Ще се превърнат ли "COVID партитата" в новото нормално?

Проф. Ленер: Младите ще се опитат да се заразят, докато е безопасно за тях
23 окт 2020 19:20, Нели Христова
70
Ще се превърнат ли "COVID партитата" в новото нормално?
Снимка: БГНЕС

Учените са обединени около тезата, че колективния имунитет не е начинът, по който трябва да се справим с COVID-19.

Но според Пол Ленер, професор по имунология и медицина от университета в Кеймбридж, ако вирусът не бъде напълно унищожен, то така наречените "COVID партита", където млади хора се опитват да се заразят с коронавирус, биха се превърнали в "нова нормалност". Експерти обаче предупреждават, че дългосрочните последици от заразяването обаче все още не са напълно ясни.

На брифинг, проведен от Science Media Center, проф. Ленер заяви, че коронавирусът може да остане сред нас задълго, а броят на "COVID партитата", които ще ги изложат на вируса, докато рискът за тях все още е малък, ще се увеличи.

"Ще бъда оптимист за това и ще кажа, че не мисля, че този вирус е толкова необичаен, че ще ни унищожи или ще ни накара да живеем по по-особения начин, както живеем в момента", заяви той . "Мисля, че ще стане подобно на четирите циркулиращи ендемични коронавируса, които причиняват обикновена настинка. Или ще се ваксинирате, или ще го хванете докато сте млади - а младите хора не се разболяват сериозно от този вирус."

И за да сме още по-сигурни, че COVID-19 няма да ни достигне, когато остареем, проф. Ленер заяви: "Ще го хванете, когато сте млад и няма да се разболеете. Децата най-вероятно ще бъдат канени на партита - като партитата с варицела - така че да са имунизирани, когато остареят. Разбира се, ще трябва да изчакаме и да видим дали съм прав."

Според много експерти обаче, имунитетът, който заразяването с коронавирус дава, е много нетраен. Но проф. Ленер бе оптимист и по този въпрос, като заяви, че реинфекцията вероятно ще бъде далеч по-лека от първата инфекция. А и реинфекциите засега са рядкост.

"Над 40 милиона души по света са заразени и когато за последен път проверих... имаше четири случая на безпокойство от реинфекция", каза той. "Така че мисля, че това е нещо, което трябва да продължим да следим и да не се притесняваме. Трябва да сме оптимисти и да кажем, че това е нещо, с което нашата имунна система някога се е справила и ще се справи с този тип вирус."

Но Дейвид Хейман, професор по епидемиология на инфекциозните болести в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, призова за предпазливост: "Един от сценариите е, че Sars-CoV2 ще стане ендемичен като останалите четири ендемични коронавируса при хората, но окончателната му съдба все още не е известена", заяви той и добави, че има два основни проблема в идеята за умишлено излагане на деца или младежи на коронавирус.

"Все още не знаем дългосрочните ефекти на инфекцията, дори сред младите и безсимптомните случаи", обясни той и добави, че все още не е ясно колко продължава защитата срещу реинфекция.

"Има няколко съобщения за реинфекции сред хора, които са били заразени, след като са боледували, но все още не знаем дали няма реинфекция сред тези, които са били заразени асимптоматично, тъй като те обикновено не са били тествани", казма той.

Дани Алтман, професор по имунология в Имперския колеж в Лондон, се съгласи с твърдението на проф. Хейман, добавяйки, че макар и да е по-рядко срещано при младите хора, те все пак могат да се разболеят тежко или да развият така наречения "дълъг COVID".

"Не бих препоръчал някой умишлено да се опитва да се зарази с COVID-19 или да зарази децата си", категоричен бе той.


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
1
 
! Отговори
Божинката преди 1 месец
Новото Нормално е като старото ненормално, само че нормално!!!
63
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При положение, че вируса е създаден лабораторно със сигурност е предвидено да уврежда трайно в бъдеще организма, а вече има и доказани такива ,увреждания на органи, кръвоносни съдове и мозъка.
62
0
 
3
 
! Отговори
закони природата преди 1 месец
Ковида си следва законите на природата! Политиците тъпи!
61
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стига с тези глупави клишета - "новото нормално" , "старото нормално". Всеки етап от развитието на вселената е нормален и неизбежен.
60
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
“няма изолиран вирус и всеки ваксиниран ще произвежда собствен такъв!?? Това доказва, че грип не съществува и всеки човек по веднъж с годината изхвърля токсини“
...
Божке, това има 15 плюса.
59
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма да продължи вечно. Някои от днешните обикновени сезонни грипове произлизат от чудовището Испански грип (вероятно също дошъл от Китай), от който преди 100 години умират 50 милиона души. Върлува 2 години на 4 вълни и след това отслабва от само себе си. Това в момента не е нищо ново, просто историята се повтаря, включително теориите на конспирацията, маските, протестите срещу маските и така нататък.
58
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 54
Ще продължат няколко месеца ама друг път.
Китайците ще да с маски за цял живот.
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 55
Ами напъни се де - направи адекватен анализ на огнищата.
Ти ще си нашия спасител.
56
0
 
1
 
! Отговори
Ф преди 1 месец
До 55
Добре' че си ти разбираща да оправяш България.
55
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е какъв е смисълът всички да са болни?
54
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 54

Или просто добър анализ на огнищата, за се изберат адекватни мерки, които да не затворят цялата държава, но да имат ефект върху разпространението. А сега има неща, които са оставени по характерното нашенско безсилие на "квото стане"...
53
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има два варианта - адекватни мерки за спиране на епидемията, както направиха в например Китай, които да продължат няколко месеца слрд, което да си живеем живота и вторият вариант е както е сега в България, и епидемията да се влачи с години и да не можем да си живеем живота.
52
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От AstraZeneca признаха, че няма изолиран вирус

Путин не го интересува АстраЗенека мастразенека той изолирва по пет на веднъж и създава конвейрно ваксини- сПуници, ракети яко зарибява.
51
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 51

Какви антитела? Този вирус още не е открит и не съществува.
50
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 47
Не. Направо ползваш готови антитела.
49
1
 
12
 
! Отговори
Да преди 1 месец
Сега разбрах че има цензура и срещу вируса в този сайт!Не дават да се пише, че всички ще го изкарат, или почти всички!
48
4
 
11
 
! Отговори
Чистката преди 1 месец
на старите хора продължава. Трябват млади които ще се вържат на старите лъжи за да може да се възцари новият световен ред.
47
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 44 "там ограниченията бяха драконовски"

Да, защото бяха първите засегнати и целият свят не знаеше нищо за този вирус. Сега знаем много повече и е напълно реалистично с леки мерки и внимание да се живее нормално. Обаче за целта голямо струпване на хора не трябва да се допуска, както е в училища, барове, дискотеки. Хубаво разредиха посетителите в дискотеките, макар, че трябва и още, но за училищата нищо не се прави. А там си предават заразата с нивото на пияни хора в дискотека.
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
оля ти се! Ваксината не е лек и не облекчава състоянието! Напротив, ваксината те заразява контролирано, така че да изградиш антитела.

Не знам бе човек, аз съм неук за това споделям.
Еми значи не лекува, но изглежда антителата.
А плазменото лечение и то ли е като ваксината - заразява?
45
8
 
10
 
! Отговори
бай Миле преди 1 месец
ма много ме кефите феноветв на годжи и баце.. хем нямало стаден имунитет, хем на ваксина се надявате... хванете си изяснете как действат ваксините и на какво е базиран стадния имунитет и спрете да се излагате!
Няма да е зле и да си го набиете в главите, че рано или късно всички ще се заразим!