Преди век и днес - аргументите на антиваксърите срещу ваксините са едни и същи

Важното е да се научим да ги разпознаваме, за да ги преборим
24 окт 2020 23:00, Нели Христова
182
Преди век и днес - аргументите на антиваксърите срещу ваксините са едни и същи
Снимка: БГНЕС

С всеки изминал ден светът е една крачка по-близо до разработването на ваксина срещу коронавируса. Но за да бъде успешна тя, обществото трябва да е убедено, че е безопасна и доброволно да се ваксинира срещу опасния COVID-19.

Но групата от хора, които не вярват в ефективността на ваксините, наречени антиваксъри, се разраства. Увеличава се и дезинформацията онлайн относно нейната ефективност.

През изминалата година се появиха безкрайни конспиративни теории и кампании за дезинформация въпреки нарастващия брой на заболелите от коронавирус. Но ако се върнем назад в историята, най-вероятно ще разберем защо антиваксърите са толкова добри в това да привличат нови последователи и да стават все по-убедителни в аргументите си.

Оказва се, че тези, които насърчават антиваксинацията, използват последователно стандартен набор от стратегии. Чудесен пример е една популярна брошура, публикувана през 1885 г. по време на епидемията от едра шарка в Монреал. Повече от век по-късно имаме удоволствието да живеем в свят, в който едрата шарка е напълно унищожена благодарение на ваксината. И все пак в миналото ваксината срещу едра шарка е била оспорвана, въпреки доказателствата в полза на нейната ефективност.

Публикувана от водещия антиваксър, д-р Александър М. Рос, тази брошура се разпространява широко по време на епидемията от едра шарка през 1885 г. в Монреал, докато служителите на общественото здравеопазване се стремят да увеличат обхвата на имунизацията. Рос се възползва от възможността, която повишени здравни мерки предлагат, за да спечели авторитет, известност и лична слава. Той създава историята си сам, описвайки се като "единственият лекар, който се осмели да се съмнява във фетиша“ за ваксинацията. Малко по-късно обаче става ясно, че Рос все пак е бил ваксиниран против едра шарка, а големите вестници с радост публикуват тази новина.

Неговата брошура служи като основна илюстрация на стратегиите, използвани от антиваксърите - както тогава, така и сега. Тези аргументи не са нови и са се променили съвсем малко с течение на времето.

Подценяване на опасността от пандемията

Многократно сме чували аргумента, че COVID-19 е просто една идея по-тежък сезонен грип, но не е чак толкова опасен. Е, за Рос и неговите колеги антиваксъри, едрата шарка също не е толкова опасна болест, колкото останалите лекари твърдят, че е. Смъртността била между 30-40%, вирусът бил изключително заразен, но антиваксърите вярвали, че той не представлява опасност за населението.

Рос осъжда "безсмислената паника", причинена от здравни служители и лекари заради епидемията, твърдейки, че шарката всъщност не е епидемия и че в градът има "много малко случаи". Отново аргумент, който чуваме и сега - "Къде са болните от COVID? Аз не познавам никой, който да се е заразил или да е умрял."

Официалните данни за епидемията в крайна сметка са красноречиви - 9600 са съобщени случаи на заразени с едра шарка. 3234 са смъртни - близо 2% от населението на Монреал по онова време. Още 10 хил. случая са регистрирани в провинция Квебек, но историците смятат, че реалният брой вероятно е бил много по-висок. Тези цифри и историята на тази епидемия са разказани от историка Майкъл Блис в неговия нехудожествен разказ "Чума: История на едра шарка в Монреал".

Минимизирането на заплахата е често срещана тактика и в съвременните дебати. Мнозина, които популяризират антиваксърството, твърдят, че ваксините са по-опасни от самата болест.

Твърдения, че ваксината причинява увреждания, не е ефективна или и двете едновременно

Въпреки че съвременните аргументи са фокусирани върху твърдението, че ваксините причиняват аутизъм, което е абсолютно невярно, историческите аргументи са много по-разнообразн. В миналото, според антиваксърите, имунизацията срещу едра шарка е причинявала инфекции, сифилис, тиф, туберкулоза, холера, "отравяне на кръвта", както и предизвиквали заболяване от самата едра шарка.

Тези твърдения не винаги са били неоснователни, но рисковете са били крайно преувеличени. Известно е, че се наблюдават случаи на вторично предаване на заболяване поради лоша практика. Някои лекари са използвали ваксинация от ръка на ръка - което означава, че използват един и същ инструмент за ваксинация на цяла редица хора - или са използвали ваксина, приготвена от човешки източник, а не от едър рогат добитък. Липсата на стерилно почистване между операциите или използването на ваксина, приготвена от заразено лице, може да доведе до редки случаи на вторично предаване на различни болести. Но те далеч не са предизвикани от самата ваксина.

Откриването на такива предавания на зарази (години по-рано) предизвиква някои от първите разпоредби относно подготовката и прилагането на ваксини и поражда силно опасение в медицинската общност относно безопасността им - проблем, който и до днес продължава да бъде в основата на производството на ваксини.

Убеждението, че ваксинацията е част от по-голяма конспирация

В своята брошура  д-р Александър М. Рос обяснява, че медиите и лекарите "подклаждат страховете от инфекция като част от "луда" кампания за печелене на пари". Тогава, както и сега, епидемиите създават възможности както за по-голяма заетост в тази научна сфера, така и за по-широки научни изследвания в конкретната медицинска област.

И все пак тази заетост бе обрисувана като неетична експлоатация на бедните на стойност "един милион лири стерлинги" за професията, а не като усилие в борбата срещу страданията и смъртта на хиляди. Освен това мерките за обществено здраве бяха изобразени като посегателство върху личните права и превишаване на държавната власт. "Вече не говори за руската тирания", заявява Рос, тъй като няма никой "по-страшен" от градските здравни служители.

Аргументите му все още се използват и век по-късно в настоящата пандемия. По-цял свят антиваксърите вярват, че простото носене на маски по някакъв начин ограничава свободата им. И не само - стигна се и до някои по-екстремни конспирации, като тази, че ваксините всъщност имат за цел да ни чипосат.

Използването на алтернативни власти\учени, за да легитимираш твърдението си

Не на последно място е призивът от страна на властите и учените, които помагат да се легитимира аргументът срещу ваксинацията. Съвременното движение срещу ваксините е подкрепено от много от тях и е ръководено от Андрю Уейкфийлд, вече дискредитиран бивш лекар, който първоначално публикува фалшиво проучване, свързващо ваксината MMR (морбили, паротит, рубеола) с аутизма.

Но движението на антиваксърите има дълга традиция в това да популяризира думите на "експерти", които подкрепят доводите им. През 19-ти век дебатите за ваксинацията често водят до подобен тесен кръг от медици, които се изказват против ваксинацията, наричайки я "мръсна" и "зла" практика. Въпреки че аргументите им бяха опровергани от мнозина в медицинската общност, те придобиха трайна мантия на престиж сред антиваксърите като авторитетни гласове, които предлагаха "доказателството", което беше необходимо.

Това, разбира се, не е изчерпателен списък на анти-ваксинационните стратегии - нито исторически, нито съвременни.

Винаги е имало хора, които се възползват от медицинските кризи, за да прокарат собствените си идеи на дневен ред, а в съвременната ера на социални мрежи стратегиите за дезинформация са се развивали и разширили. Подобно на Рос, лидерите на тези движения придобиват социална сила, изобразявайки се като самотни кръстоносци.

Когато сме само на крачка от световното разпространение на ваксина срещу COVID-19, можем да очакваме все повече такива кръстоносци да публикуват аргументи срещу ваксинацията. Разбиването на модели на аргументи, виждани многократно в миналото, може да предостави полезен урок за борба с тях в бъдеще.

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Антиваксърите са същите като феминистите, обратните, ***, русофилите, ислямистите.
133
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обяснението е много просто. Страхът на хората от ваксините е че не разбират каква революция в медицината са всъщност. Антибиотиците и ваксините ни направиха от 1млд на 8млда човечета само за 150 години. Това как ще го обяснят антиваксърите. Уж искали да ни избиват рептилите - *** - мормони, а ние ставаме все повече.
132
8
 
4
 
! Отговори
До 142 преди 3 години
Ти явно не си виждал на какво е способен хероинов наркоман в абстиненция!Ако видиш, друго ще приказваш за наркотиците. А антиваксърите най-добре да хващат гората...
131
5
 
4
 
! Отговори
1 преди 3 години
Троловете парадиращи като антиваксъри днес са явно на двойно кафе.
130
4
 
3
 
! Отговори
Мангъров и ваксините преди 3 години
Вижте интересен репортаж на БНТ.Доц. Мангъров бил ЗА противогрипните ваксини.Има и други негови интервюта, в които застъпва тезите за ваксините по принцип и това, че у нас има много добър имунизационен календар.https://bnt.bg/bg/a/dots-manga-rov-shte-se-pradpazim-ot-grip-sigurno-s-vaksina
129
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Естествен подборСамо че, приятелче, много от антиваксърите са бивши ваксъри, които са научили по трудния начин за вредата от ваксините..... Живей си с розовите очила докато можеш.
128
11
 
5
 
! Отговори
Естествен подбор преди 3 години
Всъщност колкото повече са антиваксърите, толкова по-добре за вида Хомо Псевдосапиенс като цяло. Един нетолерантно настроен генетик натърти, че човечеството отдавна е слязло под долната граница на детска смъртност, под която започва все по-лошо увреждане на генофонда. Антиваксърите обаче усърдно компенсират тази тенденция. Нека ги поощряваме в благородната саможертва.(Впрочем по същата причина трябва да се разрешат всички наркотици. За две поколения ще се отървем от натрупаната отпадъчна ДНК.)
127
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 145За Канада и САЩ със сигурност не е фейк, специално за частта с медицинските концлагери. В Австралия и Дания пък въобще не се предвижда подобна хуманна алтернатива и направо ще се пристъпва към отвличания по домовете и насилствени ваксинации под железен ботуш.
126
7
 
7
 
! Отговори
до 136 преди 3 години
Да, всеки, който дръзне да зададе неудобен въпрос, бива заклеймен като "антиваксър", дори и да не е такъв. А за "антиваксърите" както знаем се провежда гигантска медийна кампания по цялата земя, че са едни от най-неострите хора на планетата, нали сте чували?
125
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Забравяте да кажете, че антивакс течението всъщност тръгна от лекари и учени, а не от обикновените хора, защото те първи видяха мащабите на уврежданията, които някои ваксини причиняват.
124
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Апропо не разбирам каква мотивация имат ваксинопроизводителите да произведат безопасен продукт, след като така или иначе са официално освободени от отговорност. Морална? В бизнес машина за милиарди? Където на всичкото отгоре имат и конкурентни компании? Хах
123
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Носят се брутални слухове ,направо фейк нюз,че който не искал да се ваксинара щели да го затварят в концентрационен лагер наречен изолатор,и ще му конфискуват частната собственост, който се ваксинира,ще му отпишат дълговете и пак ще му вземат частната собственост, но ще може да пътува и придвижва. Направо фейк нюз.
122
6
 
16
 
! Отговори
АЗ преди 3 години
Никога няма да си инжектирам нещо, за чиято безопастност никой не носи отговорност. Производителите на ваксини са освободени със закон от всякаква съдебна отговорност за отрицателните последици, които може продуктът им да причини на хората. Фондът за обещетения на пострадали от ваксини в САЩ се финансира от бюджета, т.е. от данъците на хората, а самите фарма корпорации не носят НИКАКВА отговорност за ваксините, които продават. Ако това е новото нормално, нека аз съм ненормалният -окей съм с това
121
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксинирането винаги е било руска рулетка със здравето. Разликата е, че преди имаше един куршум и пет празни гнезда в барабанчето, сега има едно празно гнездо и пет куршума, а с ковид ваксината няма да има празно. Прав път на тези, които решите да се ваксинирате. Съжалявам единтвено роднините ви...
120
7
 
22
 
! Отговори
123 преди 3 години
Ковид ваксината е направена да убива бавно. Ще ни редуцират.
119
3
 
0
 
! Отговори
Вазмотен преди 3 години
ГриБ?!?!?!?!Е такава болест още не бях чувАл, уауаААаааааа хахахахх
118
4
 
19
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ Грип ми преди 3 години
Не съм антиваксър. И аз, и семейството ми си имаме всички редовни + няколко допълнителни ваксинации.Убеден съм, че ваксините и антибиотиците са двете най-велики достижения на медицината въобще.Не мисля обаче, че претупана ваксина ще ни реши проблема в този случай. Най-добре е да се изчака, докато сме сигурни, че е безопасна. А междувременно трябва да се вземат мерки срещу медийната истерия. Не училища, а медии трябва да се затварят!
117
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Като сте рекли А, кажете и Б - двама от доброволците на Астра-Зенека са осакатени за цял живот, трети почина, това в тясна извадка и в рамките на един месец." Това са само известните случаи. Ами заметените? Ами стотиците, при които пораженията тепърва ще се прояват. Повечето странични ефекти действат на принципа на бомбата със закъснител. Да се пуска масова ваксина без поне 5 години клинични тестове е абсолютен тероризъм!
116
2
 
15
 
! Отговори
да, да преди 3 години
Ще се ваксинирам нанайси, след като гледах току-що изтеклото видео със сина на кандидат-президента Байдън. Тези отгоре до един са морално разкапани и правят всичко, ВСИЧКО за пари. (Във видеото Хънтър Байдън пуши крек, докато малолетна китайка му масажира .... с крака). Не мога да постна линк, защото ще ме баннат.
115
2
 
5
 
! Отговори
не е точно преди 3 години
Не е странно. Въпреки, че ваксините са ефективни в 70-80% от случаите не трябва да се подценяват рисковете от алчността на производителите и недостатъците на медицината. Примерно в САЩ до средата на миналия век са режели апениксите на бебетата и сега ьяло поколение има проблеми с обмена на веществата. Добре че я прекратяват пракриката. Трябва да се отчитат индивидуалните генетични особености!