради замърсяването. Грета Тунберг дойде за да спаси светар глобалистите я натириха и измислиха тоя вирус. Сега ви карат да носите маски тези маски ще помогнат донякъде срещу фините частици замъзсители ама вирус няма. Много държави ще фалират и после Сорос ще блесне на бял кон да спасява света ама срещу прием на бежанци иначе няма кредити и субсидии.
18
3
 
5
 
! Отговори
Сделано в Китае преди 3 години
К итайскаО страВ ируснаИ нфекция наД робовете от-19 2019
17
6
 
7
 
! Отговори
Мразя италианци преди 3 години
Единственото по-гнусно нещо от жълтура е скапания италиански жабар.
16
1
 
6
 
! Отговори
от България с любофф преди 3 години
Да го дхат китайските талантливи деца
15
3
 
10
 
! Отговори
ККП преди 3 години
на комунисти не вярвам и 1 дума
14
1
 
9
 
! Отговори
не сме китайци преди 3 години
в китай носят маски още от свинския грип пандемията 2009
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименТи като си фен на китай що не заминаваш натам.Всеки говорещ против Европа и хвалещ китай няма значение дали е китаец или европеец трябва да получава куршум в главата директно на улицата.
12
2
 
2
 
! Отговори
МАНГЪРЯН преди 3 години
Бегайте да легате, е вече сте се напиле, деева вашта родителка. И не съ изказвайте неподготвени.,
11
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименТи като си фен на китай що не заминаваш натам.Всеки говорещ против Европа и хвалещ китай няма значение дали е китаец или европеец трябва да получава куршум в главата директно на улицата.
10
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мръсни китайци!
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми нормално! Пуснаха вируса с ясна цел китайците и вече берат плодовете. А останалият свят няма топки да ги навре в миша дупка с ядрени оръжия!
8
5
 
6
 
! Отговори
WTF преди 3 години
Стига сте разпространявали лъжите на този комунистически режим! Как може все още да им вярвате на статистиките?!? Провинциите извън Ухан не разбрали, че имало вирус, а в същото време навсякъде в света плъзна? Как става тази магия, освен с лъжа? С нищо не са се справили, само се правят на успешни, както всеки един комунистически/диктаторски режим!
7
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жълтурите и жабарите под заповедта на либерастията у фащ, разиграха и направиха на маймуни целият свят...Целият ЕССР продължава с идиотията...Всичките правителства у ЕССР то са либерастки...
6
3
 
1
 
! Отговори
ЛаптопитеНаБайдън преди 3 години
Другаря Байдън, като Китайски Агент, също ще победи Уханската Чума!
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква хигиена ще умра от смях отворете тубата и вижте как изглежда пазар за храна в Китай.Такива хигенисти че бг ромалете са нещо като космически специалисти от тия с белите костюми в стерилна зала.
4
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затвориха Ухан и ги оставиха да умрат Който оцелее оцелее.Изходите на градът бяха засипани с тонове пясък,чакъл и баластра.Домовете бяха със заковани врати.Сега се правят "ама ние щото сме много хах-тек затва" Помните ли кррматориумите в Ухан бачкаха 24/7?Клипчета не сте ли гледали от там как затваряха хората и ковяха вратите с дъски? Китай победи чyмaта със средновековни методи. Казват че около 2 млн сим карти на абонати са станали неактивни по това време.1 млн да са се отказали,а другите?
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами ако не е Китай?