Ще се превърнат ли "COVID партитата" в новото нормално?

Проф. Ленер: Младите ще се опитат да се заразят, докато е безопасно за тях
23 окт 2020 19:20, Нели Христова
70
Ще се превърнат ли "COVID партитата" в новото нормално?
Снимка: БГНЕС

Учените са обединени около тезата, че колективния имунитет не е начинът, по който трябва да се справим с COVID-19.

Но според Пол Ленер, професор по имунология и медицина от университета в Кеймбридж, ако вирусът не бъде напълно унищожен, то така наречените "COVID партита", където млади хора се опитват да се заразят с коронавирус, биха се превърнали в "нова нормалност". Експерти обаче предупреждават, че дългосрочните последици от заразяването обаче все още не са напълно ясни.

На брифинг, проведен от Science Media Center, проф. Ленер заяви, че коронавирусът може да остане сред нас задълго, а броят на "COVID партитата", които ще ги изложат на вируса, докато рискът за тях все още е малък, ще се увеличи.

"Ще бъда оптимист за това и ще кажа, че не мисля, че този вирус е толкова необичаен, че ще ни унищожи или ще ни накара да живеем по по-особения начин, както живеем в момента", заяви той . "Мисля, че ще стане подобно на четирите циркулиращи ендемични коронавируса, които причиняват обикновена настинка. Или ще се ваксинирате, или ще го хванете докато сте млади - а младите хора не се разболяват сериозно от този вирус."

И за да сме още по-сигурни, че COVID-19 няма да ни достигне, когато остареем, проф. Ленер заяви: "Ще го хванете, когато сте млад и няма да се разболеете. Децата най-вероятно ще бъдат канени на партита - като партитата с варицела - така че да са имунизирани, когато остареят. Разбира се, ще трябва да изчакаме и да видим дали съм прав."

Според много експерти обаче, имунитетът, който заразяването с коронавирус дава, е много нетраен. Но проф. Ленер бе оптимист и по този въпрос, като заяви, че реинфекцията вероятно ще бъде далеч по-лека от първата инфекция. А и реинфекциите засега са рядкост.

"Над 40 милиона души по света са заразени и когато за последен път проверих... имаше четири случая на безпокойство от реинфекция", каза той. "Така че мисля, че това е нещо, което трябва да продължим да следим и да не се притесняваме. Трябва да сме оптимисти и да кажем, че това е нещо, с което нашата имунна система някога се е справила и ще се справи с този тип вирус."

Но Дейвид Хейман, професор по епидемиология на инфекциозните болести в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, призова за предпазливост: "Един от сценариите е, че Sars-CoV2 ще стане ендемичен като останалите четири ендемични коронавируса при хората, но окончателната му съдба все още не е известена", заяви той и добави, че има два основни проблема в идеята за умишлено излагане на деца или младежи на коронавирус.

"Все още не знаем дългосрочните ефекти на инфекцията, дори сред младите и безсимптомните случаи", обясни той и добави, че все още не е ясно колко продължава защитата срещу реинфекция.

"Има няколко съобщения за реинфекции сред хора, които са били заразени, след като са боледували, но все още не знаем дали няма реинфекция сред тези, които са били заразени асимптоматично, тъй като те обикновено не са били тествани", казма той.

Дани Алтман, професор по имунология в Имперския колеж в Лондон, се съгласи с твърдението на проф. Хейман, добавяйки, че макар и да е по-рядко срещано при младите хора, те все пак могат да се разболеят тежко или да развият така наречения "дълъг COVID".

"Не бих препоръчал някой умишлено да се опитва да се зарази с COVID-19 или да зарази децата си", категоричен бе той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
4
 
! Отговори
Мисля си преди 3 години
В Швеция от 2 седмица има карантина в Стокхолм, Упсала и още 2 области. Смъртността в Швеция рязко скочи.
18
3
 
4
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
Спасиха летния Сезон, вярно е. Откъм Шмъркало бийч имаше думба-лумба, въпреки закона за тишината и т.н.Чудно е, как ще спасят зимния Сезон ...
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимно 17Бай *** добре ли сте?
16
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай *** е с маска и потури, но пак ще се зарази.Хитреца си мисли че без дистанция и с пар цал на уста е безсмъртен, но не би!
15
2
 
3
 
! Отговори
До9 преди 3 години
Все пак е добре да не намесват децата, това би било грешка
14
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За информация - в Швеция новозаразените и починалите, са вече по-малко.Как е?
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Милиони си правиха Ковид Партите, само двама умряха от тях... То сигурно повече са умрели от венерически болести, ето са ги фанали ...
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия професори с ку да ги сочиш,нали нищо не знае ли за вирусчето,миналата гпдина в Италия и Испания Англия мряха гъби ,чували хл.камиони ,сега само се заразявали с трипер по 5000 на ден,а защо в Китай няма ?Кучев каза че 5000 --6000 наден било нощо,Ами явно вируса наистина е трипер)
11
2
 
2
 
! Отговори
До 9 преди 3 години
Вярваш ли си?
10
0
 
7
 
! Отговори
Алкохолист преди 3 години
Да плуваме в спирт, страхотна идея!
9
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма млади - няма стари. Белият дроб става като паяжина.Получават се тромбони и мозъка се уврежда доживот.Страничните ефекти са толкова много, че категорино това е синтезиран вирус.Те сега сякаш го ъпгрейдват този вирус. Първоначално нямаше засегнати деца. Вече децата са доста като цяло и бебета също има засегнати.
8
5
 
6
 
! Отговори
ковидиот преди 3 години
затваряй всичкооо, спирай всичкоо, дезинфекцирааааай, искам да плувате в спирт, опаковай се в маскиии, дъждобраниии, смъртоносния вирус идвааа, трупове, катафалки, чували с трупове.ше ядете русенско до където има после трупове, чакали ръфат трупове
7
12
 
6
 
! Отговори
Лилияна преди 3 години
Опасна болест е Ковида,води до увреждания, които могат да се появят след 50-60 години, так че младите да внимават и да бъдат разумни
6
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
проф. Ленер Е ЕДИН ГОЛЯМ МУШЕННИК И ЛЪЖЕЦНЯМА КАК ДА СЕ ГАРАНТИРА ЗА КОЙ Е БЕЗОПАСНО И ЗА КОЙ ПО - МАЛКО ОПАСНО.АБИТУРЕНТА ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО НЯМАШЕ НИКАКВИ ПРИДРУЖАВАЩИ ЗАБОЛЯВАНИЯ. В ЕВРОПА ДЕЦА ЗАГУБИХА СЪЩО БИТКАТА С ВИРУСА И БЯХА ПО НА 13 ИЛИ 16 ГОДИНИ БЕЗ НИТО ЕДНО СТРАНИЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ.ТЕЗИ МАНГЪРОВЦИ ТРЯБВА ДА СЕ СЪДЯТ ЗА ПОДТИКВАНЕ НА ХОРАТА КЪМ УМИШЛЕНО ЗАРАЗЯВАНЕ. ТОВА СА ХОРА КАТО Д-Р МЕНГЕЛЕ.Доктор Менгеле - лекарят, убил хиляди деца в Аушвиц е подлагал хиляди деца НА ЕКСПЕРИМЕНТИ
5
1
 
4
 
! Отговори
Да ме хване за преди 3 години
Шлифера
4
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма колективен имунитет. Има резаразяване. Антителата се губят след 6 месеца. Има доста хора в България, които изкараха Ковид 19 по 2 пъти до момента.Повтаря. Така, че не лъжете хората! НЯМА ТАКОВА ЖИВОТНО КОЛЕКТИВЕН ИМУНИНЕТ.
3
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде ще има ковид парти да знам да идвам
2
4
 
4
 
! Отговори
Ще ни хваща преди 3 години
Докато ни изтощи и се катурнем.
1
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще има съд един ден за създаването на ПланДемията ковид