Ще се превърнат ли "COVID партитата" в новото нормално?

Проф. Ленер: Младите ще се опитат да се заразят, докато е безопасно за тях
23 окт 2020 19:20, Нели Христова
70
Ще се превърнат ли "COVID партитата" в новото нормално?
Снимка: БГНЕС

Учените са обединени около тезата, че колективния имунитет не е начинът, по който трябва да се справим с COVID-19.

Но според Пол Ленер, професор по имунология и медицина от университета в Кеймбридж, ако вирусът не бъде напълно унищожен, то така наречените "COVID партита", където млади хора се опитват да се заразят с коронавирус, биха се превърнали в "нова нормалност". Експерти обаче предупреждават, че дългосрочните последици от заразяването обаче все още не са напълно ясни.

На брифинг, проведен от Science Media Center, проф. Ленер заяви, че коронавирусът може да остане сред нас задълго, а броят на "COVID партитата", които ще ги изложат на вируса, докато рискът за тях все още е малък, ще се увеличи.

"Ще бъда оптимист за това и ще кажа, че не мисля, че този вирус е толкова необичаен, че ще ни унищожи или ще ни накара да живеем по по-особения начин, както живеем в момента", заяви той . "Мисля, че ще стане подобно на четирите циркулиращи ендемични коронавируса, които причиняват обикновена настинка. Или ще се ваксинирате, или ще го хванете докато сте млади - а младите хора не се разболяват сериозно от този вирус."

И за да сме още по-сигурни, че COVID-19 няма да ни достигне, когато остареем, проф. Ленер заяви: "Ще го хванете, когато сте млад и няма да се разболеете. Децата най-вероятно ще бъдат канени на партита - като партитата с варицела - така че да са имунизирани, когато остареят. Разбира се, ще трябва да изчакаме и да видим дали съм прав."

Според много експерти обаче, имунитетът, който заразяването с коронавирус дава, е много нетраен. Но проф. Ленер бе оптимист и по този въпрос, като заяви, че реинфекцията вероятно ще бъде далеч по-лека от първата инфекция. А и реинфекциите засега са рядкост.

"Над 40 милиона души по света са заразени и когато за последен път проверих... имаше четири случая на безпокойство от реинфекция", каза той. "Така че мисля, че това е нещо, което трябва да продължим да следим и да не се притесняваме. Трябва да сме оптимисти и да кажем, че това е нещо, с което нашата имунна система някога се е справила и ще се справи с този тип вирус."

Но Дейвид Хейман, професор по епидемиология на инфекциозните болести в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, призова за предпазливост: "Един от сценариите е, че Sars-CoV2 ще стане ендемичен като останалите четири ендемични коронавируса при хората, но окончателната му съдба все още не е известена", заяви той и добави, че има два основни проблема в идеята за умишлено излагане на деца или младежи на коронавирус.

"Все още не знаем дългосрочните ефекти на инфекцията, дори сред младите и безсимптомните случаи", обясни той и добави, че все още не е ясно колко продължава защитата срещу реинфекция.

"Има няколко съобщения за реинфекции сред хора, които са били заразени, след като са боледували, но все още не знаем дали няма реинфекция сред тези, които са били заразени асимптоматично, тъй като те обикновено не са били тествани", казма той.

Дани Алтман, професор по имунология в Имперския колеж в Лондон, се съгласи с твърдението на проф. Хейман, добавяйки, че макар и да е по-рядко срещано при младите хора, те все пак могат да се разболеят тежко или да развият така наречения "дълъг COVID".

"Не бих препоръчал някой умишлено да се опитва да се зарази с COVID-19 или да зарази децата си", категоричен бе той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 39Моля ти се! Ваксината не е лек и не облекчава състоянието! Напротив, ваксината те заразява контролирано, така че да изградиш антитела.
38
5
 
6
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Засега начинът е да се спре епидемията, както направихажв Тайван, Китай, Нова Зеландия и други държави в Източна Азия. Докато целта е да се осигурят легла в болниците, както е в България, епидемията няма да свърши.
37
6
 
2
 
! Отговори
Да преди 3 години
И как мислите да преборим вируса, който не го виждаме?
36
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всъщност докато не измислят лекарство. Защото ваксината е безсмислена при положение, че антителата траят само няколко месецНе съм вирусолог, но си мисля, че както сега някой се лекуват с пласма на хора преминали през Covid-19 би трябвало да си изградят антитела. Ваксината не е ли лек? - облекчава състоянието на болния.
35
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Да 37 Ми ще махаме във всички посоки, с надеждата да го цапардосаме и да го повалим.
34
7
 
2
 
! Отговори
Да преди 3 години
Как ще се пазите от нещо което не го виждате?
33
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това не е "новото нормално". Това е и винаги ще си остане "новото ненормално"!
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 32Всъщност докато не измислят лекарство. Защото ваксината е безсмислена при положение, че антителата траят само няколко месеца.
31
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Целта е ясна - децата да заразят родителите си и дядовците и бабите си и да вземат наследството, което да профукаха веднага.
30
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А, бе ако умрем винаги ще се намерят желаещи родители с еднополов брак да осиновят детето. Пък и ще има шанс да израстне в бяла държава. Е, вярно, с малко по-либерални възгледи, ама нали важното е да е живо и здраво.
29
6
 
6
 
! Отговори
Да преди 3 години
Не можем вечно да се пазим от вируса, всички ще го изкарат по един или друг начин, това е!!!Просто отлагаме неизбежното!
28
4
 
5
 
! Отговори
Да преди 3 години
Не можем да спрем света да се върти, нали?Първата любов, целувка, и др неща, вируса няма да ги спре!
27
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те младите че ще се заразят то е очевадно, защото не разбират какво е вирус.Проблема е да не изчезнем ние старите, че те младите връзките на обувките не могат да си вържат.Те тогава ще стане опасно, защото чалгата не води до нищо добро.
26
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе младите не го карат тежко, но като донесат подаръка у дома и заразят мама, тате, баба и дядо, какво правим?
25
4
 
9
 
! Отговори
Карантин Тестов преди 3 години
Дискотеките, баровете, училищата и градският транспорт са едно голямо COVID парти. Всички ще се заразим. И ще докажем, че стаден имунитет с вирус, който повтаря е невъзможен...
24
3
 
5
 
! Отговори
Благой от Минстрой преди 3 години
Вместо да хвърлят всички сили да лекуват болните/колкото може/ властите по цял свят намират за по-важно да тормозят здравите с всевъзможни приумици.
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само Ахмед Мерчев от корпорация "Кибертрон" ще ни оправи !
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За какво са им COVID партита? Просто трябва да ходят на училище.
21
2
 
5
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Еврейски приказки за Лека нощ !Има ли наивни, да им вЕрват още ?!
20
3
 
10
 
! Отговори
пенсионер преди 3 години
за пр0стите хора предали се на Новият Световен Ред, без дори да имат интелекта да го осъзнават, защо да не станат новото нормално?!