Имунитет срещу COVID-19 има, но той намалява доста бързо

Напълно е възможно да се заразим с коронавируса два пъти
Обновена: 27 окт 2020 11:03 | 27 окт 2020 11:03, Нели Христова
50
Имунитет срещу COVID-19 има, но той намалява доста бързо
Снимка: БГНЕС

Учените все още не са напълно наясно какъв имунитет развива човек, след като преболедува COVID-19. Според някои се създава имунен отговор, който ще ни предпази от повторна реакция, но според други този въпрос е спорен. Ново проучване на екипа от Имперския колеж в Лондон установява, че антителата, създадени от коронавирусната инфекция, намаляват "доста бързо".

Още по темата

Антителата са ключова част от нашата имунна защита. Те спират попадането на вируса в клетките на тялото 

Учените установяват, че броят на хората, които са дали положителен тест за антитела, е спаднал с 26% между юни и септември. Според тях, това показва, че имунитетът избледнява и съществува риск от заразяване с вируса няколко пъти.

До момента над 350 000 души в Англия са си направили тест за антитела като част от проучването REACT-2. В първия кръг от експеримента, в края на юни и началото на юли, около 60 на 1000 души са имали откриваеми антитела. Но в последния набор от тестове, през септември, само 44 на 1000 души имат антитела срещу COVID-19.

Това предполага, че броят на хората с имунна защита срещу коронавируса е спаднал с повече от една четвърт между лятото и есента.

"Имунната защита намалява доста бързо. Само три месеца след първия ни кръг от тестове и вече има 26% спад в антителата", каза проф. Хелън Уорд, един от изследователите на Имперския колеж в Лондон.

Спадът е по-голям при хората над 65 години в сравнение с по-младите възрастови групи, както и при тези, които се преболедували COVID-19 без симптоми в сравнение с тези, които са преминали през заболяването по-тежко.

Броят на здравните работници с антитела остава относително висок, което изследователите предполагат, че може да се дължи на редовното излагане на вируса.

Антителата се прикрепят към повърхността на коронавируса, за да го спрат да нахлува в клетките на нашето тяло и привличат останалата част от имунната система. Какво значат антителата за защитата срещу коронавируса, все още не е напълно ясно. Има и други части на имунната система, като Т-клетките, които също могат да играят тази роля.

Изследователите обаче предупреждават, че антителата показват кой е защитен.

"Можем да видим антителата, но също така ги виждаме как намаляват, а ние знаем, че антителата сами по себе си са доста добра защита", казва проф. Уенди Баркли. "Бих казал, че ще изглежда така, сякаш имунитетът намалява със същата скорост, с която намаляват и антителата."

Има четири други човешки коронавируса, които хващаме няколко пъти в живота си. Те причиняват симптоми на обикновена настинка и ние можем да се заразим с тях на всеки шест до 12 месеца. Има много малко потвърдени случаи на хора, които са се заразили с COVID-19 два пъти. Изследователите обаче предупреждават, че това може да се дължи на имунитета, който едва сега започва да избледнява от пиковите нива на инфекция през март и април.

Надеждата е, че втората инфекция ще бъде по-лека от първата, дори ако имунитетът все пак спадне, тъй като тялото ни има  "имунна памет" от първата среща с вируса и вече знае как да отвърне.

Учените казват, че техните открития не променят надеждите за ваксина, която може да се окаже по-ефективна от истинската инфекция. Един от тях, проф. Греъм Кук, казва пред BBC: "След първата вълна, по-голямата част от страната няма имунитет срещу коронавируса. Нуждата от ваксина все още е много голяма, данните не променят това."


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
0
 
! Отговори
СичкиШеОмрем преди 2 месеца
Ще умрем всички от корона. Единственото спасение е тотална карантина и ходене с маска навсякъде, даже спане с маска.
46
0
 
0
 
! Отговори
Край преди 2 месеца
Едно време казваха на снахите да изкъпе дъртата свекърва и да я остави малко да я лъхне течението - така бързо се добираха до наследството.
Та този вирус си е родствен с вируса на настинките - траен имунитет вероятно срещу него няма. Дали е нов ... или сега е открит доста може да се поспори.
Ще се наложи да живеем до 80-85 г.. Както и до сега.
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 42

Е, прочетохме я! То и без нея е ясно, че животът не трябва да спира. Важното е, да се обърне внимание на включеното в разбирането за Фокусираната защита, и най-вече на предписанията в последните два абзаца, а не да си ги тълкуваме по обичайния начин. Щото ние като представители на нация от ярки индивидуалисти по дефолт сме родени като "най-" и е без значение кой какво ни казва, съветва или призовава - личното право и интерес винаги са с предимство пред задълженията и отговорностите ни.
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Коронавирусите не са от сега: "Rhinolophus ferrumequinum alphacoronavirus HuB-2013"; "Myotis ricketti alphacoronavirus Sax-2011"; "Nyctalus velutinus alphacoronavirus SC-2013"; "Bat Hp-betacoronavirus Zhejiang2013" и т. н. и още десетки със щамовете. През 2013 г. месец декември болниците бяха претъпкани и даже леглата ги слагаха в коридорите. И тогава умираха хора! Поискайте справка за периода декември 2013 г. - март 2014 г. Защо е тази истерия сега .......... ами помислете и кажете!
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Четете The Great Barrington declaration, 35000 учени от цял свят казват това

Глупости. Сбирка на откачалници и няколко стари моми.
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тези които градят антитела имат краткосрочен имунитет които бързо отшумява.
това показва че ваксините няма да свършат НИКАКВА работа!!!
Тези които не градят антитела обаче са с пожизнен имунитет.
Малко са но............са щастливци в конкретният случай.
Могат да се заразяват колкото си искат но не се разболяват.
Аз не правя антитела........
41
0
 
4
 
! Отговори
Uranus! преди 2 месеца
учените нямат хал-хабер идея какво правят!
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И пак до 32

Колкото до папиломавируса, май и такава имаше. Церварикс или нещо такова беше, но там драмата е, че тази ваксина е адресирана и включва само няколко от над 200-те типа HPV.
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До времен 32

Нека се фокусираме само върху вирусните инфекции възникващи след ухапване от комари и кърлежи. За част от тях от доста години има сполучливи ваксини, макар и по ред причини не толкова популярни у нас. Като произход май се причиняваха от арбовируси:

кърлежов/японски енцефалит
кримско-конгоанска треска
жълта треска
денге и чикунгуня

Към тях може още да добавиш хепатитите А и В, както и за бяс-А.

Като за начало, надявам се да е достатъчно.
38
0
 
2
 
! Отговори
ъхъ преди 2 месеца
Това, което описвате, е именно клетъчен имунитет. "Запомня" определени фрагменти и сработва моментално при дразнител, без да алармира главната имунна система. Първата стъпка от имунната защита като комплекс.
Изключително ярко изразено при коронавирусни инфекции, ковид включително.
37
1
 
1
 
! Отговори
Напиши коментар преди 2 месеца
Мисля, антителата на тези, които са преболедували COVID-19 са програмирали нещо, като реакция на организма при повторение на попадането на вируса в организма. Затова, след като веднъж е заложена такава програма, самите антитела не са вече нужни. Което, според мен, не значи програмата на всеки организъм е достатъчно полезна, за да спаси човек от повторно заболяване. Просто има реакция, но дали тя би дала достатъчно силен отговор, това вече е друг въпрос.
36
0
 
0
 
! Отговори
Хайли лайкли Ха Ха преди 2 месеца
Хайли-Лайклитата хайли-лайкли пишат пак глупости...
35
0
 
4
 
! Отговори
Кох преди 2 месеца
Описаното в статията важи за мнозинството вирусни заболявания, включително различните коронавируси. Топлата вода ли преоткриват?
Отделно, при коронавирусните инфекции (т.нар. настинки) най-активна роля играе клетъчният имунитет където нивата на антитела спадат много бързо, а не главната имунна система (сработва при по-тежка клинична картина).
Това го знаят и първокурсниците, каква е идеята на тази статия? Ако зора е да си бием набързо надялканата ваксина - не мерси.
34
0
 
0
 
! Отговори
неграмотна работа преди 2 месеца
Имунитетът отслабва, не намалява. Ама чукча не е мислител.
33
0
 
3
 
! Отговори
Хахо преди 2 месеца
Просто си ежете найката с тия заглавия.
32
2
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
То и за гриповете от всякакъв вид и сезон няма имунитет! И сега какво?! Сполучливи ваксини са направили срещу бактериални инфекции :шарка, холера, тетанус, туберкулоза.
Ако някой знае сполучлива вирусна ваксина да пише! Ако можеха досега да бяха направили ваксина за папиломавируса /HPV/, ама не са!
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Пуньо Рошки

Ако ти е писнало, блъскай си една ваксина в кратера и на Марс.
30
4
 
0
 
! Отговори
Добро утро преди 2 месеца
Малкоумни сте бе.
29
7
 
1
 
! Отговори
Пуньо Рошки преди 2 месеца
Аман от всезнайковци тъпун*гери, дето все виждат конспирация във всичко, което не е дошло от РАША мафиота сборщина :D
28
0
 
4
 
! Отговори
Titanus (ЦицaAнуc) преди 2 месеца
До Uranus! (ЙорАнус)

Точно така. Ваксините и либералите на Марс!