Преди век и днес - аргументите на антиваксърите срещу ваксините са едни и същи

Важното е да се научим да ги разпознаваме, за да ги преборим
24 окт 2020 23:00, Нели Христова
182
Преди век и днес - аргументите на антиваксърите срещу ваксините са едни и същи
Снимка: БГНЕС

С всеки изминал ден светът е една крачка по-близо до разработването на ваксина срещу коронавируса. Но за да бъде успешна тя, обществото трябва да е убедено, че е безопасна и доброволно да се ваксинира срещу опасния COVID-19.

Но групата от хора, които не вярват в ефективността на ваксините, наречени антиваксъри, се разраства. Увеличава се и дезинформацията онлайн относно нейната ефективност.

През изминалата година се появиха безкрайни конспиративни теории и кампании за дезинформация въпреки нарастващия брой на заболелите от коронавирус. Но ако се върнем назад в историята, най-вероятно ще разберем защо антиваксърите са толкова добри в това да привличат нови последователи и да стават все по-убедителни в аргументите си.

Оказва се, че тези, които насърчават антиваксинацията, използват последователно стандартен набор от стратегии. Чудесен пример е една популярна брошура, публикувана през 1885 г. по време на епидемията от едра шарка в Монреал. Повече от век по-късно имаме удоволствието да живеем в свят, в който едрата шарка е напълно унищожена благодарение на ваксината. И все пак в миналото ваксината срещу едра шарка е била оспорвана, въпреки доказателствата в полза на нейната ефективност.

Публикувана от водещия антиваксър, д-р Александър М. Рос, тази брошура се разпространява широко по време на епидемията от едра шарка през 1885 г. в Монреал, докато служителите на общественото здравеопазване се стремят да увеличат обхвата на имунизацията. Рос се възползва от възможността, която повишени здравни мерки предлагат, за да спечели авторитет, известност и лична слава. Той създава историята си сам, описвайки се като "единственият лекар, който се осмели да се съмнява във фетиша“ за ваксинацията. Малко по-късно обаче става ясно, че Рос все пак е бил ваксиниран против едра шарка, а големите вестници с радост публикуват тази новина.

Неговата брошура служи като основна илюстрация на стратегиите, използвани от антиваксърите - както тогава, така и сега. Тези аргументи не са нови и са се променили съвсем малко с течение на времето.

Подценяване на опасността от пандемията

Многократно сме чували аргумента, че COVID-19 е просто една идея по-тежък сезонен грип, но не е чак толкова опасен. Е, за Рос и неговите колеги антиваксъри, едрата шарка също не е толкова опасна болест, колкото останалите лекари твърдят, че е. Смъртността била между 30-40%, вирусът бил изключително заразен, но антиваксърите вярвали, че той не представлява опасност за населението.

Рос осъжда "безсмислената паника", причинена от здравни служители и лекари заради епидемията, твърдейки, че шарката всъщност не е епидемия и че в градът има "много малко случаи". Отново аргумент, който чуваме и сега - "Къде са болните от COVID? Аз не познавам никой, който да се е заразил или да е умрял."

Официалните данни за епидемията в крайна сметка са красноречиви - 9600 са съобщени случаи на заразени с едра шарка. 3234 са смъртни - близо 2% от населението на Монреал по онова време. Още 10 хил. случая са регистрирани в провинция Квебек, но историците смятат, че реалният брой вероятно е бил много по-висок. Тези цифри и историята на тази епидемия са разказани от историка Майкъл Блис в неговия нехудожествен разказ "Чума: История на едра шарка в Монреал".

Минимизирането на заплахата е често срещана тактика и в съвременните дебати. Мнозина, които популяризират антиваксърството, твърдят, че ваксините са по-опасни от самата болест.

Твърдения, че ваксината причинява увреждания, не е ефективна или и двете едновременно

Въпреки че съвременните аргументи са фокусирани върху твърдението, че ваксините причиняват аутизъм, което е абсолютно невярно, историческите аргументи са много по-разнообразн. В миналото, според антиваксърите, имунизацията срещу едра шарка е причинявала инфекции, сифилис, тиф, туберкулоза, холера, "отравяне на кръвта", както и предизвиквали заболяване от самата едра шарка.

Тези твърдения не винаги са били неоснователни, но рисковете са били крайно преувеличени. Известно е, че се наблюдават случаи на вторично предаване на заболяване поради лоша практика. Някои лекари са използвали ваксинация от ръка на ръка - което означава, че използват един и същ инструмент за ваксинация на цяла редица хора - или са използвали ваксина, приготвена от човешки източник, а не от едър рогат добитък. Липсата на стерилно почистване между операциите или използването на ваксина, приготвена от заразено лице, може да доведе до редки случаи на вторично предаване на различни болести. Но те далеч не са предизвикани от самата ваксина.

Откриването на такива предавания на зарази (години по-рано) предизвиква някои от първите разпоредби относно подготовката и прилагането на ваксини и поражда силно опасение в медицинската общност относно безопасността им - проблем, който и до днес продължава да бъде в основата на производството на ваксини.

Убеждението, че ваксинацията е част от по-голяма конспирация

В своята брошура  д-р Александър М. Рос обяснява, че медиите и лекарите "подклаждат страховете от инфекция като част от "луда" кампания за печелене на пари". Тогава, както и сега, епидемиите създават възможности както за по-голяма заетост в тази научна сфера, така и за по-широки научни изследвания в конкретната медицинска област.

И все пак тази заетост бе обрисувана като неетична експлоатация на бедните на стойност "един милион лири стерлинги" за професията, а не като усилие в борбата срещу страданията и смъртта на хиляди. Освен това мерките за обществено здраве бяха изобразени като посегателство върху личните права и превишаване на държавната власт. "Вече не говори за руската тирания", заявява Рос, тъй като няма никой "по-страшен" от градските здравни служители.

Аргументите му все още се използват и век по-късно в настоящата пандемия. По-цял свят антиваксърите вярват, че простото носене на маски по някакъв начин ограничава свободата им. И не само - стигна се и до някои по-екстремни конспирации, като тази, че ваксините всъщност имат за цел да ни чипосат.

Използването на алтернативни власти\учени, за да легитимираш твърдението си

Не на последно място е призивът от страна на властите и учените, които помагат да се легитимира аргументът срещу ваксинацията. Съвременното движение срещу ваксините е подкрепено от много от тях и е ръководено от Андрю Уейкфийлд, вече дискредитиран бивш лекар, който първоначално публикува фалшиво проучване, свързващо ваксината MMR (морбили, паротит, рубеола) с аутизма.

Но движението на антиваксърите има дълга традиция в това да популяризира думите на "експерти", които подкрепят доводите им. През 19-ти век дебатите за ваксинацията често водят до подобен тесен кръг от медици, които се изказват против ваксинацията, наричайки я "мръсна" и "зла" практика. Въпреки че аргументите им бяха опровергани от мнозина в медицинската общност, те придобиха трайна мантия на престиж сред антиваксърите като авторитетни гласове, които предлагаха "доказателството", което беше необходимо.

Това, разбира се, не е изчерпателен списък на анти-ваксинационните стратегии - нито исторически, нито съвременни.

Винаги е имало хора, които се възползват от медицинските кризи, за да прокарат собствените си идеи на дневен ред, а в съвременната ера на социални мрежи стратегиите за дезинформация са се развивали и разширили. Подобно на Рос, лидерите на тези движения придобиват социална сила, изобразявайки се като самотни кръстоносци.

Когато сме само на крачка от световното разпространение на ваксина срещу COVID-19, можем да очакваме все повече такива кръстоносци да публикуват аргументи срещу ваксинацията. Разбиването на модели на аргументи, виждани многократно в миналото, може да предостави полезен урок за борба с тях в бъдеще.

 

 

 

 


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 76
грипните вируси мутират и затова не може да се постигне траен имунитет с ваксина . нещо такова беше

И за коронавируса се прокрадват мнения , че може и да няма траен имунитет , независимо от ваксината . Някои казват 6 месеца , други - година имунитет . И айде пак реимунизация след реимунизация
69
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В шесто управление са обучавани от ранни зори
68
3
 
6
 
! Отговори
Демократ преди 3 месеца
Нормално е при демокрацията всички хора да мислят демократично, демокрацията е най-свещената крава. Който мисли различно от демократичната линие е прост и в ЕС такива дори лежат в затвора днес, защото демокрацията е най-свещената крава трябва да се защитава със всички средства.
67
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А като си на гребена на вълната мие интересно как си като си отсрещния бряг или си минал в другия сектор подприкритие
66
12
 
3
 
! Отговори
Демократ преди 3 месеца
Ваксината е като демокрацията - ваксината е най-добрата система срещу болести, но антиваксърите са прости и не го разбират това нещо, не го разбрат това нещо защото са прости комунисти!
65
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 68
Не го мисли , винаги ще има хора с различно мнение . Няма смисъл да трошиш нерви в интернет спорове, според мен де .

Като се роботизираме , пътят към горите ще е открит :))) . Ама кой знае какви хърдели ще измислят тогава
А тепърва ще става по-интересно . Може би ще се окаже ,че ваксината за Ковид няма да е съвсем доброволна
Ще си измислят причини и ще ваксиииинират ли ,,ще ваксинират наред
А който не иска - към гората . Дали ще са останали гори - друга тема
64
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
A ваксините срещу грип защо не действат и броя на боледуващите от грип не намалява въпреки масовото ваксиниране? Срещу ковид няма ваксина и болните от ковид са много по малко от болните от обикновен грип за който има вече стотици ваксини?
63
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Че било писали експерт по нумерология в бан
62
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Бау

Бил Гейтс не пуска никакви ваксини, той се грижи парите от господарите му да стигат до определени корпорации. Гейтс е един *** който да обира негативната енергия на хората. Чичката с пуловерче от 10лв
61
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Или ще се отчитаме на витошка че по лесно а пунта Мара били незнаини
60
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Х-мен още ли правим оня ритъм на чужд гръб с алкапоне та си отдругата страна
59
0
 
3
 
! Отговори
Бау преди 3 месеца
Ами ако пуснат ваксина преди Бил Гейтс? Представяте ли си ужаса? Интригата? Драмата? :D
58
1
 
7
 
! Отговори
българин преди 3 месеца
До: номер 60

Значи, лексотанът е от класа на бензодиазепините, вид антидепресант предписван при депресии, безсъние и т.н.
Действието му е подобно на ракията, затова има привикване, а с ракия действието му се удвоява - потенциално смъртоносна комбинация!
Ракията не е дезинфектант. Тя е 40 градуса, дезинфектантът над 70.
Освен това, ако кръвта ти съдържа 70% етанол, трябва да си мумифициран.
Това е причината на етикета да пише: "За външна употреба".
Можеш да го пиеш разреден, но не помага.
57
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нямам търпение да гледам откриването на олимпиадата, там ще си манифестират всичко което ни очаква.
56
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 62

Може би реагирах по емоционално от колккото трябва.
Нямаме шанс да сме "по горите" след 100 години индустриализация хората са/сме в капан. Иронията е, че сега вече не им трябва и индустриализацията, ще се минава на цифрови градове и роботизирано производство и е по- лесно да намалиш населението отколкото да им обясняваш, че 95% ще останат без работа и храна.
55
0
 
9
 
! Отговори
999 преди 3 месеца
НИТО ЕДНА ВАКСИНА НА СВЕТА НЕ ДАВА 100% ЗАЩИТА. ФАКТ.
54
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 61

Първо казаха, че ще вакксинират страните от третия свят и това беше заблуда. Сега четем, че има 400 милиона готови ваксини за Европа, 500 милиона за САЩ а за другите държави никой нищо не казва. Нормално, как да ви кажат, че са произвели или за 2 месеца ще произведат 5 милиарда ваксини. Кой има такъв капацитет? Ваксините са готови от поне от 1-2 години.
53
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Оревоар от доброто старо време
52
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Х-мен четри рози или чичо жак би трябвало дае шест
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 47
"След това следва пий си хапчетата, сектант, селяни, първобитни, не мислите за обществото ...и още хиляди заучени неща."
-----
Ще ме извиняваш ,ама такова нещо не съм писал . Може би си смесила няколко коментара , или не знам какво

А това за горите - Скоро четох за някакви гърци ,че решили да напуснат съвременното общество , купили си земя и се заселили там да си живеят . Млади хора , обработват , изхранват се с каквото си произведат и така
Който както си разбира живота