Трябва ли да перем маските си всеки ден - какво казват специалистите?

От вътрешната, както и от външната страна, те са пълни с микроби
26 окт 2020 18:45, Нели Христова
58
Трябва ли да перем маските си всеки ден - какво казват специалистите?
Снимка: БГНЕС

Предпазните маски се превърнаха в основна част от ежедневния ни живот. Слагаме ги върху лицата си, смеем се, говорим, кихаме и кашляме в тях. След това ги прибираме по джобове и чанти. И въпреки че експертите ни съветват да перем маските си всеки ден, много от хората чакат седмици, преди да почистят предпазните си средства. Други носят маските за еднократна употреба по няколко пъти. Маските за лице трябва да улавят капчиците, които отделяме от устата и носа си, но като се има предвид, че става дума за нашите собствени дихателни капчици, наистина ли е толкова лошо да не перем маската си всеки ден? Ето какви са фактите:

Колко замърсени са маските за лице и с какви видове микроби?

Ако изследвате своята маска ще откриете различни бактерии, вируси и гъбички. "Повечето вероятно са безвредни - те се откриват и ако вземете проби от ръцете, носа, устата или много други части на тялото си", казва проф. Кет Ноукс, експерт по предаване на болести по въздуха от Университета в Лийдс, пред The Guardian. Въпреки това, в комбинация с триенето и влажността, свързани с продължителното носене на маска, тази микробна менажерия може да предизвика огнища на "маскне".

Какво е маскне?

"Това е общ термин, измислен, за да обхване всички видове обриви по лицето, свързани с носенето на маски, включително акне", казва д-р Тиви Марутхапу, консултант дерматолог в болница Highgate и говорител на British Skin Foundation. "Тъй като маските могат да бъдат развъдник на бактерии, гъбички и вируси, бих препоръчала да я перете ежедневно, ако я носите всеки ден." По думите й меките тъкани, като памука, са по-малко склонни да причиняват триене, отколкото синтетичните влакна като полиестер.

Какъв е рискът да хванем COVID-19 от мръсна маска?

Ако имате COVID-19, тогава маската ви ще бъде силно замърсено с коронавирус, както и други бактерии. Тя би представлявала риск за другите, ако се допрат до нея, така че никога не трябва да споделяме маската си или да докосваме чужди маски, без да измием старателно ръцете си.

Издишванията на другите хора са друг въпрос. Проучване от 2019 г. идентифицира различни респираторни вируси от външната страна на маските им, включително грип и аденовирус, причинител на обикновена настинка. Въпреки че понастоящем няма данни, доказващи, че такова външно замърсяване увеличава риска от COVID-19, "теоретично би могло, ако докоснете маската и след това докоснете носа или очите си", казва Ноукс.

И така, колко често трябва да перем маската за многократна употреба?

В идеалния случай трябва да я перем след всеки път, когато я носим. "Възможно е да имате маска, замърсена след ежедневно носене", казва проф. Райна Макинтайър, изследовател по инфекциозни болести от Университета на Нов Южен Уелс в Сидни. "Тествахме и открихме вируси отвътре и отвън на маските, както върху хирургическите, така и върху платнените.“

"Честото миене е особено важно, ако влизате в контакт с уязвими индивиди", казва проф. Уилям Ристенпарт, инженер по химикали в Калифорнийския университет, Дейвис. Наскоро той откри, че грипният вирус може да пътува върху замърсени прахови частици, отделени от триене на замърсена тъкан. В отделно проучване той показа, че прахът се изхвърля от тъканните маски по време на нормално износване: "Ако някой е заразен и той носи маска от памучен плат, която е силно замърсена, възможно е тези частици да носят вируса", казва той. "Разбира се, не можете да миете маската на всеки 20 минути, но на всеки пет или шест дни е твърде много време.

Как да мием маската си?

Най-добре е това да се случи с гореща вода, въпреки че маските могат да се перат и с прането ви. "Измиването трябва да се извършва във вода, която е най-малко 60°С, със сапун", казва Макинтайър. Преди дни тя провежда експеримент с маски от плат сред виетнамските здравни работници и установи, че в сравнение с хирургическите маски, те не само не защитават персонала, но и могат и да увеличат риска от заболяване. По-нататъшният анализ разкри, че не самите маски са проблемът, а фактът, че те често се перат на ръка.

"Здравните работници, чиито маски от плат се перяха в болничното пране, бяха също толкова добре защитени, колкото тези, използващи хирургични маски“, казва Макинтайър. "Изплакването на маската на ръце в студена или хладка вода е недостатъчно.“

Маските също трябва да са напълно сухи, преди да се носят. „Влажните маски от плат могат да бъдат по-порести и следователно по-малко ефективни", обяснява Марутапу.

Какво ще стане, ако нося маската си само за 10 минути, сложа я в чантата си, след което я извадя отново по-късно или на следващия ден?

"Ако това се направи внимателно и безопасно, всичко е наред“, казва Макинтайър. "Първо трябва да дезинфекцирате ръцете си, да премахнете маската като докоснете само ластиците и да я поставите в торба с цип. Може да я сложите отново след хигиенизиране на ръцете, без да се докосва лицето."

Мога ли да напръскам маската си с алкохол или дезинфектант, вместо да я измивам?

Колкото и разумно да звучи това, не бихте рискували да вдишвате химикали от дезинфектантите. "Не забравяйте също, че измиването не е само за премахване на коронавирус, но и за премахване на всички останали микроби, пот и сополи от покритието на лицето ви", казва Ноукс "Спреят няма да направи това."

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
4
 
2
 
! Отговори
Глезотийки са това преди 3 години
Сега, ако пуснете статия, че трябва и ръцете си да мият... много ще ви псуват. Има бантускотове, които си мият ръцете 1-2 пъти седмично и се мислят за чистофайници. Ориент си е Бантустана. Черен, мизерен Ориент.
49
1
 
7
 
! Отговори
Маските са ВРЕДНИ преди 3 години
дробовете не могат да се вентилират и скоро масово ще има белодробен енфизем и задуха
48
1
 
5
 
! Отговори
Запорожка преди 3 години
А гащичките колко често?
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво пране,само микровълновата му е майката всеки ден и след една седмица нова,говорим за маски FFP2 И FFP3.
46
8
 
3
 
! Отговори
. преди 3 години
Ще перем аз... Едната ми седи в колата от 5 месеца, другата ми е в чантата от 3 - като ще влиза мнякъде, слагам, върша работа и прибирам.
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СЪГЛАСНО чл 40 ал 3 ОТ ЗАКОНА ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО 2009 Г --ЗАБРАНЕНО Е НОСЕИНЕТО НА МАСКИ И ДРУГИ СРЕДСТВА КОИТО ЗАКРИВАТ ЛИЦЕТО ЗАКОНА НЕ Е ОТМЕНЕНХора, недейте да вярвате на писаниците на троловете тук. Закон за здравеопазването изобщо няма, има за здрането и за здравното одегуряване. Член 40 от Закона за здравето е за изхвърлянето на развалени хранителни стоки от търговската мрежа. Проверих го, макар че написаното е очевидна безсмислица в здравен закон.
44
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сига остава да рикът и гащити да си пирем секи ден.....
43
3
 
0
 
! Отговори
До 20 преди 3 години
Водната пара не са микрокапчици, а е вода в газообразно състояние. Тоест газ, а не течност.На микро капчици става като започне да кондензира.Така че е нормално газ да премине през маска.
42
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От друга страна пък сега можеш да си сипеш фъстъци в маската и да си ядеш без да протягаш всеки път.
41
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз моята маска я нося на челото, така заблуждавам вируса да атакува на грешното място.
40
0
 
7
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
от както всички почнаха да си мият ръцете и фастъчките дето седят на бара вече не са толкова вкусни
39
3
 
11
 
! Отговори
Край преди 3 години
Да бе - то гащите си ги перем в събота сега остава и маските да почнемАз имам една от март месец - не е мръдналаСамо я глада да се колоса и пак слагам
38
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вместо маски по 50 гр.водка. Дрегера да отчита. Който не е пил- глоба. Чиста работа.
37
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак ви казвам,Браун газът е изобретение на БЪЛГАРИН!Независимостта плаши световните мутри!Затова всички правителства клякат като Китай!!!!Опомнете се!Идва друго време,време на свобода и уважение между всички нас,не само на тези с парите!!!!Искат да ви подчинят!Има вирус да!Но свободата е скъпа!!!!!
36
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гербаджиите не ги слагат и перат ,а тоя са заразени )гадове
35
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ааааааааа не така, всеки който изкара с една маска без да я пере двета вълни ще бъде обявен за безсмъртен
34
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе не ни занимавайте с глупости бе! Маски ще ви слагам! Малоуммници!
33
5
 
15
 
! Отговори
доктор преди 3 години
НЕ СЛАГАЙТЕ МАСКИ ЗА ДА НЕ ГИ --ПЕРЕТЕ СЪГЛАСНО чл 40 ал 3 ОТ ЗАКОНА ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО 2009 Г --ЗАБРАНЕНО Е НОСЕИНЕТО НА МАСКИ И ДРУГИ СРЕДСТВА КОИТО ЗАКРИВАТ ЛИЦЕТО ЗАКОНА НЕ Е ОТМЕНЕН И ВСЯКЪКВИ НАРЕДБИ НА МЗ СА --Н Е В А Л И Д Н И НАРОДЕИ ВИЖ СИ ПРАВАТА В КОНСТИТУЦИЯТА БОЙКОТ НА МАСКИТЕ И--КОРОНОВИРУСА ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ СЪБУДЕТЕ СИ МОЗЪЦИТЕ
32
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моята маска е от март месец и е като нова, защото много рядко я слагам на лицето.Иначе по улиците е пълно с маски за еднократна употреба изхвърлени не в кошчета за ***.
31
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нарочно е пуснат и съм убеден в това!И като някоя държава каже,че го е преборила пак докарват!Затова всички пищят,че е зле работата.Идва нов ред и трябва контрол!Водородната технология напредна и ако всеки си разгражда водата на водород и кислород става независим.Може да си прави ток и да си кара колата без да зависи от тях,ако има земя.Сонда за водата и водород за генератора.Как ще го накараш да гласува за който и да е?!!!!КАК?А ако си произвежда и храната?!!!Само вирус!!!!!